Χριστουγεννιάτικες Καριόκες
Συστατικά:
250 γρ αλεύρι
150 γραμμάρια φουντούκια ή αμύγδαλα ψιλοκομμένα
60 γρ μαρμελάδα βερίκοκο
75 γραμμάρια μέλι
125 γρ ζάχαρη
25 γρ κακάο
60 γραμμάρια στυμμένο χυμό πορτοκαλιού
1 φλούδα πορτοκαλιού τριμμένη
5 g αμμωνίας
1/2 φασόλι βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
Για κάλυψη:
400 g άριστης ποιότητας μαύρη σοκολάτα, τουλάχιστον 60% κακάο
Μέθοδος
Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το μέλι και τη μαρμελάδα, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσουν. Βάζουμε το κοσκινισμένο κακάο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε, μετά το χυμό πορτοκαλιού, τη βανίλια, και την τριμμένη φλούδα πορτοκαλιου, ανακατεύουμε. Προσθέστε τους ξηρους καρπούς. Ανακατεύουμε στο παγκο την αμμωνία και το αλάτι με το αλεύρι, σχηματίζουμε ένα πηγαδι, ρίχνουμε το έτοιμο μείγμα στο κέντρο. Ξεκινήστε να ανακατευετε το αλεύρι αρχικά με τη βοήθεια μιας σπατουλας γιατί μπορεί να είναι λιγο καυτό.
Ζυμώνουμε σε μια σανίδα ζαχαροπλαστικής, σχηματίζουμε ρολό, τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.
Με έναν πλάστη απλώνουμε ένα φύλλο περίπου 5 / 6mm πάχος στον ελαφρώς αλευρωμένο παγκο μας.
Αποκτήστε τα διαμάντια κόβοντας με ένα μαχαίρι ή χρησιμοποιώντας το ειδικό κουπ πατ. Μεταφέρετε σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα, αλείψτε την επιφάνεια με ένα λεπτό στρώμα νερού για να φύγει τυχόν αλεύρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για περίπου 12/15 λεπτά.
Περιμένετε μέχρι να κρυώσουν εντελώς πριν προχωρήσετε στο γλασσο.
Λιώνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε μπεν μαρί, μετά από περίπου δέκα λεπτά, βουτάμε μία μαια τις καριόκες και τις καλύπτουμε εντελώς, τα ανασηκώνουμε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού, τα κουνάμε στην άκρη της κατσαρόλας να πέσει η περίσσεια της σοκολάτας.
Τοποθετήστε τα σε μια σχάρα που έχετε τοποθετήσει σε ένα δίσκο καλυμμένο με λαδόκολλα που θα μαζέψει τη σοκολάτα που στάζει. Αφήστε τα να στεγνώσουν καλά πριν τα μεταφέρετε στο δίσκο σερβιρίσματος
Καλή Επιτυχία