Αρνάκι Φούρνου με πατάτες

Συστατικά

1 μπούτι αρνιού ή ώμου (3 και 1/2 – 4 λίβρες)
Σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες (περίπου 22)
8-10 πατάτες, κομμένες στα τέσσερα και καθαρισμένες
2-3 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, συν περισσότερο για καρύκευμα πατάτας
μαύρο πιπέρι για γεύση

Η Μαρινάδα:
1/3 φλιτζάνι χυμό λεμονιού (2-3 λεμόνια)
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
5 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη, συν περισσότερα για καρύκευμα πατάτας
1/2 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες θρυμματισμένης κόκκινης πιπεριάς

Λαδολέμονο:
1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1/4 φλιτζάνι χυμό λεμονιού (περίπου 2 λεμόνια)
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι για γεύση
Απλώς χτυπήστε όλα τα υλικά μαζί και ρίξτε σε ένα ωραίο μπολ για σάλτσα ή οποιοδήποτε ωραίο μικρό μπολ και σερβίρετε!

Οδηγίες

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς.
Τοποθετήστε το σκόρδο στον πάτο του ταψιού. Τοποθετούμε το μπούτι του αρνιού πάνω από το σκόρδο. Τακτοποιήστε τα κρεμμύδια γύρω από το αρνί.
Χτυπάμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το αρνί. Τρίψτε το παντού για να μαριναριστεί καλα. Πασπαλίστε τα πάντα με αλάτι και μαύρο πιπέρι. Φροντίστε να αλατοπιπερώσετε όλες τις πλευρές του αρνιού.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.

Στο μεταξύ, ξεφλουδίζουμε και τις πατάτες στα τέσσερα και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ καλυμμένο με κρύο νερό.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και μαγειρεύουμε για 1 και 1/2 ώρα ακόμα σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.
Στραγγίζουμε το νερό από τις πατάτες και τις περιχύνουμε με περίπου 1/4 φλιτζάνι ή λιγότερο ελαιόλαδο. Τα αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και λίγη ξερή ρίγανη.
Προσθέστε τις πατάτες στο ταψί με το αρνί και ψήστε σκεπασμένες για μια ώρα.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ακόμη ή μέχρι να πέσει το κρέας από το κόκκαλο.

Θυμηθείτε να αλείφετε το αρνί με το λαδολέμονο στο ταψί κάθε φορά που ανοιγετε το φούρνο.
Βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 25 λεπτά στο ταψί. Το μεταφέρουμε σε μια ωραία πιατέλα με τις πατάτες και το σερβίρουμε με μια πεντανόστιμη
σαλάτα και τραγανό ψωμί! Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε λίγη ακόμη σάλτσα λαδολέμονο για να τη σερβίρετε με το αρνί. Απολαμβάνω!!

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ: Οι πατάτες καθαρίζονται και αφήνονται ολόκληρες για να τις ψήσετε μαζί με το αρνί από την αρχή.
Θα είναι πολύ νόστιμες αλλά θα γίνουν λίγο σκουρες. Από σένα εξαρτάται! Πείτε μου με ποιον τρόπο σας αρέσει καλύτερα στην παρακάτω ενότητα σχολίων.

Προηγούμενο άρθροΜπιφτέκια με πατάτα…είναι απίστευτα νόστιμα θα τους ξετρελάνετε όλους
Επόμενο άρθροΨητή μοτσαρέλα, ντοματίνια και ρίγανη και ομελέτα με σπαράγγια και σχοινόπρασο.