Πλαστός  Θεσσαλίας

Ο Πλαστός Θεσσαλίας, μια πίτα με χίλιες μνήμες και γεύσεις! Ας δούμε τί κάνει αυτήν την πίτα ξεχωριστή:

Η αυθεντικότητα:

  • Παραδοσιακή συνταγή, με ρίζες στην αγροτική Θεσσαλία.
  • Απλά, αγνά υλικά: καλαμποκάλευρο, χόρτα εποχής, φέτα, ελαιόλαδο.
  • Χειροποίητη ζύμη, πλασμένη με μεράκι και φροντίδα.

Η γεύση:

  • Χρυσαφένιο, τραγανό εξωτερικό.
  • Μαλακό, αφράτο εσωτερικό με πλούσια γέμιση.
  • Ισορροπία γεύσεων: αλμυρό, γλυκό, με ωραία χόρτα και τυρί.

Η νοστιμιά:

  • Ιδανική για πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό.
  • Χορταστική και θρεπτική, μια πλήρης γευστική εμπειρία.
  • Συνοδεύει τέλεια κρασί, τσίπουρο ή ούζο.

Συνοψίζοντας:

Ο Πλαστός Θεσσαλίας δεν είναι απλά μια πίτα. Είναι ένα κομμάτι της θεσσαλικής κουλτούρας, μια γευστική κληρονομιά που αξίζει να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε.

Προτάσεις:

  • Δοκιμάστε να φτιάξετε Πλαστό Θεσσαλίας στο σπίτι, ακολουθώντας μια παραδοσιακή συνταγή.
  • Επισκεφθείτε την Θεσσαλία και γευτείτε αυθεντικό Πλαστό σε ένα τοπικό ταβερνάκι.
  • Μοιραστείτε την γεύση και την ιστορία του Πλαστού με φίλους και οικογένεια.

Για τη ζύμη

2 φλ. αλεύρι χωριάτικο
1 φλ. καλαμποκάλευρο
1/2 φλ σιμιγδάλι ψιλό
1 κ.γλ αλάτι
2 φλ ελαιόλαδο
1 κεσεδάκι γιαούρτι
2 1/2 φλ. νερό (περίπου)
Για τη γέμιση
500 γραμ. χόρτα (σπανάκι
λάπαθα κ.λ.π)
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 πράσο ψιλοκομμένο
2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
250 γραμ. φέτα σκληρή θρυμματισμένη
2 αυγά χτυπημένα
πιπερι
αλάτι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. τραχανάς (ή σιμιγδάλι)
λίγο ελαιόλαδο για το ράντισμα της πίτας

Εκτέλεση

Πλένουμε, και στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε τα χόρτα. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε 5′- 10′ να ιδρώσουν. Τα στύβουμε καλά και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη φέτα, τα κρεμμύδια, το πράσο, τα μυρωδικά, τα αυγά, τον τραχανά, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά
Σε μπολ βάζουμε τα αλεύρια, το σιμιγδάλι, το γιαούρτι, το λάδι, αλάτι και 2 φλιτζάνι νερό, να γίνει πηχτός χυλός.

Σε λαδωμένο μεγάλο ρηχό ταψί στρώνουμε με το κουτάλι τα 2/3 του χυλού. Απλώνουμε πάνω τη γέμιση και απαλά την πατάμε με τα δάχτυλα. Στο χυλό που έχει απομείνει ρίχνουμε 1/2 φλιτζάνι νερό και ανακατεύουμε να αραιώσει Περιχύνουμε την πίτα.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά.

Καλή Επιτυχία

 

Προηγούμενο άρθροΕύκολη Πρασόπιτα στο πι & Φι
Επόμενο άρθροΓαλακτομπούρεκο Τραγανιστό