Linguine με άρωμα θάλασσας

Ένα πεντανόστιμο Linguine με άρωμα θάλασσαςμια απόλαυση για τον ουρανίσκο.
Καλό γεύμα σε όλους.

 

Για 3 μερίδες

Υλικά

225 γραμμάρια λιγκουίνι
500 γραμμάρια μικρά μύδια
9 μεγάλες γαρίδες με κεφάλια
6 μικρά καλαμάρια
250 ml (1 φλιτζάνι) λευκό ξηρό κρασί
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο πλατύφυλλο μαϊντανό
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Παρασκευή

Συνδυάστε 500 ml (2 φλιτζάνια) νερό με 15 γραμμάρια (2 κουταλιές της σούπας) αλάτι και ανακατέψτε καλά για να φτιάξετε νερό τόσο αλμυρό όσο η θάλασσα.
Βάλτε τα μυδια σε αυτό το νερό για μια ώρα για να το αφήσετε να καθαριστεί από την άμμο και άλλες ακαθαρσίες.

Εν τω μεταξύ, ξεφλουδίστε τις γαρίδες και κρατήστε τα κεφάλια και τα κελυφη απο τις γαρίδες.
Σοτάρουμε τα κεφάλια και τα καλυφη σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από όλες τις πλευρές.
Προσθέστε το λευκό κρασί…
…και ίση ποσότητα νερού καθώς και τα κοτσάνια του μαϊντανού. Αφήστε να πάρει μια βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, καθαρίστε τα καλαμάρια.
Ξεκινήστε τραβώντας το μέρος με τα πόδια και τα μάτια ενώ κρατάτε το κύριο μέρος. Θα σκίσεις το καλαμάρι στα δύο.
Τώρα αφαιρέστε ό,τι υπάρχει μέσα στο κύριο μέρος, τόσο το κόκκαλο όσο και ότι άλλο και πετάξτε το.
Κόψτε τα πόδια ακριβώς κάτω από τα μάτια και πετάξτε το μέρος με τα μάτια.
Ξεφλουδίστε το κύριο μέρος του δέρματος.
Κόψτε το κύριο μέρος σε δαχτυλίδια πλάτους περίπου 1 cm. Κόβουμε χοντρά και τα πόδια.
Επαναλάβετε με όλα τα καλαμάρια.
Μέχρι τώρα πρέπει να έχει φτιαχτεί ο ζωμός γαρίδας.
Ρίξτε το ζωμό γαρίδας με τα κεφάλια και τα κελυφη σε ένα σουρωτηρι.
Χρησιμοποιήστε ένα γουδοχέρι και πιεστε να βγουν όλου οι νόστιμοι χυμοι από τα κεφάλια και τα κοχύλια.
Βάλτε τον ζωμό γαρίδας σε ένα φαρδύ τηγάνι, αφήστε να σιγοβράσει και σιγοβράστε μέχρι να μειωθεί σε μόλις 4 κουταλιές της σούπας περίπου.
Ξεπλύνετε τα μυδια με κρύο νερό για να αφαιρέσετε το αλάτι. Βάζουμε τα μυδια σε ένα τηγάνι με λίγο νερό από λευκό κρασί σε δυνατή φωτιά.
Σκεπάζουμε και ψήνουμε σε δυνατή φωτιά……μέχρι να ανοίξουν όλα
Βλατε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει. Προσθέστε αλάτι και το λιγκουίνι.
Ζεσταίνουμε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε μία ή δύο φορές.
Είναι σημαντικό να μην αφήσετε το σκόρδο να πάρει χρώμα, καθώς αυτό θα δώσει στο σκόρδο μια πικρή γεύση που θα υπερνικήσει τις λεπτές γεύσεις των θαλασσινών.
Προσθέστε τις γαρίδες.
Προσθέστε το καλαμάρι.
Προσθέστε τον συμπυκνωμένο ζωμό γαρίδας.
Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ψηθούν οι γαρίδες.
Προσθέτουμε τα μυδια και τους χυμούς που έβγαλαν.
Στραγγίζουμε τα λιγκουίνι σε τρυπητό περίπου ένα λεπτό πριν τα ψήσουμε al dente σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Προσθέστε το στραγγισμένο λιγκουίνι στα θαλασσινά.
Προσθέτουμε τον μαϊντανό.
Μαγειρέψτε το λιγκουίνι μαζί με τα θαλασσινά για ένα λεπτό για να παντρευτούν οι γεύσεις.
Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε το καρύκευμα με αλάτι (μάλλον δεν χρειάζεται) και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Σερβίρουμε αμέσως σε ζεστό πιάτο.

Προηγούμενο άρθροΡολό μπισκότο λεμόνι
Επόμενο άρθροΧοιρινό Αυγολέμονο με άγρια χόρτα