Συστατικά για τη ζύμη:                        1/2 φλιτζάνι νερό
1/2 φλιτζάνι πλήρες γάλα
8 κουταλιές σούπας βούτυρο
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1/4 αλάτι
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 μεγάλα αυγά

Συστατικά για την Κρέμα Ζαχαροπλαστικής:
2 φλιτζάνια πλήρες γάλα
1/2 φασόλια βανίλιας, ανοιγμένα κατά μήκος και αποξεσμένα (ή 2 κουταλιές εκχύλισμα βανίλιας)
3/4 φλιτζάνι ζάχαρη 
1/4 φλιτζάνι καλαμποκιού
1 πρέζα αλάτι
4 μεγάλοι κρόκοι αυγών
4 κουταλιές της σούπας βουτύρου σε θερμοκρασία δωματίου

Για τη σοκολάτα γλάσσο:
115 gr κουβερτούρας *                                                                            1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Οδηγίες
Πώς να φτιάξετε τη ζύμη Σου
Σε μια μέτρια κατσαρόλα, ανακατέψτε 1/2 φλιτζάνι νερό, 1/2 φλιτζάνι γάλα, 8 κουτ σούπας βούτυρο, 1 κουτ. σούπας ζάχαρη και 1/4 κουταλάκι αλάτι. Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά, στη συνέχεια αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε 1 κούπα αλεύρι με ένα ξύλινο κουτάλι.

Οταν το αλεύρι ενσωματωθεί, τοποθετείται πίσω σε μέτρια φωτιά περίπου 1 1/2 έως 2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς (για να απελευθερώσει επιπλέον υγρασία και μερικώς μαγειρευτεί το αλεύρι), ή έως ότου η ζύμη έρθει μαζί σε μια μαλακή σφαίρα και σχηματίζεται ένα λεπτό φιλμ στον πυθμένα του τηγανιού.

Μεταφέρετε την ζύμη σε ένα δοχείο και χτυπήστε με ένα ηλεκτρικό χειρός σε μεσαία ταχύτητα για 1 λεπτό για να κρυώσει ελαφρά το μείγμα. Προσθέστε 4 αυγά, 1 κάθε φορά, επιτρέποντας σε κάθε αυγό να ενσωματωθεί πλήρως μεταξύ προσθηκών. Χτυπήστε μέχρι η ζύμη να είναι λεία και σχηματίζει μια ταινία όταν τραβιέται το μείγμα.

Σχηματίστε με την κρέμα σωλήνες πάνω σε ένα φύλλο ψησίματος χρησιμοποιώντας μία σακούλα ζαχαροπλαστικής με  1,5 εκ στρογγυλή άκρη. Σχηματίστε 18 – 20 σωλήνες του εκλέρ  (μήκος 12 εκ και πλάτος 2 εκ), διατηρώντας τα μεταξύ τους 3 εκ.

Ψήστε σε 220 ° C για 10 λεπτά. Χωρίς άνοιγμα του φούρνου, μειώστε τη θερμοκρασία στο 175˚C και ψήνετε 30 λεπτά περισσότερο ή μέχρι να ροδίσουν. Αφήστε το να κρυώσει  ενώ θα φτιάχνετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής.

Πώς να κάνετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάλτε 2 φλιτζάνια γάλα, τα φασόλια βανίλιας και αποξεσμένους σπόρους

για να βράσουν, ανακατεύοντας για να αποφευχθεί ο σχηματισμό φιλμ στην βάση.

Σε ένα ξεχωριστό μεγάλο μπολ, χτυπήστε μαζί 3/4 φλιτζάνι ζάχαρη, 1/4 φλιτζάνι καλαμποκιού άμυλο και 1 πρέζα αλάτι. Προσθέστε 4 κρόκους αυγών και χτυπήστε μέχρι να μαλακώσουν, και να κρεμώσουν θα χρειαστούν μερικά λεπτά, και θα είναι έτοιμη.

Σταδιακά (ώστε τα αυγά να μην πήξουν), ενώ χτυπάτε συνεχώς, προσθέστε ζεστό γάλα με σταθερή ροή μέχρι να ενσωματωθεί όλο αυτό. Ρίξτε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα βράζοντας συνεχώς, στη συνέχεια, χτυπήστε για άλλα 30 δευτερόλεπτα μέχρι να γίνει παχύρευστο το μείγμα πουτίγκας.

Μεταφέρετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής σε ένα μεσαίο μπολ (χτυπήστε με 2 κουταλιές εκχύλισμα βανίλιας εάν χρησιμοποιείτε). Κόψτε το βούτυρο σε κομμάτια και γρήγορα το χτυπάτε μέσα στην κρέμα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.

Κάλυψτε με μεμβράνη από πάνω από την επιφάνεια της κρέμας, αφήστε να κρυώσει ελαφρά στη συνέχεια βάλτε στο ψυγείο για 30 λεπτά ή μέχρι να κρυώσει.

Με μια μικρή άκρη μιας τσάντας ζαχαροπλαστικής, ανοίγετε 2-3 τρύπες από το κάτω μέρος κάθε ζύμης εκλέρ. Βάλτε την κρέμα μέσα στις τρύπες που ανοίξατε πριν στην βάση κάθε εκλέρ, πέρνωντας με το δάχτυλο την περίσσεια.

Πώς να κάνετε σοκολάτα γλάσσο:
Τοποθετήστε 115γρ δάκρυ σοκολάτας σε ένα μικρό μπολ με θερμότητα.

Ζεστάνετε 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος (σε κατσαρόλα ή φούρνο μικροκυμάτων) μέχρι να σιγοβράσει στη συνέχεια, αφαιρέστε από τη φωτιά και ρίξτε πάνω στην σοκολάτα. Αφήνετε τα υπόλοιπα 2 λεπτά και στη συνέχεια ανακατεύετε από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να σχηματιστει ένα υγρό γλασσο σοκολάτας.

Βυθίστε το επάνω μισό των γεμισμένων και κρύων εκλαΐρ στην  σοκολάτα, επιτρέποντας την περίσσεια να στάξει.

Προηγούμενο άρθροΓλυκό ψυγείου με πτι μπερ και γκοφρέτα της Αργυρώς
Επόμενο άρθροΝόστιμα Κολοκυθάκια και μελιτζάνες στο φούρνο με γιαούρτι! Τραγανά και λάιτ!