Σήμερα αποφάσισα να αξιοποιήσω αυτό το μισό χταποδάκι που με περίμενε στην κατάψυξη και να το μεταμορφώσω σε ένα πεντανόστιμο χταπόδι κρασάτο. Είναι από εκείνα τα φαγητά που μυρίζουν Ελλάδα και θαλασσινό αεράκι.
Υλικά:
- 600 γρ. βρασμένο χταπόδι (είχα μισό, εσείς προσαρμόστε ανάλογα)
- 4 μεγάλα κρεμμύδια
- Ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Λίγοι κόκκοι πιπέρι
- 4-5 κόκκοι μπαχάρι
- 1 κ.σ. ζάχαρη (εγώ προτίμησα καστανή)
- 1 φλ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί (εγώ έβαλα μισό ξηρό και μισό μαυροδάφνη)
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 2-3 δαφνόφυλλα
- Λίγο νερό
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Είχα στην κατάψυξη λίγο χταπόδι, ήδη βρασμένο. Το άφησα να ξεπαγώσει και καθάρισα μερικά μεγάλα κρεμμύδια. Τα έκοψα χοντρά και τα έβαλα σε ένα βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο. Πρόσθεσα σκόρδο, μερικούς κόκκους πιπέρι, λίγο μπαχάρι και λίγη ζάχαρη.
Τα σοτάρισα μέχρι να καραμελώσουν και τότε έριξα μέσα το κομμένο χταπόδι. Ανακάτεψα να πάρει καλό χρώμα και το έσβησα με λίγο κόκκινο κρασί. Μόλις εξατμίστηκε, έβαλα λίγο πελτέ ντομάτας, δάφνη και ανακάτεψα.
Μετά τα μετέφερα σε πήλινο, συμπλήρωσα λίγο νερό, αλάτι και πιπέρι. Το έψησα για λίγο στο φούρνο. Καλό απόγευμα!
Η Συνταγή είναι της κας Ελινα Σκλαβου