Δείτε Επίσης: Μελαχρινή Καρυδόπιτα | Καρυδόπιτα με κρέμα

Καρυδόπιτα με Σύκο

Συστατικά :

10 μεγάλα αποξηραμένα σύκα
1 φακελάκι τσαγιού (μαύρο τσάι ή άλλο)
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
1 φλιτζάνι (136 γραμμάρια) λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν παουντερ
1 πρέζα αλατιού
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
2/3 φλιτζάνι (150 γραμμάρια) βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 κούπα (200 γραμμάρια) λευκή ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι (110 γραμμάρια) καστανή ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Κατευθύνσεις :

Βήμα 1 – Προετοιμασία των συστατικών:
1- Πρώτα ας ενυδατώσουμε λίγο τα αποξηραμένα σύκα. Φτιάξτε λίγο μαύρο τσάι ή οποιοδήποτε είδος τσαγιού, με φακελάκι τσαγιού και ζεστό νερό. Περιμένετε για 2 λεπτά για να αφήσετε το τσάι να απλωθεί και στη συνέχεια αφαιρέστε και πετάξτε το φακελάκι τσαγιού.
2- Τώρα, τοποθετήστε τα αποξηραμένα σύκα κομμένα στο τσάι και αφήστε τα να καθίσουν εκεί, απορροφούν όλη την υγρασία, ενώ ετοιμάζετε το υπόλοιπο του κέικ.
3- Χοντροκοψτε μερικά καρύδια… είναι οι καλύτεροι φίλοι με τα σύκα, δοκιμάστε τα είναι υπέροχα μαζί!

Βήμα 2 – Ανάμιξη των συστατικών:
1- Ας αναμείξουμε τα ξηρά συστατικά! Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε το άσπρο αλεύρι, μπεικιν, αλάτι και μπαχαρικά (έχουμε αλεσμένη κανέλα, γαρύφαλλο και λίγο αλεσμένο μοσχοκάρυδο). Ανακατέψτε καλά χρησιμοποιώντας ένα σύρμα.
2- Τώρα ας αναμείξουμε τα υγρά υλικά. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, τοποθετήστε το μαλακό βούτυρο και τη λευκή ζάχαρη και ανακατέψτε για 2 λεπτά. Προσθέστε την καστανή ζάχαρη ανακατέψτε. Προσθέστε ένα αυγό ανακατέψτε. Λίγο από το μείγμα των ξηρών συστατικών ανακατέψτε. Το εκχύλισμα βανίλιας ανακατέψτε.Και πάλι ένα αυγό ανακατέψτε, λίγο από τα ξηρά συστατικά ανακατέψτε, μετά το τελευταίο αυγό και ανακατέψτε.
3- Σε αυτό το σημείο, προσθέστε όλο το υπόλοιπο του ξηρού μείγματος συστατικών και ενσωματώστε καλά χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα.
4- Προσθέστε τα ψιλοκομμένα καρύδια και ανακατέψτε…

έχουμε σχεδόν τελειώσει!

Βήμα 3 – Τελικά βήματα:
1- Στραγγίστε τα σύκα από το τσάι και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια. Προσθέστε τα κομμάτια σύκου στο μείγμα και ανακατέψτε.


2- Ας προετοιμάσουμε το ταψί. Πρώτα βουτυρώνουμε το ταψί, μετά βάλτε το χαρτί ψησίματος και μετά βουτυρώστε το χαρτί.

3- Ρίξτε το μείγμα του κέικ στο ταψί και εξομαλύνετε με την σπάτουλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 45 λεπτά ή μέχρι να γίνει.
4- Για να ελέγξετε αν το κέικ είναι έτοιμο: αγγίξτε απαλά το κέντρο του κέικ, θα πρέπει να αισθάνεται σταθερό αλλά ακόμα ελαστικό (όχι σκληρό). Τοποθετήστε ένα πιάτο πάνω στο κέικ, γυρίστε το ταψί, αφαιρέστε απαλά το χαρτί του κέικ και… voila !!!
5- Αφήστε το κέικ να κρυώσει, στη συνέχεια διακοσμήστε με ζάχαρη άχνη …

Δείτε Επίσης: Μελαχρινή Καρυδόπιτα | Καρυδόπιτα με κρέμα

 

ΠΗΓΗ: http://www.cookingwithalia.com/

Προηγούμενο άρθροΜακαρόν Καρύδας
Επόμενο άρθροΕάν θέλετε μία Πίτα τώρα στο τραπέζι