Πορτοκαλόπιτα με γιαούρτι

Υλικά

450 γρ. Φύλλο Κρούστας
250 γρ Ηλιέλαιο
250 γρ. Ζάχαρη
6 γρ. Βανιλίνη
2 τεμ. Πορτοκάλι Το Ξύσμα μόνο
150 γρ. Μαρμελάδα Πορτοκάλι Με Κομματάκια
4 τεμ. Αυγά Χτυπημένα
500 γρ. Γιαούρτι Στραγγιστό
200 γρ. Κρέμα Γάλακτος
20 γρ. Μπέικιν Πάουντερ

Για το σιρόπι
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
1/2 κούπα χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
1 ξύλο κανέλας ή 1/2 κ.γ κανέλα σκόνη (εγώ βάζω και τα 2!)
φλούδα πορτοκαλιού
1 κ.γ χυμό λεμονιού
1 βανίλια

Βήματα

Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ταψί ρηχό 40×26 εκ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC στον αέρα ή στους 180ºC στις αντιστάσεις.
Ανοίγουμε το φύλλο και το χωρίζουμε. Αφήνουμε για 10′ να ξεραθεί. Το κόβουμε σε μικρά κομματάκια με μαχαίρι ή με τα χέρια.
Αν έχετε χρόνο αφήστε τη ζάχαρη για λίγη ώρα μέσα στα υγρά. Έτσι θα λιώσει πιο σωστά και θα έχει πιο ωραίο καραμέλωμα στο ψήσιμο.

Βάζουμε σε μπολ το λάδι, τη ζάχαρη,τη βανίλια, το ξύσμα, τη μαρμελάδα, τα αβγά, την κρέμα και το γιαούρτι.
Με σύρμα τα ανακατεύουμε να γίνουν χυλός. Τέλος προσθέτουμε το baking. Ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τα σπασμένα ξερά φύλλα, λίγα λίγα κάθε φορά στο υγρό μείγμα, φροντίζοντας να βρέχονται καλά όλα τα κομμάτια φύλλου.
Αυτό είναι απαραίτητο γιατί αλλιώς κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους σχηματίζοντας μπάλα, με αποτέλεσμα να μην ψήνονται και να μην σιροπιάζονται καλά. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε λίγα λίγα τα κομματιασμένα φύλλα, μέχρι όλα μαζί να γίνουν μια μάζα σαν τον χυλό του κέικ, χωρίς να σχηματίζονται μπάλες κολλημένων φύλλων.

Αν όμως συμβεί αυτό με το πιρούνι τις διαλύουμε. Αφήνουμε να σταθεί το μείγμα για 10′, να ποτίσουν καλά τα φύλλα.
Αδειάζουμε σε λεπτή στρώση και ψήνουμε για 30′ περίπου να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει ελαφρά ή επιφάνεια, κάνοντας μια ελαφριά κρούστα.

Εντωμεταξύ βράζω όλα τα υλικά για το σιρόπι 5 λεπτά εκτός από τη βανίλια την οποία τη ρίχνω στο τέλος.

Όπως την βγάζουμε καυτή, την περιχύνουμε σιγά σιγά με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να ρουφήξει το σιρόπι.

Προηγούμενο άρθροΠίτες σόδας με τυρί σε ένα τηγάνι
Επόμενο άρθροΛαχταριστό κοτόπουλο φούρνου με ρύζι και λευκό κρασί