Υλικά:

1 μοσχαρίσια αντεριά
1 συκωταριά περίπου 1 κιλό
1 μεγάλο κρεμμύδι
1/2 κ. κιμά
1 πράσο (προαιρετικά)
1 1/2 φλιτζάνι ρύζι
αλάτι, ρίγανη, πιπέρι
1 ποτήρι ζωμό (απ’ το συκώτι)
5-6 πατάτες
1 φλ. ελαιόλαδο
1 λεμόνι

Εκτέλεση:
Αποβραδίς ετοιμάζουμε τα έντερα. Τα πλένουμε πολύ καλά μέσα έξω, αφαιρούμε το πάχος και τ’ αφήνουμε μέσα σε λεκάνη με νερό ξύδι και λεμόνι. (το λεμόνι τα ασπρίζει ,το ξύδι κόβει τη μυρωδιά).
Βράζουμε τη συκωταριά και τη κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και πράσο , προσθέτουμε τα μπαχαρικά και στη συνέχεια το συκώτι και τον κιμά και κατόπιν το ρύζι (ή το πληγούρι) κι ένα ποτήρι από το ζωμό που βράσαμε το συκώτι ή ζεστό νερό.
Μόλις φουσκώσουν λίγο τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώνουν. Τα έντερα είναι έτοιμα για γέμισμα.

Δένουμε το έντερο από την μία του άκρη με κλωστή και από την άλλη τοποθετούμε ένα χωνί και με την βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζουμε το εντεράκι. Προσέχουμε να μην γεμίσουμε πολύ το έντερο γιατί μπορεί να σπάσει όταν το ρύζι ψηθεί. Το τοποθετούμε σε ένα ταψί, σε σχήμα σαλιγκάρι και το τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα σε διάφορα σημεία για να ψηθεί χωρίς να τρυπήσει. Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγες πατάτες κυδωνάτες.
Χτυπάμε στο μπλέντερ λίγο λάδι και το χυμό ενός λεμονιού και περιχύνουμε το μπουμπάρι. Προσθέτουμε μέχρι την μέση περίπου του ταψιού, ζεστό νερό, ή ζωμό από το συκώτι. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγη ρίγανη και το ψήνουμε στους 180C για δύο ώρες περίπου.
Tip:
Μπορούμε αντί για ρύζι να χρησιμοποιήσουμε πληγούρι, ή μίξη και των δύο.


Καλή επιτυχία και Καλά Χριστούγεννα!

ΠΗΓΗ: www.ewoman.gr

Προηγούμενο άρθροΚοκκινιστός Μπακαλιάρος με πατάτες (Κροατική Χριστουγεννιάτικη Συνταγή)
Επόμενο άρθροΚέικ με γεύση μελομακάρονο – (βασιλόπιτα) χωρίς βούτυρο και ζάχαρη