Συστατικά

1-1,2 κιλά αλατισμένου βακαλάου

Φυτικό λάδι για το τηγάνισμα

500 γραμμάρια νερού

500g αλεύρι για όλες τις χρήσεις, καθώς και μερικά επιπλέον για την επάληψη

330 ml μπύρας (1 και 1/3 φλιτζάνια)

10g ξηρής μαγιάς (3 και 1/2 κσ)

και 1 πρέζα αλατιού

Για τη σκορδαλιά

1 κιλό πατάτες, βρασμένες

4 σκελίδες σκόρδου

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1/2 φλιτζάνι γάλα

1/3 φλιτζάνι ξύδι κόκκινου κρασιού ή χυμό 2 λεμονιών

αλάτι στη γεύση

Οδηγίες

  • Για την προετοιμασία του βακαλάου, είναι πολύ σημαντικό να το ξαρμυρίσετε πρώτα. 
  • Για τον λόγο αυτό βάλτε τον μπακαλιαρο στο νερό και να τον τοποθετήστε στο ψυγείο. Αφήστε το για 2-3 ημέρες και αλλάξτε το νερό 3 φορές την ημέρα. Εάν θέλετε μπορείτε να αγοράσετε μερικούς φρέσκους  βακαλάους και να παραλείψετε αυτή τη διαδικασία.
  • Όταν ξαρμυρίσουν, στεγνώστε τα ψάρια με χαρτοπετσέτα και αφαιρέστε όλα τα κόκκαλα. Τον κόβουμε σε μικρά κομμάτια, 4-5 εκ.
  • Για να προετοιμάσετε το κουρκούτι για τα φιλέτα προσθέστε σε ένα μπολ μπύρα, νερό και τη μαγιά και ανακατέψτε με το χτυπητήρι, μέχρι να διαλυθεί η ζύμη. 
  • Προσθέστε και τα υπόλοιπα συστατικά,και χτυπήστε  μέχρι να γίνει το κουρκούτι να πάρει μία λεία υφή.
  • Σε ένα βαθύ τηγάνι κάψτε το λάδι. Προσθέστε αλεύρι σε ένα μπολ. 
  • Πάρτε ένα κομμάτι βακαλάου και βάλτε το καλά στο αλεύρι, ανακινήστε το για να αφαιρέσετε το πλεόνασμα του αλεύρου και στη συνέχεια βυθίστε το μέσα στο κουρκούτι, αναποδογυρίζοντας το από όλες τις πλευρές. 
  • Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι για να αφαιρέσετε τον μπακαλιάρο από το κουρκουτι το βάζετε αργά στο καυτό λάδι. 
  • Βάλτε το κουτάλι σε λίγο νερό και επαναλάβετε το ίδιο με όλα τα κομμάτια. 
  • Τηγανίζουμε τους βακαλάους αναποδογυρίζοντας τους με το κουτάλι, μέχρι να γίνουν ωραία χρωματισμένοι από όλες τις πλευρές. 
  • Καθώς βγάζετε τους βακαλάους από το τηγάνι τοποθετήστε τους σε κάποιο χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τα περιττα λάδια. (Τηγανίζουμε τους βακαλάους σε παρτίδες, έτσι ώστε το τηγανί να γεμίζει άνετα.)
  • Σερβίρετε με την παραδοσιακή σκορδαλία (πουρέ πατάτας σκόρδου) και ψωμί

* Προσοχή στο λάδι! Πρέπει να καίει

* Δώσε γεύση με μπαχαρικά

Αν σ΄αρέσει το πικάντικο αποτέλεσμα, δοκίμασε να βάλεις μέσα στο κουρκούτι σου μπαχαρικά όπως η πάπρικα, το κάρυ ή το κύμινο, που θα δώσουν άρωμα και γεύση στο ψάρι.

Για να φτιάξουμε τη σκορδαλιά με πατάτα, ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία.

Καθαρίζουμε το σκόρδο και το λιώνουμε. (Αν θέλουμε η σκορδαλιά να έχει απαλή σκορδάτη γεύση, βράζουμε το σκόρδο (καθαρισμένο) σε λίγο γάλα για 5 λεπτά πριν το χρησιμοποιήσουμε.)

Προσθέτουμε τις πατάτες και πολτοποιούμε το μίγμα μας.

Προσθέτουμε το ξύδι και συνεχίζουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το ελαιόλαδο.

Προσοχή, δεν σταματάμε το χτύπημα μέχρι να βάλουμε όλο το ελαιόλαδο!

Η σκορδαλιά είναι έτοιμη! Την σερβίρουμε γαρνιρισμένη με ελιές!

Συμβουλή: Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στο μίγμα και λίγο λεμόνι.

Δείτε εδώ 6 διαφορετικές σκορδαλιές

Προηγούμενο άρθροΑρωματικά ψητά μανιτάρια πλευρώτους με λαδορίγανη: Ιδανικό ορεκτικό ή συνοδευτικό
Επόμενο άρθροΤο πιο εύκολο γλυκό