Αυτό το Κωκ Ταψιού, που έκανε ο  Γιάννης Αραμπατζής , είναι μια πραγματική απόλαυση για τους λάτρεις της σοκολάτας! Το παντεσπάνι είναι αφράτο και γευστικό, ενώ η κρέμα είναι πλούσια και σοκολατένια. Το γλάσο, επίσης σοκολατένιο, δίνει στο γλυκό μια τέλεια γλυκιά και πλούσια γεύση.

Υλικά:

Για το παντεσπάνι:

6 αυγά
1 1/2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζάνια τσαγιού φαριν απ
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικινγκ πάουντερ
2-3 βανιλίνες

Για την κρέμα:

1 λίτρο γάλα φρέσκο
2 αυγά (ελαφρώς χτυπημένα)
8 κουταλιές της σούπας κοφτές άνθος αραβοσίτου (όχι στιγμής)
1 μαργαρίνη 250 γρμ σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/2 ποτήρια νερού ζάχαρη
2 βανιλίνες

Για το γλάσο:

2 ποτήρια νερό
7 κουταλιές της σούπας κακάο
4 κουταλιές της σούπας κοφτές άνθος αραβοσίτου βανίλια
1 1/2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
1-2 βανιλίνες

Εκτέλεση:

Παντεσπάνι:

Χτυπήστε στο μίξερ τα αυγά και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέστε το φαριν απ, το μπέικινγκ πάουντερ και ανακατέψτε ξανά.
Βάλτε το μείγμα σε ένα μεγάλο πυρέξ ή ταψάκι (28χ37) στρωμένο με λαδόκολλα και ψήστε στους 160-170 βαθμούς στον αέρα για 40 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο).
Αφήστε το παντεσπάνι να κρυώσει ελαφρώς πριν προχωρήσετε στην επόμενη φάση.

Κρέμα:

Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ζεστάνετε το γάλα.
Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε ένα-ένα τα υπόλοιπα υλικά για την κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη σπάτουλα μέχρι να δέσουν και να πήξουν.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε την κρέμα να κρυώσει.

Συναρμολόγηση:

Τοποθετήστε το ένα κομμάτι παντεσπάνι στο πυρέξ ή το ταψάκι.
Απλώστε ομοιόμορφα την κρέμα πάνω στο παντεσπάνι.
Καλύψτε με το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι.

Γλάσο:

Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάλτε όλα τα υλικά για το γλάσο.
Ανακατέψτε συνεχώς με την ξύλινη σπάτουλα μέχρι να δέσει το μείγμα.
Αφήστε το γλάσο να κρυώσει ελαφρώς και ρίξτε το πάνω από το γλυκό.
Βάλτε το γλυκό στο ψυγείο για να κρυώσει και να σφίξει.

Η Συνταγή είναι απο ένα πρωην μέλος της ομάδας ΣΥΝΤΑΓΕΣ, εύκολες, γρήγορες και νόστιμες…Irini Patiloudi. την Νικυ Μαν

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κωκ Ταψιού

Υλικά

για παντεσπάνι
5 αυγά
125 γραμμάρια ζάχαρη
1 βανίλια
155 γραμμάρια αλεύρι φαρίνα

για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
125 γραμμάρια ζάχαρη
4 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ + 2 κουταλιές σούπας αλεύρι γεμάτες
βανίλια και 100 βούτυρο
για το γλάσο
250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
250 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
2 κουταλιές σούπας Βιτάμ ή ηλιέλαιο

Εκτέλεση

Ξεκινάμε και σε ένα μπολ ρίχνουμε πέντε αυγά και τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ για 30 δευτερόλεπτα στη συνέχεια σταδιακά σε τρεις δόσεις προσθέτω 125 γραμμάρια ζάχαρη και χτυπάω όλα μαζί για 10 λεπτά
Στη συνέχεια φτιάχνω την κρέμα βάζω την κατσαρόλα 750ml γαλα μαζί με 125 γραμμάρια ζάχαρης ανακατεύω και τα βάζω να ζεσταθούν
Σε μια μπασινα βάζω 4 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και ρίχνω το υπόλοιπο γάλα λιγο λιγο και ανακατεύω πολύ καλά το γάλα το βάζουμε λίγο λίγο μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Οταν ζεσταθεί το γάλα αδειάζω σε αυτό το μείγμα από την μπασίνα βράζω σε μεσαία ταχύτητα προς δυνατή φωτιά μέχρι να πήξει
Μετά προσθέτετε τη βανίλια 100gr βούτυρο και ανακατεύετε να ενσωματωθούν στη συνέχεια σκεπάζουμε την κρέμα με μία μεμβράνη
η οποία πρέπει να εφάπτεται της κρέμας και αφήνω στην άκρη να κρυώσει

Οση ώρα Κρυώνει σταματάω το μίξερ και ανακατευω την μισή ποσότητα αλεύρου μαζί με τη βανίλια και τα κοσκινίζω και τα βάζω μέσα
στο μπολ του μίξερ και ανακατεύω με τη σπάτουλα πολύ απαλά με πολύ μαλάκες κινήσεις για να παραμείνει το μείγμα αφράτο και να μην πεσει και προσθέτω και το άλλο μισό αλεύρι και ανακατεύω πάλι

Παίρνω ένα ταψί 30 εκατοστά διάμετρο το στρώνω με λαδόκολλα και αδειάζω μέσα το μείγμα από το μπολ του μίξερ την απλώνω μέσα στο ταψί και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 30 με 35 λεπτά
Μετά το ψήσιμο αφαιρώ τη λαδόκολλα και το κόβω στη μέση το παντεσπάνι με τη βοήθεια ενός μεγάλου μαχαιριού μπορούμε να το κόψουμε και με μία μεσινέζα

Ύστερα τοποθετώ το κάτω μέρος από το παντεσπάνι σε μία κατάλληλη πιατέλα βάζω το τσέρκι και αδειάζω την κρέμα βάζω από πάνω το δευτερο μέρος από το παντεσπανι και ξεκινάμε να ετοιμάσουμε την επικάλυψη

Ζεσταίνω 250 ml κρέμα γάλακτος και την ρίχνω μέσα στην τεμαχισμένη σοκολάτα ανακατεύω για να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα σοκολατένιο και προσθέτω μετά 2 κουταλιές της σούπας Βιτάμ και συνεχίζετε το ανακάτεμα το απλώνω πάνω στο παντεσπάνι και αφήνω στο ψυγείο για μισή ώρα

Στη συνέχεια οταν περάσει ο χρόνος το βγάζω από το ψυγείο το χαράζουμε με ένα μαχαιράκι γύρω-γύρω για να ξεκολλήσει και αφαιρώ το τσέρκι εάν δεν έχετε τσέρκι πρέπει να το φτιάξεις το ίδιο ταψί που είχατε και το παντεσπάνι

Καλή επιτυχία