Κύριο πιάτο για 3 – 4 άτομα ή μεζές για 6 

Για το γλάσο
5 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
3 κουταλιές σούπας μέλι
1 κουτ. σούπας ξύδι βαλσάμικο
1 κ. γλυκού σκόρδο ψιλοκομμένο (3 σκελίδες περίπου)
μια καλή πρέζα μπούκοβο ή μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
400 γραμμ. μανιτάρια πλευρότους μεγάλα (1 πακέτο)
1-2 κλωνάρια δεντρολίβανο φρέσκο και επιπλέον φυλλαράκια για να καρφώσετε τα μανιτάρια
αλάτι, κατά προτίμηση ακατέργαστο, κρυσταλλικό

Ετοιμάστε το γλάσο: Σε μικρή κατσαρόλα βάλτε το λεμόνι, το μέλι και το ξύδι και βράστε 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας, να γίνει το μίγμα σαν σιρόπι. Κατεβάστε από τη φωτιά, αδειάστε σε γαβάθα και ανακατώστε 2-3 φορές να κρυώσει. Προσθέστε το σκόρδο και το κόκκινο πιπέρι και ανακατώστε καλά.

Κρατήστε το γλάσο σκεπασμένο μέχρι να το χρησιμοποιήσετε. Ετοιμάστε τα κάρβουνα ώστε να έχετε μέτρια προς δυνατή φωτιά (περίπου 200º C, δηλαδή το χέρι να μπορεί να μείνει σε απόσταση 10 εκ. από τη φωτιά για 4 – 5 δευτερόλεπτα).

Με πινέλο καθαρίστε τα μανιτάρια από την κάτω πλευρά, να φύγουν τυχόν χώματα. Από πάνω σκουπίστε με υγρό χαρτί κουζίνας. Προσοχή! Μην τα πλύνετε με νερό κάτω από τη βρύση.

manitaria3

Με το γλάσο αλείψτε ανάμεσα στα ελάσματα της κάτω πλευράς της ομπρέλας. Καρφώστε φύλλα δεντρολίβανο σε κάμποσα σημεία και ακουμπήστε τα μανιτάρια στη σχάρα με την αλειμμένη πλευρά προς τα κάτω. Ψήστε 3-5 λεπτά, μέχρι να σκουρήνουν καλά.

Καθώς ψήνονται αλείψτε με γλάσο την επάνω πλευρά και αναποδογυρίστε τα. Ψήστε μέχρι να σκουρήνουν και και να κάνουν έντονες γραμμές από τη σχάρα – για “ορεκτικές” γραμμές η σχάρα θα πρέπει να είναι καθαρή. Λίγο προτού να τα βγάλετε, ακουμπήστε στη φωτιά το κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο να καπνιστούν τα μανιτάρια με άρωμα.

Μεταφέρετε σε πιατέλα και πασπαλίστε με κρυσταλλικό αλάτι προτού να τα σερβίρετε.

Ευχαριστούμε
Aglaia's Table in Kea Cyclades

Προηγούμενο άρθροΜπακαλιάρος ψητός με Ντομάτα και Φέτα
Επόμενο άρθροΓλυκόξινο Κοτόπουλο με Πιπεριές, Ανανά και Ρύζι μπασμάτι