Γαλλικό κεικ Fraisier

Το Fraisier είναι ένα γαλλικό κέικ του οποίου το όνομα προέρχεται από τη λέξη fraise, που σημαίνει φράουλα. Η κλασική συνταγή για κέικ αποτελείται από γενοβέζικο παντεσπάνι, στρώση κρέμας και φρέσκες φράουλες.

Υλικά

Μπισκότο-παντεσπάνι βάσης
αυγά 150 γρ
ζάχαρη 150 γρ
αλεύρι 150 γρ
Βούτυρο 55 γρ
Λιώστε το βούτυρο εκ των προτέρων.

για το σιρόπι
Νερό 100 γρ
Ζάχαρη 50 γρ
Ουίσκι ή κονιάκ 30 γρ

για την κρέμα
Γάλα 450 γρ
Κρόκος 100 γρ
Ζάχαρη 200 γρ 
κορν φλαουρ 40-50 γρ
Ζελατίνη 10-15 γρ
Κρέμα γάλακτος 33-35% 350 γρ

για το Ζελέ Φραουλα
Πουρέ φράουλας 150 γρ
Ζάχαρη 40 γρ για γεύση
Ζελατίνη 4 γρ.

Εκτέλεση

Σε ένα ανακατεύουμε τη ζάχαρη και τα αυγά.
Ρίχνουμε νερό σε μια κατσαρόλα, το αφήνουμε να βράσει. Μειώστε την φωτιά ώστε το νερό να συνεχίσει να βράζει.
Βάλτε το μπολ με τα αυγά και την ζάχαρη επάνω στην κατσαόλα. Ο πάτος του μπολ δεν πρέπει να αγγίζει το νερό της κατσαρόλας.
Διαφορετικά θα ζεσταθεί στους 100 C και τα αυγά θα ψηθούν.
Χτυπάμε το μείγμα με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ζεσταθεί στους 43 βαθμούς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Στη ζεστή κατάσταση, τα αυγά χτυπιούνται καλύτερα και αφρίζουν περισσότερο.
Χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Μετά από αυτό, αφαιρέστε το μπολ από την κατσαρόλα.
Συνεχίστε να χτυπάτε τη μάζα μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Κοσκινίζοντας με μια σήτα, προσθέτουμε το αλεύρι σε διάφορα στάδια.
Ανακατέψτε το με ένα σύρμα ή σπάτουλα σιλικόνης με το χέρι.
Μεταφέρετε λίγη από την ζύμης σε ξεχωριστό μπολ.
Ρίξτε λιωμένο βούτυρο σε αυτό.
Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βάζουμε τη ζύμη ανακατεμένη με το βούτυρο στο κύριο μέρος της ζύμης και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
Το μπισκότο βάσης πρέπει να ψηθεί αμέσως. Αφήστε για 5 λεπτά να πέσει.
Αδειάζουμε τη ζύμη σε φόρμα 22 εκ. Ψήνουμε στους 180°, για 30 λεπτά. Αφήνουμε το μπισκότο να κρυώσει. Στη συνέχεια κόψτε το κέικ οριζόντια σε 2 μερη.
Εάν δεν χρησιμοποιηθεί αμέσως, μπορείτε να το τυλίξετε σε πλαστική μεμβράνη και να το βάλετε στο ψυγείο.

Για το σιρόπι

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν.
Βράζουμε το σιρόπι αφού βράσει για 1-2 λεπτά. Προσθέστε κονιάκ.

για την κρέμα

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να βράσει.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε τον κρόκο αυγού, τη ζάχαρη και το κορν φλαουρ.
Ανακατεύουμε με σύρμα ή μπλέντερ για να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Ρίχνουμε λίγο γάλα στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε ταυτόχρονα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα κρόκου-γάλακτος ξανά στο κατσαρολάκι.
Προσθέστε τη ζάχαρη βανίλιας.
Μαγειρέψτε την κρέμα σε μέτρια φωτιά. Ανακατατευουμε συνέχεια
Αφού βράσει η κρέμα, τη ψήνουμε για άλλα 1-2 λεπτά.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη στη ζεστή κρέμα και την αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο.
Όσο κρυώνει η κρέμα, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγί.
Βγάζουμε την κρέμα απο το ψυγείο και την χτυπάμε με μιξερ να αφρατέψει.
Προσθέστε την σαντιγί στην κρέμα βάσης και ανακατέψτε με μια σπάτουλα.

Το ζελέ φράουλας παρασκευάστηκε μετά την συναρμολόγηση του κέικ και την πήξη της στρώσης κρέμας.

Συναρμολόγηση.

Έστρωσα μια μεμβράνη σε ένα δαχτυλίδι – φόρμα με την οποία έψησα το παντεσπάνι.
Κόβουμε τις φραουλες στη μέση και απλώνουμε την εξωτερική διάμετρο.
Επιλέξτε φραουλες ίδιου μεγέθους.
Στην μέση βάζουμε το μισο παντεσπανι και μουσκευουμε με το σιρόπι


Γεμιζουμε γυρω γυρω και στο κεντρο με κρεμα και σκεπαζουμε να μην φαινονται οι φραουλες.


Στο κέντρο της κρέμας ξαναβαζουμε φραουλες και ξανα κρεμα και ξανα φραουλες ψιλοκομμένες και πάλι κρεμα.

Απο πάνω το άλλο μισο παντεσπανι σιροπιαζουμε και την υπόλοιπη κρέμα


Στέλνουμε το κέικ για σταθεροποίηση στο ψυγείο.

Για το ζελέ φραουλα
Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε τον πουρέ φράουλας, η ζάχαρη είναι καλά ζεσταμένη, όχι βρασμένη. Προστέθηκε ζελατίνη, δροσερή.
Ρίξτε ζελέ φράουλα πάνω από το κέικ.


Αφού σταθεροποιηθεί, βγάζουμε το κέικ από το ψυγείο, αφαιρούμε την μεμβράνη και διακοσμούμε το κέικ.

Νόστιμο 👌👌👌

Προηγούμενο άρθροΚιμαδοπιτές με μία υπέροχη μπισκοτένια ζύμη
Επόμενο άρθροΣπιτικά Εκλέρ….με κάθε λεπτομέρεια