Υλικά
750 γρ. τυρί κότατζ
5 αυγά (μέτρια)
200 γρ. γιαουρτι στραγγιστο
8 γρ. ζάχαρη βανίλιας
Μια πρέζα αλάτι
50 γρ. σιμιγδάλι
150-180 γρ. ζάχαρη
50 γρ. σταφίδες (προαιρετικά)
Ξύσμα από 1/2 λεμόνι (προαιρετικά)
Λίγο βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας
Λαδόκολλα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Λαδώνουμε ένα πυρεξ και την στρώνουμε με λαδόκολλα, καλύπτοντας και τα πλαϊνά.
Αν χρησιμοποιούμε σταφίδες, τις μουλιάζουμε σε ζεστό νερό για 10 λεπτά και τις στραγγίζουμε.
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους των αυγών.
Ετοιμάζουμε το μείγμα:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το τυρί κότατζ, τους κρόκους των αυγων, το γιαούρτι, το σιμιγδάλι, το αλάτι, τη ζάχαρη βανίλιας και το ξύσμα λεμονιού (αν χρησιμοποιούμε).
Χτυπάμε το μείγμα με ένα μπλέντερ χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα.
Ενσωματώνουμε απαλά τη μαρέγκα στο μείγμα του τυριού κότατζ, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω.
Προσθέτουμε τις σταφίδες (αν χρησιμοποιούμε) και ανακατεύουμε ελαφρά.
Ψήσιμο:
Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
Ψήνουμε για 1 ώρα έως 1 ώρα και 10 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο.
Σβήνουμε τον φούρνο, ανοίγουμε ελαφρά την πόρτα και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει μέσα στον φούρνο για 15-20 λεπτά.
Σερβίρισμα:
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν το ξεφορμάρουμε.
Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη (προαιρετικά) και σερβίρουμε.