Ραβανί με γιαούρτι

Υλικά

Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια/400 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
1¼ κουταλάκι του γλυκού ροδόνερο

Για το Κέικ
¾ φλιτζάνι/170 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο λιωμένο, συν επιπλέον για την επικάλυψη του ταψιού
3 φλιτζάνια/490 γραμμάρια σιμιγδάλι
¾ φλιτζάνι/150 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
1 φλιτζάνι/227 γραμμάρια γιαούρτι πλήρες
2 ½ κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα

Εκτέλεση

Βήμα 1
Σε μια μικρή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, βράζουμε τη ζάχαρη και 1 φλιτζάνι/240ml νερό, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να σιγοβράσει, προσθέτουμε το χυμό και το εκχύλισμα λεμονιού και ανακατεύουμε να ενωθούν. Σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει σε σιρόπι, περίπου 2 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Βήμα 2
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Αλείψτε ένα στρογγυλο ταψί 24 εκ με βούτυρο.
Τοποθετήστε το σιμιγδάλι, το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνω στην άκρη.

Βήμα 3
Βάζετε το γιαούρτι και τη μαγειρική σόδα σε ένα μέτριο μπολ και ανακατεύετε να ενωθούν.
Αφήνουμε στην άκρη μέχρι το μείγμα να διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο, περίπου 10 λεπτά.
Βήμα 4
Περιχύνουμε το μείγμα με το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν.
Μεταφέρετε στο βουτυρωμένο ταψί και πιέστε σε ομοιόμορφη στρώση. Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι, χαράξτε την επιφάνεια σε κομμάτια. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, 25 με 30 λεπτά.

Βήμα 5
Τοποθετήστε το ταψί σε μια σχάρα και περιχύστε το κρυωμένο σιρόπι πάνω από το καυτό ραβανι.
Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το ξανακόψουμε κατά μήκος των χαραγμένων γραμμών και σερβίρουμε.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΦρέσκo ψαρι γλωσσα στο φούρνο με φρέσκα λαχανικά και πολέντα.
Επόμενο άρθροΚανελόνια με κιμά και ανθότυρο…για ιδιαίτερα κυριακάτικα γεύματα