Μπαχαράτο Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες

Είναι ένα πιάτο που γνώρισα στο σπίτι των πεθερικων μου μπαχαράτο κοτόπουλο με πατάτες φούρνου (σύμφωνα με τη συνταγή της θειας Μαρίας, μιας θεία που δεν την ειχα γνωρίσει μεχρι σήμερα).

Συστατικά:

Προτιμώνται μπούτια ή μηροί κοτόπουλου (εγώ χρησιμοποίησα 4 μπούτια βάρους περίπου 800 γρ.),
πατάτες περίπου 1 κιλό (αποφλοιωμένες ζυγισμένες πατάτες),
Μείγμα μπαχαρικών χειροποιητο
αλάτι,
3 σκελίδες σκόρδο,
δεντρολίβανο κατά προτίμηση,
τυρί παρμεζάνα 80 γρ.,
τριμμένη φρυγανιά περίπου 6 κουτ.γλ ,
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για γεύση,
νερό όσο απαιτείται.

Μέθοδος:

Πρώτα από όλα, καψαλίζω τα μπούτια στη φωτιά για να φύγουν όλα τα μικρά πούπουλα που έχουν μείνει (δεν αφαιρώ την πέτσα από τα μπουτια έτσι θα είναι πιο απαλά και νόστιμα.
Μετά κόβω τους μηρούς στα 2, το μαγείρεμα θα είναι πιο εύκολο.
Μετά είχα τις καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες πατάτες.
Πήρα ένα ταψί 28 εκ.

Βρέχω τον πάτο του τηγανιού με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (πρέπει να είναι όλο λιπαρό).
Απλώνω μια πρώτη στρώση πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες, πασπαλισμένες με μειγμα μπαχαρικών και πολύ ψιλοκομμένο σκόρδο…


Στη συνέχεια πρόσθεσα τους μηρούς για να σχηματίσω άλλη μια στρώση, πασπαλισμένη με περισσότερο μειγμα μπαχαρικων.

Τα σκέπασα όλα με τις υπόλοιπες πατάτες.
Πασπαλισμένο με επιπλέον μειγμα μπαχαρικων.

Στη συνέχεια ετοίμασα ένα μείγμα με τριμμένη φρυγανιά, τριμμένο τυρί, δεντρολίβανο φιλοκομενο πολύ ψιλοκομμένο σκόρδο.
Ανακατέψτε τα πάντα μέχρι να ληφθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
Κάλυψα τις πατάτες με το μειγμα, ομοιογενής κάλυψη, έβρεξα τα πάντα με λάδι.
Προστέθηκαν 4 φλιτζάνια τσαγιού νερό…

Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά και μετά βάζουμε το ταψί μέσα, ψήνουμε για περίπου 1 ώρα μόνο με τον φούρνο
αναμμένο από κάτω και μετά άλλα 30 λεπτά πάνω και κάτω για να τελειώσει το μαγείρεμα και να γίνει ογκρατεν.
Προσοχή να μην εξαφανιστεί τελείως το νερό, αυτό μου ήταν αρκετό.
Μόλις ψηθεί, αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά στον ανοιχτό φούρνο και μετά σερβίρουμε 4 γενναίες μερίδες
Εξαιρετικό αποτέλεσμα …. σερβίρετε με ένα λευκό κρασί

Για να αποφύγετε να με ρωτήσετε τι είναι το μείγμα μπαχαρικων, προσθέτω αυτή τη σύντομη περιγραφή.
Το μειγμα μπαχαρικων είναι ένα χειροποιητο καρύκευμα που αποτελείται από χοντρό αλάτι και ανάμεικτα αρωματικά βότανα, που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για να αρωματίσει το κρέας και το ψάρι. Η προετοιμασία της άλμης Bolognese είναι πολύ απλή, απλά έχετε διαθέσιμα φρέσκα
μυρωδικά, ανακατέψτε τα με χοντρό αλάτι και ψιλοκόψτε τα. Παρεμπιπτόντως, δεν θα χρειαστεί να ζυγίσετε τίποτα! μπορείτε να ανακατέψετε όπως θέλετε, όλα τα υλικά στην επιθυμητή ποσότητα. Έτσι θα έχετε αποκτήσει την άλμη Bolognese, ένα εξαιρετικό σπιτικό ενισχυτικό
γεύσης, που θα απελευθερώσει όλο το άρωμα των φρέσκων αρωματικών βοτάνων.

Ας ετοιμάσουμε μαζί το μειγμα μπαχαρικων!

Συστατικά:

αλάτι χοντρό,
δεντρολίβανο,
φασκόμηλο,
δάφνη (κατά προτίμηση),
1 σκελίδα σκόρδο,
μαύρο πιπέρι

Διαδικασία:

Κοβουμε τα φύλλα και πλένουμε τα αρωματικά βότανα με κρύο νερό, αφήνοντάς τα να ξεκουραστούν σκεπασμένα με νερό για μισή ώρα.
Τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε πολύ καλά, χρησιμοποιώντας απορροφητικό χαρτί ή καθαρή πετσέτα.
Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά σε μπλεντερ, προσθέτοντας επίσης το σκόρδο και τους κόκκους πιπεριού.
Τοποθετήστε την άλμη σας σε γυάλινα βάζα και αν θέλετε να διατηρήσετε το άρωμα των αρωματικών βοτάνων για περισσότερο, τοποθετήστε
την άλμη σε σακουλάκια και διατηρήστε την στην κατάψυξη. Θα μυρίζει υπέροχα!

Προηγούμενο άρθροΣυνταγή για Μπατζίνα Με Κολοκύθι και Φέτα
Επόμενο άρθροΜπιφτέκια με λευκό ψάρι