Κρέας με Χόνδρο

Το Κρέας με Χόνδρο είναι ένα κλασσικό παραδοσιακό Κυκλαδίτικο γιορτινό πιάτο.

Υλικά

4 φέτ. μικρές κότσι μοσχαρίσιο
500 γρ. χόντρος (πλιγούρι)
50 γρ. βούτυρο γάλακτος
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
3 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
1 ξυλαράκι κανέλα
5 μπαχάρια
2 φύλλα δάφνης
1 ποτήρι κρασί λευκό
50 γρ. γιδοτύρι τριμμένο + επιπλέον για σερβίρισμα
100 ml ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Για να κάνουμε το μοσχάρι οσομπούκο ταμπονάρουμε πρώτα το κρέας με απορροφητικό χαρτί. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και πανάρουμε στο αλεύρι.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ροδίζουμε καλά το κρέας.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, αλατίζουμε και αφού γυαλίσουν προσθέτουμε τον πελτέ και τα μπαχαρικά.
Σβήνουμε με το κρασί. Οταν εξατμιστεί το αλκοόλ, σκεπάζουμε με χλιαρό νερό και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί το φαγητό.
Επειτα από 1 – 1 ½ ώρα βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα. Σουρώνουμε τη σάλτσα, κρατάμε τη μισή στο κρέας και την υπόλοιπη τη βάζουμε σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε 1 λίτρο νερό και φέρνουμε σε βρασμό.

Μόλις βράσει, ρίχνουμε τον χόντρο και βράζουμε για 15 – 20 λεπτά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, 50 γρ. από το γιδοτύρι
ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε με το κρέας με τη σάλτσα του και διακοσμούμε
Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με τριμμένο γιδοτύρι.

Photo: Cook Like a Karpathian

Προηγούμενο άρθροΠατατόπιτες με τυρί τυλιγμένες σε ζύμη
Επόμενο άρθροΑλμυρό Κέικ με τυρί