Φυλώδη Μαιντανόπιτα με τυρί

Απαραίτητα υλικά

1 ποτήρι γάλα (200 ml)
1 ποτήρι νερό (200 ml)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (8 γραμμάρια)
5 φλιτζάνια αλεύρι (600 γραμμάρια)
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα (8 γραμμάρια)

Λάδωμα φύλλων
125 γραμμάρια βούτυρο
Φυτικό λάδι (100 ml)

Για τη γέμιση
Μαϊντανός
Τυρί (500 γραμμάρια)

Επαλλειψη
1 κρόκο αυγού
Φυτικό λάδι (5 ml)

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το γάλα το νερό το αλάτι και ανακατεύουμε να διαλυθούν
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και τη μαγειρική σόδα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με μία σπάτουλα
Όταν αρχίζει να παίρνει την υφή ζύμης τότε Ξεκινάμε να ζυμώνουμε με το χέρι έως ότου πάρουμε μία μαλακή ζύμη
Σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 10 λεπτά σε ένα ζεστό μέρος
Στη συνέχεια ξεκινάμε να φτιάξουμε τη γέμιση ψιλοκόβουμε το μαϊντανό τον αφήνουμε στην άκρη και ξεκινάμε τρίβουμε το τυρί στη συνέχεια ανακατεύουμε το τυρί με το μαϊντανό και η γέμιση μας είναι έτοιμη και τη βάζουμε στο ψυγείο
Eφόσον έχει περάσει ο χρόνος των 10 λεπτών αλευρώνουμε τον πάγκο μας και βγάζουμε τη ζύμη και ξεκινάμε ένα ελαφρύ ζύμωμα χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 4 μέρη και κάνουμε μπάλες σε ένα πιάτο βάζουμε λίγο αλεύρι βάζουμε τις μπάλες και τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν
Αλευρώνουμε πάλι τον πάγκο μας και ξεκινάμε με την πρώτη μπάλα την οποία ανοίγουμε σε ένα φίλο περίπου 30 εκατοστά με τον πλάστη
Αναμιγνύουμε το βούτυρο με το λάδι και αλείφουμε το πρώτο φύλλο στη συνέχεια το διπλώνουμε στα δύο το ξανά αλείφουμε με λάδι και μετά το διπλώνουμε πάλι στα τέσσερα

Με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο το λαδώνουμε και αυτό και τοποθετούμε το πρώτο διπλωμενο φύλλο μέσα στο δεύτερο


και διπλώνουμε ενώ ταυτόχρονα σε κάθε δίπλωμα αλείφουμε με το λάδι.
Το ίδιο κάνουμε και με τα άλλα δύο φύλλα 
Παίρνουμε ένα ταψί φούρνου λαδώνουμε τη βάση αλευρώνουμε τον πάγκο μας και βγάζουμε το πρώτο πακέτο φύλλων και ξεκινάμε και ανοίγουμε με τον πλάστη και στρώνουμε τη βάση με το πρώτο φύλλο γεμίζουμε με τη γέμιση και από πάνω βάζουμε το δεύτερο φύλλο
Αφού το ανοίξουμε σφραγίζουμε γύρω-γύρω την πίτα Κάνοντας ένα κοθρο αλείφουμε με μείγμα αυγού και λαδιού κόβουμε την πίτα με το μαχαίρι μας και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για μισή ώρα ανάλογα το φούρνο και η πίτα μας είναι έτοιμη

Καλή Επιτυχία

Δείτε περισσότερες ωραίες συνταγές εδώ

Προηγούμενο άρθροΠρασόρυζο με κοτόπουλο
Επόμενο άρθροΚουλουράκια κανέλας