Κεφτεδάκια κοκκινιστα με μακαρόνια

Αυτή η σάλτσα μαγειρεύεται για πολλή ώρα. Χαμηλά και αργά.
Προφανώς πρόκειται για σάλτσα καθαρα κρέατος.

Συστατικά

για την Σαλτσα
2 κονσέρβες ντομάτες δαμάσκηνο
1/4 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες κόκκινης πιπεριάς
1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι νερό
1/2 φλιτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού, κομμένα σε λεπτές λωρίδες

Κεφτεδάκια

500 γρ κιμά ψαρονέφρι ή άπαχο μοσχαρίσιο κιμά, χοιρινό, γαλοπούλα, κοτόπουλο
2 αυγα
6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/2 φλιτζάνι ψίχα ψωμιού
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι
1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
1/2 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

Παρασκευή

Στραγγίζετε τις ντομάτες σε ένα σουρωτήρι για να βγάλετε τον χυμό, σπάζοντας τις ντομάτες με τα χέρια σας.

Στη συνέχεια φτιάχνουμε τα κεφτεδάκια.
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά. Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο κρέας μαζί με 6 σκελίδες σκόρδο, την ψίχα του
ψωμιού, αλάτι, πιπέρι, παρμεζάνα και γάλα. Ανακατέψτε όλα αυτά μαζί με τα χέρια σας. Βρέξτε τα χέρια σας με νερό και συνεχίστε να τα βρέχετε καθώς τραβάτε το κρέας από το μπολ και φτιαχνετε σε μπάλες. Τυλίξτε τις μπάλες στο αλεύρι.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι. Προσθέστε 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες και σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν.

Αφαιρούμε το σκόρδο με μια τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε στην άκρη. Προσθέστε τα κεφτεδάκια και σοτάρετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, γυρίζοντάς τα, μέχρι να ροδίσουν παντού. Μόλις μπορέσετε να τα καρφωσετε με ένα πιρούνι είναι έτοιμα.
Δεν θέλεις να είναι πολυ ψημένα. (Αν το κεφτεδάκι γλιστρήσει από το πιρούνι όταν το σηκώνετε, πρέπει να ψηθεί λίγο περισσότερο.)
Επιστρέψτε το σκόρδο στο λάδι και προσθέστε τον πελτέ ντομάτας στο τηγάνι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, σε μέτρια φωτιά για περίπου 3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Επιστροφή στη σάλτσα:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέστε 4 σκελίδες σκόρδο, το κρεμμύδι, το κόκκινο και το μαύρο πιπέρι και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να αρχίσει να ροδίζει, περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε τις ντομάτες, το κόκκινο κρασί, την παρμεζάνα και το αλάτι. Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και το νερό και ανακατέψτε μαζί σε μέτρια φωτιά.
Προσθέστε τα κεφτεδάκια. Αφήνουμε να πάρει βράση και μετά σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες.
Προσθέστε τον βασιλικό και σιγοβράστε για 15 λεπτά ακόμα. Τα κεφτεδάκια πρέπει να επιπλέουν στη σάλτσα.

Στο μεταξύ βράστε τα σπαγγέτι, όπως λέει το πακέτο. 
Σερβίρετε τα μακαρόνια με τους κεφτέδες και ρίξτε άφθονη παρμεζάνα (εάν θέλετε μπορειτε να περασετε και τα μακαρόνια λίγο απο την σάλτσα)

Υ.Γ Εάν η σάλτσα είναι ξινή λόγω της τομάτας, ρίχνετε μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη για να ισορροπήσετε τη γεύση.

Προηγούμενο άρθροΨωμάκια χωρίς ζύμωμα
Επόμενο άρθροΚοχύλια γεμιστά με χοιρινό λουκάνικο και γραβιέρα