Κορμός με ψωμί του τοστ

Συστατικά

για τη βάση
5 φέτες του  τοστ χωρίς κόρα
100 ml καφέ χωρίς ζάχαρη (ένα φλιτζάνι τσαγιού)

για την κρέμα μασκαρπόνε
250 γρ μασκαρπόνε
200 g φρέσκια κρέμα γάλακτος
70 γρ ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
10 g στιγμιαίος καφές

για τη γκανάζ
200 γρ μαύρη σοκολάτα 50%.
125 g κρέμα γάλακτος

Παρασκευή

Ετοιμάζουμε τη βάση
Ετοιμάστε τον καφέ για το σιρόπιασμα, να τον γλυκανετε ελαφρά και τον αφήνετε να κρυώσει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον καφέ που προτιμάτε, στιγμιαίο, μόκα ή εσπρέσο.
Παρτε 5 φέτες ψωμιου του τοστ και πατηστε τες με τον πλάστην σε πάχος 6/7 mm. Τοποθετήστε τα σε μια λαδόκολα, τοποθετήστε τα δίπλα-δίπλα και πιέστε τα απαλά με τα χέρια σας.
Με ένα πινέλο βρέξτε όλη τη βάση με τον καφέ, χωρίς να τον μουλιάσετε πολύ διαφορετικά θα χαλάσει και δεν θα μπορείτε να τον τυλίγετε σε ρολό.

Ετοιμάζουμε την κρέμα καφέ μασκαρπόνε
Διαλύουμε τον στιγμιαίο καφέ σε λίγο ζεστό νερό (δύο φλιτζάνια αρκούν) και τον αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζετε το μασκαρπόνε σε ένα μπολ, το ανακατεύετε με ένα πιρούνι να γίνει κρεμώδες, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και αρχίζετε να χτυπάτε το μείγμα,
προσθέτοντας λίγο λίγο τη ζάχαρη άχνη, πρέπει να πάρετε μια πηχτή και αφρώδη κρέμα.
Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε τα δύο φλιτζάνια του καφέ, μία κουταλιά τη φορά, ανακατεύοντας την κρέμα από κάτω προς τα πάνω για να μην χαλασει.
Γεμίζουμε τη βάση με την κρέμα καφέ, χρησιμοποιώντας τη μεμβράνη για να τυλιχτεί σε ρολό ώστε να σχηματιστεί ένα σφιχτό ρολό.
Τυλίγουμε το ρολό σε μεμβράνη, το βάζουμε σε μια πιατέλα και το βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες, πρέπει να σφίξει η κρέμα.
Αν προτιμάτε, μπορείτε να το κάνετε το βράδυ και να το γλασάρετε με σοκολάτα το επόμενο πρωί.

Ετοιμάζουμε τη γκανάζ
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα, την αφήνουμε να πάρει βράση και σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τη χοντροκομμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως.
Αφήστε τη γκανάζ να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, θα πήξει και θα είναι τέλεια για την επικάλυψη του κορμού.

Ας συναρμολογήσουμε το κορμό με κρεμα καφέ μασκαρπόνε
Παίρνουμε το ρολό, κόβουμε τις δύο άκρες και τις τοποθετούμε στα πλαϊνά ώστε να σχηματιστεί ένας κορμός με διάφορα κλαδιά.
Καλύψτε το κορμο με τη γκανάζ και κάντε αυλακώσεις χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος ενός μαχαιριού ή κουταλιού.
Ο κορμός με ψωμί του τοστ και κρεμα καφέ μασκαρπόνε είναι έτοιμο.

Το βάζετε στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα του σερβίρισμα και το διακοσμείτε όπως σας αρέσει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόκκινα φρούτα, μαρέγκες, αποξηραμένα φρούτα, ή ένα απλό πασπάλισμα ζάχαρης άχνης.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΒΑΣΣΙΛΟΠΙΤΑ 1976 με κόκκινη ΦΑΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΣΙΓΟΥΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Επόμενο άρθροΑφράτα σιροπιαστά κρουασανάκια γεμιστά με καρύδι