Κέικ κρέμας καρυδιού και σοκολάτας

Υλικά

Παντεσπανι:
5 αυγά
5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
5 κουταλιές της σούπας αλεύρι
φλούδα πορτοκαλιού και άρωμα βανίλιας

Κρέμα:
150 γρ αλεσμένα καρύδια
150 ml γάλα
1 κουταλιά της σούπας κορν φλαουρ
100 γρ ζάχαρη
200 γρ βούτυρο
άρωμα βανίλιας

Γλάσο σοκολάτας:
100 γρ σοκολάτα (52% κακάο)
γάλα, για να φτάσει στην επιθυμητή σύσταση

Προετοιμασία Κέικ με κρέμα καρυδιού και σοκολάτα:

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Πάνω από τους κρόκους βάζουμε πολύ λίγο αλάτι, το άρωμα βανίλιας και τη φλούδα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά.
Χτυπάμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι, στη μέγιστη ταχύτητα του μίξερ. Όταν ο αφρός έχει σφίξει καλά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια πηχτή και γυαλιστερή μαρέγκα, η οποία κάνει καρφιά όταν βγάζουμε τις λεπίδες από το μίξερ. Προσθέτουμε το γαλάκτωμα κρόκου και ανακατεύουμε ελαφρά.
Εάν έχετε ένα μίξερ χτυπήστε στο χαμηλότερο στάδιο. Εάν όχι, χρησιμοποιήστε τη σπάτουλα.

Κοσκινίστε το αλεύρι πάνω από αυτή τη σύνθεση. Αφήνουμε το μίξερ στην άκρη και ανακατεύουμε τα πάντα με μια σπάτουλα, ελαφρά, με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω. Θα χρησιμοποιήσουμε μαλακες και εύκολες κινήσεις, για να μην αφαιρέσουμε τον αέρα από τη σύνθεση, που στο τέλος θα πρέπει να είναι σαν αφρός.

Η σύνθεση αδειάζεται σε ταψί (25/35 εκ.) στρωμένο με χαρτί ψησίματος και ψήνεται σε μέτρια φωτιά (ή ηλεκτρικός φούρνος 160 βαθμών με αερισμό) για περίπου 25 λεπτά, μέχρι το παντεσπανι να περάσει τη δοκιμή της οδοντογλυφίδας. Αν θέλετε ψηλότερο παντεσπανι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1-2 επιπλέον αυγά δεν είναι λάθος ακόμα κι αν βάλεις λίγο μπέικιν πάουντερ, σε περίπτωση που δεν είσαι σίγουρος ότι χτυπάς πολύ καλά τα ασπράδια
Βγάζουμε το ταψί σε σχάρα μαζί με το χαρτί ψησίματος και αφήνουμε να κρυώσει.

Κρέμα:
Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε τα αλεσμένα καρύδια, τη ζάχαρη και το κορν φλαουρ. Ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα και ανακατεύουμε. Βάζουμε το τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς, βράζουμε τη σύνθεση μέχρι να πήξει. Αφήνουμε στην άκρη και αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
για καλύτερη και πιο έντονη γεύση μπορείτε να τηγανίσετε λίγο καρύδι πριν το αλέσετε
Το μαλακό βούτυρο, αφημένο σε θερμοκρασία δωματίου το χτυπάμε μέχρι να γίνει κρεμώδες.
Προσθέστε 1-2 κουταλιές της σούπας βουτυρο στην κρέμα καρυδιού, ανακατεύοντας για λίγο μετά από κάθε δόση.
Στο τέλος αρωματίζουμε την κρέμα με βανίλια ή ρούμι, κατά βούληση
Υπάρχει κίνδυνος να κόψει. Αν συμβεί αυτό, το ζεσταίνουμε ελαφρά στη φωτιά
και μετά το ανακατεύουμε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Γλάσο σοκολάτας:
Τα σπασμένα κομμάτια σοκολάτας, πάνω από τα οποία βάζω λίγο γάλα, τα λιώνω σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύοντας συνεχώς προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα μέχρι το γλάσο να φτάσει στην επιθυμητή σύσταση.

Συναρμολόγηση του κέικ
Αφαιρέστε το χαρτί ψησίματος από το κρύο παντεσπανι. Απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα και γλασάρουμε με σοκολάτα. Αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να σκληρύνει η κρέμα και να μοιράζεται το κέικ.

Εχόντας κρέμα με βούτυρο, σκληραίνει στο κρύο. Επομένως, θα ήταν προτιμότερο να σερβίρετε αφου είναι 10-15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρετε

Καλή όρεξη! 😉

Προηγούμενο άρθροΑφράτο Σιροπιαστό Κέικ Κατσαρόλας: Φτιάξτε το σε 10 Λεπτά!
Επόμενο άρθροΑπογευματινό καφές με λαχταριστό κέικ ☕🍰