Κεικ Φουντουκιού με σοκολάτα

Υλικά:

8 κουταλιές ανάλατο βούτυρο, λιωμένο. Ή 6 κουταλιές λιωμένο ανάλατο βούτυρο 
2 κουταλιές της σούπας λάδι φουντουκιού ή σπορέλαιο
2 1/2 φλιτζάνια φρυγανισμένα, φουντούκια με φλούδα, ψύχονται
1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
4 αυγά, χωρισμένα ασπράδια-κρόκους
1 φλιτζάνι ζάχαρη
Τσίμπημα λεπτού αλατιού
Ζάχαρη άχνη

Γλασσο Σοκολάτας:
50 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας
20 γραμμάρια βούτυρο.

Οδηγίες

Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Καλύψτε ένα ταψί 22 εκ με περίπου 1 κουταλιά της σούπας το λιωμένο βούτυρο.
Τοποθετήστε ένα χαρτί ψησίματος στο κάτω μέρος της φόρμας και καλύψτε το χαρτί με βούτυρο.
Αφήστε το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο στην άκρη.
Τρίψτε τα φρυγανισμένα φουντούκια σε έναν μπλεντερ με τη μεταλλική λεπίδα έως ότου αλεσθούν καλά. Προσέξτε να μην τους αφήσετε να γίνουν πάστα.
Μεταφέρετέ τα σε ένα μπολ και ανακατέψτε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Αφήστε  στην άκρη. (μείγμα αλευριού φουντουκιού)
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε μαζί τους κρόκου μόνο και τη ζάχαρη.
Το μείγμα θα είναι πολύ παχύ και θα προσκολληθεί στο σύρμα.
Περιχύνουμε το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο (ή το λιωμένο βούτυρο και το λάδι φουντουκιού, εάν χρησιμοποιείται), λίγο τη φορά, χτυπώντας συνεχώς, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως το βούτυρο (κρόκου-βουτύρου).

Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα σιλικόνης, ανακατέψτε το μείγμα αλευριού φουντουκιού στο μείγμα κρόκου-βουτύρου. Αν θα είναι παχύ στο τέλος τοτε είναι εντάξει. (μείγμα φουντουκιού)

Σε ένα καθαρό, ανοξείδωτο ατσάλι μπολ, χτυπάμε το ασπράδια και το αλάτι μέχρι να σχηματιίζει κορυφές όταν βγαζουμε τα χτυπητήρια. Ρίξτε περίπου το 1/4 του ασπραδιού αυγού στο μπολ με το μείγμα φουντουκιού και αρχίστε να ανακατεύετε και να το διπλώνετε με τη σπάτουλα. Αυτό θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε λίγο το μείγμα
Προσθέστε τα μισά από τα εναπομείναντα ασπράδια αυγών, αναδιπλώνοντάς τα αντί να τα χτυπατε στο κουρκούτι για να αποφύγετε το υπερβολικό ξεφούσκωμα (το κουρκούτι θα είναι ακόμα παχύ και κολλώδες)

Τέλος, προσθέστε τα τελευταία από τα ασπράδια και συνεχίστε να διπλώνετε μέχρι να ενσωματωθούν στο κουρκούτι (μπορεί να υπάρχουν μερικές ραβδώσεις εδώ και εκεί).
Το χτύπημα θα είναι παχύ αλλά απλώσιμο. Ριξτε το στην έτοιμη φόρμα και εξομαλύνετε την κορυφή. Ψήνουμε το κέικ για 40 έως 45 λεπτά, μέχρι να ξεφλουδίσει και να ροδίσει στην κορυφή και το κέντρο να μην υγρο.

Μεταφέρετε το κέικ σε ένα ψυγείο και αφήστε το να κρυώσει για 30 λεπτά.
Αναποδογυρίστε το κέικ σε ένα πιάτο ή σε άλλο ράφι και ξεφλουδίστε από το χαρτί. Επαναφέρετε και αφήστε το να κρυώσει εντελώς. Σερβίρετε και πασπαλίστε με άχνη ζάχαρης . Αν σας αρέσει ένα πλουσιότερο κέικ μπορείτε να ρίξετε λίγο γλάσσο μαύρης σοκολάτας λιωμένη σε μπεν-μαρί με βούτυρο και πασπαλίστε με σπασμένα φουντούνια . Διακοσμήστε για να δοκιμάσετε.

Καλό κέικ !! μοναδικό .. αξέχαστο !!!

 

 

Προηγούμενο άρθροΤρίχρωμο γλυκό ψυγείου
Επόμενο άρθροΛαχταριστό κοτόπουλο μπριάμ στον φούρνο