Ραβανί

Υλικά

Για το σιρόπι
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό πορτοκαλιού
1 ξυλάκι κανέλας

Για το κέικ:
1/2 φλιτζάνι αλεύρι
1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
8 μεγάλα αυγά χωρισμένα
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 πορτοκάλι ξύσμα

Προαιρετικές ιδέες επικάλυψης:
ζάχαρη άχνη
θρυμματισμένοι φρυγανισμένοι ξηροί καρποί (π.χ. φιστίκι ή αμύγδαλο)
τριμμένη καρύδα

Εκτέλεση

Φτιάξτε το σιρόπι:
Σε μια μικρή κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι. Το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη, δημιουργώντας ένα απλό σιρόπι. Αφήστε το να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας.

Φτιάξτε το κέικ:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αλείφουμε ένα ταψί 21×30 με βούτυρο.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ. Αφήνω στην άκρη.
Χωρίζουμε τα ασπράδια και τους κρόκους σε 2 ξεχωριστά μπολ. Ξεκινώντας με τα ασπράδια, χτυπήστε τα μέχρι να σχηματίσουν σφιχτές κορυφές. [Χρησιμοποιώ ένα μίξερ βάσης για να διευκολύνω αυτό
το βήμα, αλλά ένα μίξερ χειρός θα κάνει τη δουλειά. Συνήθως διαρκεί περίπου 5 λεπτά.]
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε μαζί τους κρόκους των αυγών και τη ζάχαρη.
Στη συνέχεια ανακατεύουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το εκχύλισμα βανίλιας.
Προσθέστε σιγά σιγά το μείγμα με το σιμιγδάλι στο μείγμα των κρόκων του αυγού και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, ανακατεψτε απαλά τα χτυπημένα ασπράδια για να μην ξεφουσκώσετε τα ασπράδια.
Μεταφέρετε το μείγμα στο ταψί και ψήνετε για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο να βγαίνει καθαρή.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια ανοίξτε μερικές τρύπες με ένα λεπτό σουβλάκι (προαιρετικά).

Όσο είναι ακόμα ζεστό, χρησιμοποιήστε μια κουτάλα ή μια μεγάλη κουτάλα σερβιρίσματος για να περιχύσετε το σιρόπι πάνω από το κέικ, φροντίζοντας να το ρίξετε ομοιόμορφα. [Σημείωση: το κέικ πρέπει να είναι ζεστό και το σιρόπι να είναι δροσερό.]
Αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε και το σερβίρετε. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε πρόσθετες επικαλύψεις, όπως τριμμένη καρύδα, ζάχαρη άχνη ή ξηρούς καρπούς, αν θέλετε.

Προηγούμενο άρθροΤούρτα Αμυγδάλου…άλλη μια υπέροχη τούρτα‼️ Γευστική,αφράτη,εύκολη
Επόμενο άρθροΝτονατς με την προσθήκη βότκας. Εξαιρετικά νόστιμα, μυρωδάτα και αφράτα.