Τυρόπιτα

Υλικά:

Διαφήμιση

1 πακέτο λεπτά φύλλα πίτας (400-500 γρ.)
50 γραμμάρια αγελαδινό βούτυρο
100 ml ηλιέλαιο

Για τη γέμιση:
2 αυγα
2 κ.σ. γιαούρτι
300-400 γρ τυρί φέτα
½ κουτ. διττανθρακική σόδα

Για επικάλυψη:
4 αυγά
250 ml φρέσκο ​​γάλα

Διαφήμιση


Εκτέλεση:

1 Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι με τη σόδα από τα υλικα για τη γέμιση.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για 1-2 λεπτά.
2 Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγαλύτερο μπολ θρυμματίζουμε το τυρί και προσθέτουμε τα αυγά. Ρίχνουμε και το αφρώδες γιαούρτι. Ανακατέψτε καλά.
3 Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα αυγά για την επικάλυψη με ένα σύρμα.
4 Προσθέστε το φρέσκο ​​γάλα σε λεπτή ροή, ανακατεύοντας καλά. Σε αυτό το στάδιο, κρατήστε αυτό το μείγμα στην άκρη.

Συναρμολόγηση πίτας:

5 Ετοιμάζουμε ένα ταψί με διάμετρο περίπου 30-35 εκ. Αλείφουμε ελαφρά τον πάτο με λάδι.
Τώρα ήρθε η ώρα να μοιράσουμε τα φύλλα . Στη συσκευασία μου με τα φύλλα υπήρχαν 15 κομμάτια, οπότε τα χώρισα σε 5 μέρη (στρώσεις) των 3 τεμαχίων. Αν υπάρχουν περισσότερες ή λιγότερες φλούδες στη συσκευασία σας, μην ανησυχείτε ότι κάθε στρώση δεν θα έχει τον ακριβή αριθμό των φύλλων, το σημαντικό είναι να είναι κατανεμημένες (για 5 στρώσεις, περίπου 3 ανά στρώση).
Παίρνουμε την κρούστα και την τοποθετούμε στον πάτο του ταψιού, αφήνοντας τις άκρες της κρούστας να πέσουν έξω από το ταψί. Αλείφουμε με λάδι ή πασπαλίζουμε ελαφρά.

6 Κάνετε το ίδιο με δύο ακόμη κρούστες.
Αυτή είναι η πρώτη στρώση – 3 στρώσεις συνολικά.
7 Πασπαλίζουμε περίπου το 1/4 από την ήδη έτοιμη γέμιση και απλώνουμε προσεκτικά την ποσότητα.
Όταν τοποθετείτε τα φύλλα, τις περιστρέψτε ελαφρά ώστε οι προεξέχουσες άκρες να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένες σε όλες τις πλευρές και να μην συσσωρεύονται σε ένα σημείο.
8 Κάντε το ίδιο με τις επόμενες στρώσεις. Εναλλάξ 3 φύλλα με γέμιση συνολικά 4 φορές.
Οπότε η γέμιση πρέπει να έχει τελειώσει και να σας μείνουν άλλα 3 φύλλα για την τελευταία στρώση της πίτα για από πάνω.
9 Τώρα διπλώνετε τα φύλλα που προεξέχουν από την άκρη του ταψιού προς τα μέσα. Μην πιέζετε δυνατά.

Διαφήμιση

10 Ήρθε η ώρα για τα τελευταία 3 τελαυταία φυλλα. Τοποθετήστε τα κι αυτά, χωρίς να ξεχάσετε να τα λαδώσετε ελαφρά ενδιάμεσα. Το πάνω φύλλο δεν λαδώνεται.
11 Τυλίξτε προσεκτικά τις προεξέχουσες άκρες του πάνω στρώματος του φλοιού προς τα μέσα.
Τοποθετήστε τα απαλά ανάμεσα στην πίτα και στα πλαϊνά του δίσκου.
12 Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε την πίτα τετράγωνα του μεγέθους της αρεσκείας μας (περίπου 5 με 8 εκ.).
13 Λιώστε το αγελαδινό βούτυρο. Ρίξτε προσεκτικά σε ένα λεπτό ρεύμα στις τομές.
14 Προσπαθήστε να πάει παντού.
15 Ρίξτε προσεκτικά την επικάλυψη πάνω από την πίτα.

16 Αν χρειαστεί, κουνήστε απαλά το τηγάνι στο πλάι για να πέσει το υγρό σε όλα τα κομμάτια.
17 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100 βαθμούς χωρίς αερα. Τη στιγμή που θα βάλετε την πίτα στο φούρνο, αυξήστε στους 180 βαθμούς
χωρίς αερα. Ψήστε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι η πίτα να ξεκολλήσει από τα πλαϊνά του ταψιού και να πάρει ένα υπέροχο χρυσαφί χρώμα. (Σημείωση – εάν ψήνεται σε φούρνο με αερα, η θερμοκρασία πρέπει να είναι 160 βαθμούς.)
Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο και το ραντίζουμε με λίγο κρύο νερό. Σκεπάζετε με μια μαλακή πετσέτα και αφήνετε να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά πριν την κόψετε.
18 Το αποτέλεσμα είναι πάντα μια αφράτη και πολύ νόστιμη πίτα! Παραμένει ζουμερη και τις επόμενες μέρες.

Δοκιμάστε την κι εσείς!

Καλη Απόλαυση! 🙂

Η Συνταγή είναι της annieandjeff

Διαφήμιση

Διαφήμιση