Πέρα από τις διατροφικές σου συνήθειες και τη γυμναστική, πολλοί ακόμη παράγοντες επηρεάζουν το βάρος και την κατανομή του λίπους στο σώμα σου.
Ευτυχώς για σένα –και για όλους μας φυσικά– υπάρχουν πολλοί τρόποι να ανεβάσεις τις καθημερινές σου καύσεις και μάλιστα σχετικά γρήγορα, αρκεί βέβαια να κινηθείς στρατηγικά και έξυπνα.
Ρίξε μια ματιά παρακάτω για να δεις με ποιους τρόπους μπορείς να κάψεις γρήγορα λίπος. Βάλε αυτές τις συνήθειες στη ζωή σου σήμερα κιόλας και δεν θα χάσεις! – Κατανάλωσε αρκετές πρωτεΐνες: Οι πρωτεΐνες είναι η κύρια «τροφή» για τους μυς σου, επομένως τις χρειάζεσαι για να αυξήσεις ή να διατηρήσεις τη μυϊκή σου μάζα. Επίσης, σε χορταίνουν πολύ περισσότερο από τους υδατάνθρακες κι έτσι σε βοηθούν να μειώσεις την πείνα και τις λιγούρες –άρα και να τρως λιγότερο. Ιδανικές επιλογές για να πάρεις ποιοτικές πρωτεΐνες είναι τα πουλερικά, του αυγό, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά.

  1. Κοιμήσου περισσότερο: Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ο ύπνος παίζει ρόλο στον μεταβολισμό και στο βάρος. Μία από αυτές, στην επιθεώρηση Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, έδειξε ότι ο λιγοστός ύπνος επηρεάζει τις ορμόνες της πείνας, αυξάνοντας την όρεξη και κατ’ επέκταση τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Φρόντισε λοιπόν να κοιμάσαι τουλάχιστον 7 ώρες τη μέρα, κάθε μέρα της εβδομάδας.
  2. Βάλε στη διατροφή σου το ξίδι: Πέρα από τη συμβολή του στην υγεία της καρδιάς και στη ρύθμιση του σακχάρου, το ξίδι διευκολύνει και την καύση του λίπους. Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 1-2 κουταλιές της σούπας (15-30 ml) ξίδι τη μέρα μειώνουν το σωματικό βάρος, το λίπος στην κοιλιά και την περίμετρο της μέσης σε διάστημα 12 εβδομάδων!
  3. Αύξησε την κατανάλωση υγιεινών λιπαρών: Λιπαρά για να κάψεις το λίπος; Κι όμως! Αρκεί να είναι υγιεινά και θρεπτικά, όπως αυτά που υπάρχουν στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς και στο ψάρι. Τα λιπαρά μεταβολίζονται με αργό ρυθμό στο σώμα σου κι έτσι σε βοηθούν να κατευνάσεις την πείνα και τις λιγούρες σου, άρα και να χάσεις πιο εύκολα τα περιττά κιλά.
  4. Μην παραλείπεις τις φυτικές ίνες από το γεύμα σου: Οι φυτικές ίνες –και ιδίως οι διαλυτές ίνες που βρίσκονται στα όσπρια, στους καρπούς και τους σπόρους, στα φρούτα και στα λαχανικά– απορροφούν νερό καθώς μετακινούνται αργά κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα. Με τον τρόπο αυτόν σε χορταίνουν για πολλές ώρες. Μελέτη του 2013 στην επιθεώρηση Obesity έδειξε ότι για κάθε έξτρα 10 γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών τη μέρα μειώνεται κατά 3,7% το συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά σε διάστημα 5ετίας.
  5. Μείωσε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες: Ούτε ιδιαίτερα θρεπτικοί είναι ούτε σε βοηθούν να αδυνατίσεις, επομένως φρόντισε να τους αντικαταστήσεις με αντίστοιχους ολικής άλεσης. Για παράδειγμα, αντί για λευκό ψωμί και λευκά μακαρόνια προτίμησε τα αντίστοιχα ολικής και για το πρωινό σου επίλεξε τη βρόμη αντί για τα κλασικά δημητριακά με ζάχαρη. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένους λευκούς υδατάνθρακες είναι… εγγύηση για την αύξηση του σωματικού βάρους και τη συσσώρευση έξτρα λίπους.
  6. Πιες καφέ: Δεν είναι τυχαίο που η καφεΐνη αποτελεί βασικό συστατικό σε όλα σχεδόν τα προϊόντα που στοχεύουν στην καύση του συσσωρευμένου λίπους. Συγκεκριμένα, η καφεΐνη αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και διευκολύνει τη διάσπαση των λιπαρών οξέων στο σώμα. Οι διαθέσιμες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να αυξήσει τον ρυθμό καύσης θερμίδων σε ποσοστό 3-11%. Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η παρατήρηση ότι η τόνωση του μεταβολισμού προκύπτει κυρίως από τον αυξημένο ρυθμό καύσης του λίπους, σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.
  7. Αύξησε την πρόσληψη σιδήρου: Ίσως δεν το γνωρίζεις, όμως ο σίδηρος παίζει ρόλο στη λειτουργία του θυρεοειδούς, του μικρού αδένα σε σχήμα πεταλούδας που αποτελεί το «κέντρο ελέγχου» του μεταβολισμού σου. Μια έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό σου μπορεί να επιβραδύνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους σου. Φρόντισε λοιπόν να παίρνεις τον απαραίτητο σίδηρο από τροφές όπως το κρέας, τα θαλασσινά, η σόγια, το σπανάκι και τα φασόλια για να κρατήσεις τον θυρεοειδή σου και τον μεταβολισμό σου σε… φόρμα!
Προηγούμενο άρθροΜελιτζάνες στο φούρνο με τυρί Παρμεζάνα
Επόμενο άρθροΈνα σπιτικό φάρμακο για να θεραπεύσει οποιοδήποτε κοινό κρυολόγημα ή γρίπη.