Μια τυρόπιτα με σόδα είναι πάντα μια καλή ιδέα, ειδικά όταν θέλουμε κάτι γρήγορο, αφράτο και πεντανόστιμο! Σήμερα θα σας δείξω τη δική μου συνταγή, μια τυρόπιτα που φτιάχνω συχνά και την αγαπάμε όλοι στο σπίτι. Είναι “αλλιώτικη” γιατί χρησιμοποιούμε σόδα, που την κάνει απίστευτα αφράτη και ξεχωριστή.

Υλικά που θα χρειαστούμε για την Τυρόπιτα με σόδα:

½ κούπα σόδα (αναψυκτικό, εγώ βάζω ανθρακούχο νερό αν δεν έχω σόδα)
70 ml ελαιόλαδο
50 ml ηλιέλαιο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για το μείγμα τυριών:
2 αυγά μεγάλα
300 ml γάλα φρέσκο
1 κεσεδάκι τυρί κρέμα (200 γρ.)
Λίγο μαύρο πιπέρι
Λίγη πάπρικα καπνιστή (αν σας αρέσει)
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
500 γρ φέτα χοντροτριμμένη
1 πακέτο φύλλο κρούστας (12 φύλλα περίπου)
Λάδι για το ταψί

Για το τελευταίο άλειμμα:

Το μείγμα σόδας-λαδιού που περίσσεψε
1 αυγό
Λίγο γάλα (αν χρειαστεί)
2 κουταλάκια του γλυκού σιμιγδάλι ψιλό

Εκτέλεση:

Σ’ενα μπολακι βαζουμε μιση κουπα σοδα (αναψυκτικο) 70μλ ελαιολαδο + 50μλ ηλιελαιο και αλατι και τα ανακατευουμε καλα με συρμα κι αφηνουμε στην ακρη.
Σε ενα αλλο μπολ μεγαλυτερο βαζουμε ταυγα μεγαλα, γαλα φρεσκο, τυρι φιλαδελφεια 200γρ, λιγο μαυροπιπερο, λιγη παπρικα καπνιστη κι ενα κ.γ μπεικιν κι ανακατευουμε καλα με το συρμα να διαλυθει το τυρι κρεμα και να ομογενοποιηθουν τα υλικα, κατοπιν προσθετουμε φετα χοντροτριμμενη, ανακατευουμε ξανα κι αφηνουμε στην ακρη.

Παιρνουμε ενα ταψι 25×35 το λαδωνουμε με πινελο παντου κι αρχιζουμε το στρωσιμο, πρωτα 2 φυλλα να προεξεχουν αρκετα στις ακρες και τα ραντιζουμε με το μειγμα σοδα-λαδι (καθε φορα που θα χρησιμοποιουμε το μειγμα θα το ανακατευουμε) επειτα αλλο ενα φυλλο λιγο τσαλακωτο απ ακρη σ’ακρη -μειγμα υγρο, αλλο ενα φυλλο συνολο 4 φυλλα απο κατω ,

Εχουμε ρολαρει κι εχουμε κοψει σε λουριδες αλλα 4 φυλλα τα οποια τα εχουμε διαχωρισει να μην ειναι κολλημενα μεταξυ τους και τα απλωνουμε στο ταψι πανω απο τα φυλλα που στρωσαμε, τα ραντιζουμε με μια γενναια ποσοτητα απ το υγρο μειγμα ανακατευουμε προσεκτικα να λαδωθουν μεταξυ τους κι απο πανω τωρα ριχνουμε το μειγμα τυριων( ειναι αρκετα υγροποιημενο διοτι θα το απορροφησουν τα φυλλα), εν συνεχεια γυριζουμε προς τα μεσα αυτα που προεξειχαν ραντιζοντας καθε φορα με το μειγμα και τις ακρες και συνεχιζουμε απλωνοντας απο πανω αλλα 4 φυλλα ραντιζοντας παντα με σοδα-λαδι,

Κλεινουμε τη πιτα μας βαζοντας προς τα μεσα με τη μαριζ ολα τα πλαινα και στο τελευταιο μειγμα που εμεινε σπαμε ενα αυγο (αν χρειαστει προσθετουμε λιγο γαλα) και σιμιγδαλι, ανακατευουμε πολυ καλα, χαραζουμε τη πιτα μας σε κομματια απλωνουμε απο πανω το μειγμα κι αφηνουμε στην ακρη 15λ μεχρι να ζεσταθει ο φουρνος μας 180β κατω αντισταση πανω αερα , βαζουμε τη πιτα μας στη 1η απο κατω σκαλα και ψηνουμε για 40λ.

ΥΓ: καλο ειναι στο πρωτο 20αλεπτο να ριξουμε μια λαδοκολλα απο πανω, οχι να κλεισουμε το ταψι, προχειρα για να μην μας αρπαξει λογω του αυγου και του γαλακτος.

Η Συνταγή είναι της κας Sofia Valinou