Ζυμαρικά φουρνου με σάλτσα μπολονεζ

Συστατικά

1 κιλό ζυμαρικά ριγκατόνι

Σάλτσα μπολονέζ
1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
2 μπουκάλια σάλτσα ντομάτας
2 κσ πελτέ ντομάτας
3 φύλλα δάφνης
1 κουταλιά αποξηραμένα αλεσμένα φύλλα βασιλικού
1 κσ ζάχαρη
1 κσ αλάτι
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 κοτσάνι σέλινο
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
500 γραμμάρια τυρί μοτσαρέλα
1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
3 βραστά αυγά ψιλοκομμένα

Σάλτσα μπεσαμέλ
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
4 κσ απλο αλεύρι
4 φλιτζάνια γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κγ αλεσμένο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Σάλτσα Μπολονεζ
Σε ένα μπλεντερ προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο και ανακατεύουμε μέχρι να ψιλοκόψουμε.
Προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ζεστάνετε το λάδι.
Προσθέστε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 7 λεπτά.
Ανακατεύουμε με το μοσχαρίσιο κιμά με το πίσω μέρος του κουταλιού. Προσθέστε τα φύλλα δάφνης και τα φύλλα βασιλικού και μαγειρέψτε
μέχρι το κρέας να μην είναι πλέον ροζ και ελαφρώς τσιγαρισμένο, περίπου 8 λεπτά. Προσθέστε το κρασί και αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει.
Μαγειρέψτε μέχρι να μειωθεί κυρίως το κρασί. Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας, την σάλτσα ντομάτας, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 2 ώρες ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην κολλήσει η σάλτσα στον πάτο της
κατσαρόλας.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ λιώνοντας το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να μην υπάρχουν σβώλοι. Προσθέστε σιγά σιγά το γάλα και συνεχίστε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα και να καλύψει το πίσω μέρος του κουταλιού.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε αλατισμένο νερό να βράσει και μαγειρεύουμε τα ριγκατόνι al dente.
Στραγγίστε το νερό από τα ζυμαρικά και προσθέστε τη σάλτσα μπολονεζ στα ζυμαρικά στην κατσαρόλα και ανακατέψτε μέχρι να καλυφθούν καλά.
Στη συνέχεια, ανακατέψτε την παρμεζάνα, τα ψιλοκομμένα βραστα αυγά και την τριμμένη μοτσαρέλα.

Ρίξτε λίγη σάλτσα μπολονεζ με κουτάλι στον πάτο ενός μεγάλου ταψιού. Ρίξτε με το κουτάλι τα μισα ανάμεικτα ζυμαρικά στο ταψί.
Στρώστε τη σάλτσα μπεσαμέλ πάνω από τα ζυμαρικά και στη συνέχεια απλώστε τα υπόλοιπα ζυμαρικά πάνω από τη σάλτσα μπεσαμέλ.
Ρίξτε μια κουταλιά σάλτσα μπολονεζ πάνω από τα ζυμαρικά και πασπαλίστε με τυρί παρμεζάνα.
Ψήνουμε στο φούρνο για 50 λεπτά στους 190 μέχρι να γίνει τραγανή η πάνω στρώση και να ροδίσει.

Καλή Απόλαυση

ΠΗΓΗ: Marco La Rosa 

Προηγούμενο άρθροΠίτα με κρέμα Βανίλιας
Επόμενο άρθροΑυτή τη συνταγή την έψαχνα πολύ καιρό! Το πιο νόστιμο κέικ με καφέ