Κεφτεδάκια χωρίς κρέας πάνω από ψητά λαχανικά

Υλικά

Για τους κεφτέδες

2 ½ φλ. ρεβύθια βρασμένα/μαγειρεμένα (κατσαρόλας ή φούρνου)
2 φλ. τρίμματα ψωμιού
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
2 φρ. κρεμμυδάκια τρυφερά ψιλοκομμένα με τα φύλλα τους
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι δυόσμο
1 φλ. τριμμένη καρυδόψιχα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο αλεύρι για πανάρισμα
λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
λεμόνι για το σερβίρισμα

Για τα λαχανικά
3 πατάτες μέτριες
2-3 μεγάλα κρεμμύδια
2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
1 γλυκοπατάτα
2 ντομάτες
3 κολοκυθάκια
2 μικρές ντομάτες
4-5 σκελίδες σκόρδο
1 1/2 κ.γλ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γλ. μουστάρδα (όχι σκόνη)
Αλάτι – Πιπέρι – Ρίγανη
Τον χυμό από 1/2 λεμόνι
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
150 γρ. παρμεζανα θρυμματισμένη

Εκτέλεση

Στραγγίζουμε πολύ καλά τα μαγειρεμένα ρεβύθια. Τα λιώνουμε με πιρούνι ή τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
Ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ή τα αλέθουμε στο μπλέντερ.
Βάζουμε όλα τα υλικά για τους ρεβυθοκεφτέδες σε ένα μεγάλο μπολ και τα ζυμώνουμε καλά,
μέχρι να πάρει το μείγμα ένα ομοιόμορφο χρώμα.
Η ζύμη πρέπει να πλάθεται σε κεφτέ, για αυτό αν είναι αρκετά αραιή προσθέτουμε λίγη τριμμένη
ψίχα ψωμιού, είτε λίγο αλεύρι είτε νιφάδες βρώμης, φρυγανιά κλπ.
Αν έχουμε χρόνο, αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.
Αφού κρυώσει λίγο και πλάθεται καλύτερα, παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και πλάθουμε
μεγάλους κεφτέδες. Τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα λαχανικά.

Κόβουμε τις πατάτες και την γλυκοπατάτα.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες, τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές σε μπαστουνάκια
ή ροδέλες.
Ρίχνουμε ελαιόλαδο στο ταψί και βάζουμε μέσα τα λαχανικά και τις σκελίδες του σκόρδου.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα ή αέρα και αντιστάσεις.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, τον πελτέ ντομάτας, την μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
Περιχύνουμε τα λαχανικά φροντίζοντας να πάει παντού το μείγμα.
Επάνω στα λαχανικά, τοποθετούμε τους κεφτέδες και από πάνω τις ντομάτες σε κομμάτια.
Προσθέτουμε 1/2 ποτήρι νερό προσεκτικά στην άκρη του ταψιού και βάζουμε στον φούρνο στην μεσαία σχάρα.

Ψήνουμε για 45 λεπτά και μόλις οι κεφτέδες ψηθούν από την μια πλευρά, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και τα γυρίζουμε αφού, πρώτα ανακατέψουμε και τα λαχανικά ώστε να ψηθούν από κάθε πλευρά.
Αφήνουμε για άλλα 25 λεπτά, περίπου και βγάζουμε από τον φούρνο.
Βγάζουμε από τον φούρνο προσθέτουμε τη τριμμένη παρεμαζάνα και σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΚουλουράκια με φυστικοβούτυρο…τόσο νόστιμα δεν έχετε ξαναφάει
Επόμενο άρθροΑλευρόκρεμα Παραδοσιακή