Πώς να στεγνώσει η μπουγάδα γρηγορότερα

Ξέρεις ότι έχεις μεγαλώσει για τα καλά, όταν έξω έχει λιακάδα και 17 βαθμούς κι εσύ αντί να σκεφτείς ουζάκια μετά μεζέ στην Πλάκα, σκέφτεσαι τα τέσσερα πλυντήρια που θα βάλεις. Ας είναι. Για όσες και όσους, λοιπόν, μεγάλωσαν και καλώς ή κακώς έχουν μια μεγάλη μάχη να δώσουν με τα άπλυτα, οι παρακάτω συμβουλές θα φανούν χρήσιμες. Γιατί η άνοιξη μπορεί να μπήκε, αλλά οι συννεφιασμένες μέρες δεν έχουν ακόμα τελειώσει.

Πώς να στεγνώσει η μπουγάδα γρηγορότερα

Θα τελειώσουν, όμως, πού θα πάει. Και τότε τα παρακάτω tips για να στεγνώνει η μπουγάδα γρηγορότερα θα είναι πια περιττά –μέχρι του χρόνου.

Περισσότερες στροφές στο στύψιμο

Το πλυντήριο μετράει το στύψιμο σε κύκλους ανά λεπτό. Αν και οι λίγες στροφές στο στύψιμο, κάνουν τα ρούχα να βγαίνουν λιγότερο ζαρωμένα μετά το πέρας της πλύσης (εξυπηρετώντας έτσι τη διαδικασία του σιδερώματος), ο αυξημένος αριθμός στροφών θα τα στύψει καλύτερα, απορροφώντας όσο περισσότερο νερό απ’ το ξέβγαλμα γίνεται.


Το σωστό στύψιμο για τα  ρούχα που πλένετε στο χέρι

Όσο καλύτερα στύψετε τα ρούχα, τόσο γρηγορότερα θα στεγνώσουν, γι’ αυτό προσέξτε να μη λυπηθείτε τον κόπο και τον χρόνο στο στύψιμο και να το κάνετε σωστά: αντί να κάνετε το φρεσκοπλυμένο σας μάλλινο πουλόβερ, για παράδειγμα, μια μεγάλη μπάλα και να το ζουλήξετε μέχρι να σταματήσει να στάζει νερό, κάντε το «ρολό» πιάστε το σφιχτά από τις δύο άκρες και περιστρέψτε το με αντίθετη φορά σε κάθε άκρο, όπως στη φωτογραφία.

Κάντε τα μπουρίτο (με μια πετσέτα)

Χρησιμοποιήστε μια παχιά, στεγνή πετσέτα για να απορροφήσετε γρηγορότερα την υγρασία. Απλώστε σε ένα τραπέζι ή πάγκο την πετσέτα και, στη συνέχεια, απλώστε πάνω της και τα βρεγμένα ρούχα. Τυλίξτε τα σφιχτά με την πετσέτα και στη συνέχεια στρίψτε το ρολό πετσέτας-ρούχων απ’ τη μια άκρη ως την άλλη, για να απορροφηθεί καλά το νερό.

Σίδερο+πετσέτα=Γρήγορο στέγνωμα

Ένα άλλο πρακτικό κόλπο για να στεγνώσει γρήγορα το ρούχο που θέλετε επειγόντως να φορέσετε, είναι να το απλώσετε στη σιδερώστρα και από πάνω του να βάλετε μια παχιά πετσέτα. Σιδερώστε σε υψηλή θερμοκρασία την πετσέτα –και, κατά συνέπεια το ρούχο που είναι από κάτω της- και θα στεγνώσει χωρίς το ύφασμα να καταστραφεί. Φροντίστε να γυρίσετε το ρούχο κι απ’ τις δύο πλευρές.

Πιστολάκι για κάλτσες και εσώρουχα

Αν θέλετε να φορέσετε το αγαπημένο σας εσώρουχο για μια… ειδική περίσταση, μπορείτε να το στεγνώσετε με το πιστολάκι. Θυμηθείτε ότι σημασία έχει ο πολύς αέρας, όχι η υψηλή θερμοκρασία.

Πώς να στεγνώσουν γρηγορότερα οι μπλούζες

Κρεμάστε μπλούζες, πουκάμισα και πουλόβερ από δύο  κρεμάστρες ούτως ώστε να αερίζεται καλύτερα η βρεγμένη επιφάνεια. Κι επειδή ενδέχεται να μη διαθέτετε την απαραίτητη όρεξη για να φτιάξετε την παρακάτω κατασκευή, μπορείτε απλώς να χρησιμοποιήσετε δύο κρεμάστρες που θα κρεμάσετε σε απόσταση μεταξύ τους, ασφαλίζοντάς τις αν είναι απαραίτητο με μεγάλα μανταλάκια.

Αν όλα αυτά σας φαίνονται δύσκολα, χρησιμοποιήστε απλώς μία κρεμάστρα. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο γρήγορο όσο στην προηγούμενη περίπτωση, αλλά θα είναι και πάλι καλύτερο απ’ το κλασικό άπλωμα με μανταλάκια.

Χαλάκια, πετσέτες, κουβέρτες και άλλα…

Όσο πιο «απλωτά» τοποθετηθούν, τόσο γρηγορότερα θα στεγνώσουν, γι’ αυτό «σπαταλήστε» μια απλώστρα μόνο για χάρη τους, προκειμένου να τα απλώσετε όπως στη φωτογραφία.

To άπλωμα το σωστό

Δείτε στο βίντεο (αγνοώντας την κακή αισθητική και την περιττά μεγάλη διάρκειά του) τον πιο έξυπνο τρόπο να απλώνετε παντελόνια, κολάν κ.λπ. για να στεγνώσουν γρηγορότερα.

Δώστε τους χώρο και «γυρίστε» τα

Αν έχετε τη δυνατότητα και τον απαραίτητο χώρο, αφήστε κενά ανάμεσα στα ρούχα και προσπαθήστε να μην τα στριμώχνετε το άπλωμα. Έτσι, ο αέρας θα περνάει ευκολότερα και θα κάνει το θαύμα του.

Φροντίστε να τα «γυρίσετε» για να στεγνώσουν απ’ όλες τις πλευρές, αν θέλετε να μειώσετε τον χρόνο.

Προσέξτε πώς απλώνετε

Οι βρεγμένες επιφάνειες πρέπει να μην ακουμπούν μεταξύ τους –ή να ακουμπούν όσο το δυνατόν λιγότερο.

Επομένως φροντίστε το μήκος των ρούχων να «κρεμάει» πολύ απ’ τη μία πλευρά του σκοινιού και ελάχιστα από την άλλη, ούτως ώστε να αναπνέει το βρεγμένο ύφασμα.

mama365.gr

Προηγούμενο άρθροΚοκορέτσι στην γάστρα !!!
Επόμενο άρθροΑλμυρές Τηγανίτες με Λαχανικά Χαλούμι και Μπέικον