Καρυδόπιτα

Υλικά

Για το κεικ:

4 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 κούπες ζάχαρη
2 φλιτζάνια καρύδια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι βούτυρο
1 φλιτζάνι γάλα
8 αυγά
ξυλάκι βανίλιας ή 4-5 σταγόνες βανίλιας
1 φακελάκι ανθρακική αμμωνία ή 20 γρ μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι:

5 φλιτζάνια νερό
4 φλιτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
ξύσμα λεμονιού
Αυτό η καρυδόπιτα μπηκες σε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ 27 εκ.

Εκτέλεση

Για σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα λεμονιού.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 4-5 λεπτά.
Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για το κεικ:

Ξεκινήστε την καρυδόπιτα χωρίζοντας τους κρόκους από τα ασπράδια και τοποθετήστε τα σε ξεχωριστά μπολ.
Σε ένα μπολ με τα ασπράδια προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη (δηλαδή 1,5 φλιτζάνι) και τα χτυπάμε μέχρι να να γινουν σφιχτη μαρεγκα.
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το μαλακωμένο βούτυρο και την υπόλοιπη ζάχαρη (δηλαδή 1,5 φλιτζάνι) και χτυπάμε.
Ξεκινάμε με χαμηλή ταχύτητα και αυξάνουμε μέχρι να έχουμε μια αφράτη συνοχή.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας έναν έναν τους κρόκους των αυγών ενώ ανακατεύουμε. Προσθέστε μερικές σταγόνες βανίλιας.
Μόλις ενσωματωθούν οι κρόκοι των αυγών στο μείγμα, αντικαταστήστε το σύρμα μπαλόνι με το φτερό.

Συνεχίζουμε προσθέτοντας το μισό αλεύρι (δηλαδή 2 φλιτζάνια) στο μείγμα. Κάντε το με χαμηλή ταχύτητα.
Εν τω μεταξύ, διαλύουμε την αμμωνία στο γάλα και τα προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα για κέικ.
Μόλις προσθέσετε το γάλα, συνεχίστε με το υπόλοιπο αλεύρι (δηλαδή 2 φλιτζάνια).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.

Τώρα είναι η ώρα να προσθέσετε όγκο στο κέικ διπλώνοντας τη μαρέγκα στο μείγμα του κέικ σιγά σιγά.
Τέλος προσθέστε 1,5 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια στο παραπάνω μείγμα του κέικ.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ και ρίχνουμε το μείγμα του κέικ στη φόρμα.
Ψήστε το κέικ καρυδιάς στους 180 C για 60 λεπτά/1 ώρα.

Τέλος, ρίχνουμε το ήδη έτοιμο κρύο σιρόπι πάνω στην ζεστή καρυδόπιτα.
Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια.

Απολαμβάνω!

ΠΗΓΗ: vickisgreekrecipes

Προηγούμενο άρθροΥπέροχη πιτούλα γεμιστή με σπανάκι και ανθότυρο ή φέτα 😋
Επόμενο άρθροΣπανακόρυζο