Κοτόπουλο στο φούρνο με σκόρδο, θυμάρι, δεντρολίβανο και λεμόνι

Συστατικά

1 κοτόπουλο για σχάρα περίπου. 1,3-1,5 κιλά
αλάτι πιπέρι
χυμό λεμονιού
1 λεμόνι κομμένο στα τέσσερα
8-10 σκελίδες σκόρδο (1 κεφάλι)

Για αρωματισμένο βούτυρο:
75 g μαλακό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
αλάτι πιπέρι
φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα: θυμάρι, θυμάρι, δεντρολίβανο, ρίγανη, φασκόμηλο, σχοινόπρασο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
3 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
τριμμένη φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση

Σε πρώτη φάση έστυψα το χυμό ενός λεμονιού και με αυτό άλλειψα καλά το κοτόπουλο (μέσα και έξω).
Στη συνέχεια το καρύκευσα με μπόλικο αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και το άφησα στο τραπέζι της κουζίνας για 30 λεπτά.

Πώς να φτιάξετε κρέμα βούτυρο με βότανα, σκόρδο και λεμόνι;

Στο μεταξύ έφτιαξα την αρωματισμένη κρέμα βουτύρου. Σε ένα μικρό μπολ βάζω το μαλακό βούτυρο, το αλάτι, το πιπέρι (κατά προτίμηση),
το ψιλοκομμένο σκόρδο και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Έτριψα τη φλούδα από 1/2 λεμόνι και πρόσθεσα 3 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού.
Τα ανακάτεψα όλα καλά. Έβαλα λίγη από την κρέμα βουτύρου κάτω από τη φλούδα του στήθους κοτόπουλου και με την υπόλοιπη άλειψα όλο το κοτόπουλο (μέσα και έξω).
Τι ωραία αρώματα που έχει!!
Καρυκεύστε ολόκληρη την επιφάνεια του κοτόπουλου με βούτυρο αρωματισμένο με σκόρδο και μυρωδικά
Μέσα στο κοτόπουλο έβαλα ένα λεμόνι κομμένο στα τέσσερα, περίπου 10 σκελίδες σκόρδο και μερικά κλωναράκια μυρωδικά. Ρύθμισα τον φούρνο στους 220 C με αερα (θέρμανση πάνω + κάτω).
Διάλεξα ένα μεγάλο ταψί για μπριζόλες (με ψηλότερα τοιχώματα) στον οποίο έβαλα το καρυκευμένο κοτόπουλο. Χρησιμοποιώ μια στρογγυλή μεταλλική σχάρα (για την ακρίβεια στήριγμα για τις κατσαρόλες που καίνε) στην οποία τοποθετώ το κοτόπουλο για να μην κάτσει στη σάλτσα και ροδίσει και από κάτω. Γύρω του βάζω ωμές πατάτες (ξεφλουδισμένες και κομμένες στα τέσσερα ή στα μισά) καθώς και 3-4 κεφάλια σκόρδο κομμένα σταυρωτά. Αλάτισα ελαφρά τις πατάτες και το σκόρδο και τα κάλυψα με λίγο ελαιόλαδο.

Έριξα 2 φλιτζάνια ζεστό νερό στο ταψί και έβαλα το ταψί με το κοτόπουλο στον προθερμασμένο φούρνο χωρίς να το σκεπάζω με αλουμινόχαρτο
ή καπάκι. Έψησα το κοτόπουλου για 40 λεπτά στους 220 C και άλλα 20 λεπτά στους 200 C.
Σε αυτό το διάστημα έλεγξα τη στάθμη του υγρού δύο φορές (μπορεί να γεμίσετε με νερό αν πέσει πολύ) και άλειψα το κοτόπουλο με τη
σάλτσα από το τηγάνι. Τι μυρωδιές έχω στην κουζίνα!!! Δεν μπορώ να σε περιγράψω 🙂

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροCheesecake Μπακλαβά..🌹
Επόμενο άρθροΓαλατόπιτα χωρίς φύλλο και χωρίς μίξερ!!!