Γλυκό του κουτουλιού με βασιλικά σύκα

Ένα υπέροχο Γλυκό του κουτουλιού με βασιλικά σύκα . Φτιάχνεται εύκολα και από ένα κιλό σύκα βγήκε ένα μεγάλο και ένα μικρό βάζο. Το σιρόπι σκλήρυνε επίσης τέλεια. Φάτε τα σκέτα, πάνω από μια τάρτα, σε κρέμα ή παγωτό!

Υλικά

1 κιλό σύκα κόκκινα βασιλικά όχι πολύ μαλακά
700γρ ζάχαρη
χυμό από μισό λεμόνι
1 βανίλια
1 ποτήρι νερό 180ml

Εκτέλεση

Πλένουμε τα σύκα , τα οποία πρέπει να είναι σφιχτά και όχι πολύ ώριμα. Δεν βγάζουμε την φλούδα γιατί θα διαλυθούνε. Κόβουμε με μαχαίρι τις άκρες λίγο και από τις δύο πλευρές και τα τρυπάμε με οδοντογλυφίδα σε 4 πλευρές.

Ρίχνουμε την ζάχαρη από πάνω και αφήνουμε μία ώρα να βγάλουν τα υγρά τους τα σύκα. Επειδή είναι σφιχτά δεν θα βγάλουν πολλά υγρά.
Βάζουμε και το νερό και ξεκινάμε για βράσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία χωρίς να ανακατέψουμε καθόλου με κουτάλα αλλά μόνο κουνάμε την κατσαρόλα. Ξαφρίζουμε.
Βράζουμε ακριβώς για 15 λεπτά και βγάζουμε προσεκτικά τα σύκα ένα ένα με κουτάλι ή τρυπητή κουτάλα και τοποθετούμε σε πιατέλα δίπλα δίπλα , όχι το ένα πάνω στο άλλο.

Συνεχίζουμε να βράζουμε το σιρόπι αφού συμπληρώσουμε και τον χυμό λεμονιού για περίπου μισή ώρα . Βασικά θέλουμε να δέσει το σιρόπι μας και να γίνει λίγο παχύρευστο, σε χαμηλή φωτιά πάλι.

Ξαναβάζουμε μέσα τα σύκα με κουτάλι προσεκτικά και το σιρόπι που έμεινε στην πιατέλα επίσης. Βράζουμε για 8 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Κουνάμε λίγο την κατσαρόλα να πάει παντού το σιρόπι στα σύκα και ανακατεύουμε μέσα και την βανίλια. Σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε επάνω την κατσαρόλα. Δεν σκεπάζουμε με το καπάκι ποτέ. Μόλις κρυώσει λίγο σκεπάζουμε με χαρτί κουζίνας ή με το ειδικό καπάκι σίτας.

Καλό είναι να κάνουμε από το βράδυ το γλυκό και να το αφήσουμε ως το πρωί στην κατσαρόλα. Βάζουμε στα αποστειρωμένα βάζα μας πρώτα τα σύκα πολύ προσεκτικά και από πάνω το σιρόπι να τα σκεπάσει., Ένα μεγάλο και ένα μικρό βάζο βγάζει αυτή η δόση.

Καλή απόλαυση!

Προηγούμενο άρθροΑχλάδια φούρνου με τυρί, μέλι και καρύδια.
Επόμενο άρθροΚανταΐφι τυλιχτό με φιστίκι Αιγίνης…είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό