Πώς να καθαρίσετε ένα ψυγείο

Το ψυγείο σας είναι ίσως η μεγαλύτερη συσκευή στην κουζίνα σας, αλλά πιθανότατα δεν σκέφτεστε πολύ να το καθαρίσετε
όπως κάνετε τους πάγκους και άλλες επιφάνειές σας—εκτός αν χυθεί κάτι.
Αλλά ένα καθαρό ψυγείο είναι πιο ενεργειακά αποδοτικό και θα διαρκέσει περισσότερο, γι’ αυτό κάντε την προσπάθεια τουλάχιστον μία φορά το χρόνο (πιο συχνά αν υπάρχουν υπολείμματα φαγητού μέσα).
Ο καθαρισμός αυτής της ογκώδους συσκευής μπορεί να είναι μια μεγαλη δουλεια σπιτιου, επομένως συγκεντρώσαμε απαντήσεις στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις σας σχετικά με το πώς να το κάνετε σωστά.

  1. Τι καθαριστικά πρέπει να χρησιμοποιήσω για να καθαρίσω το ψυγείο μου;

Συγκεντρώστε καθαρές πετσέτες πιάτων, σαπούνι πιάτων, ζεστό νερό και μαγειρική σόδα.
Αναμείξτε 1 μέρος μαγειρική σόδα με 7 μέρη ζεστό νερό και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η μαγειρική σόδα.
Εάν έχετε ένα άδειο μπουκάλι ψεκασμού, μπορείτε να ρίξετε το μείγμα σε αυτό – διαφορετικά, μπορείτε απλώς να βουτήξετε την καθαρή πετσέτα πιάτων σας σε αυτό.
Εάν υπάρχουν μικρές ρωγμές στο ψυγείο σας που δεν πιστεύετε ότι θα μπορείτε να τις καθαρίσετε με μια πετσέτα πιάτων, χρησιμοποιήστε μια παλιά οδοντόβουρτσα.
Αποφύγετε τα καθαριστικά του εμπορίου γιατί η μυρωδιά τους μπορεί να μεταφερθεί στο φαγητό σας.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε λευκό ξύδι (απλώς αραιώστε το με ίση ποσότητα νερού), αν και η μυρωδιά μπορεί να παραμείνει.

2. Πρέπει να αδειάσω το ψυγείο μου για να το καθαρίσω;

Ναι, βγάλτε όλα τα τρόφιμα πριν καθαρίσετε το εσωτερικό του ψυγείου σας.
Όταν βγάλετε τα πάντα, ελέγξτε την ποιότητα του φαγητού και την ημερομηνία λήξης στη συσκευασία.
Πετάξτε οτιδήποτε έχει λήξει ή δεν φαίνεται βρώσιμο. Μπορείτε να αφήσετε όλα τα άλλα έξω στον πάγκο όσο καθαρίζετε το ψυγείο.
Εάν πιστεύετε ότι θα σας πάρει περισσότερες από 2 ώρες για να καθαρίσετε το ψυγείο σας, διατηρήστε το φαγητό σας σε ένα πιο δροσερό ενώ εργάζεστε.
Εάν καθαρίζετε μόνο το εξωτερικό του ψυγείου σας, καλό είναι να αφήσετε τα πάντα μέσα σε αυτό. Ωστόσο, εάν πρόκειται να χρειαστεί να μετακινήσετε το ψυγείο, το να βγάλετε τα πάντα από αυτό μπορεί να διευκολύνει τη μετακίνηση.

3. Πρέπει να αποσυνδέσω το ψυγείο πριν το καθαρίσω;

Όχι, δεν χρειάζεται να βγάλετε το ψυγείο από την πρίζα, εκτός αν καθαρίζετε τα πηνία.
Εάν καθαρίζετε απλώς το εσωτερικό και το εξωτερικό του ψυγείου σας, μπορείτε να το αφήσετε στην πρίζα. Το ψυγείο σας δεν χρειάζεται να έχει κάποια συγκεκριμένη θερμοκρασία για να το καθαρίσετε—απλώς χρησιμοποιήστε ζεστό νερό ώστε η κρύα επιφάνεια να καθαρίζεται πιο εύκολα.
Εάν πρέπει να τραβήξετε το ψυγείο σας για να φτάσετε στα πλάγια, ίσως χρειαστεί να το αποσυνδέσετε για να το κάνετε αυτό, εάν το καλώδιο δεν είναι αρκετά μακρύ.

4. Πώς μπορώ να καθαρίσω τα ράφια ή τα συρτάρια στο ψυγείο μου;

Βγάλτε όλα τα ράφια και τα συρτάρια και πλύντε τα στο χέρι.
Χρησιμοποιήστε κανονικό σαπούνι πιάτων και ζεστό νερό. Εάν τα ράφια σας είναι κατασκευασμένα από γυαλί, αφήστε τα να ζεσταθούν σε θερμοκρασία
δωματίου πριν τα πλύνετε—η γρήγορη αλλαγή της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο του γυαλιού.
Εάν υπάρχουν διαρροές ή υπολείμματα φαγητού που είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθούν, αφήστε το ράφι ή το συρτάρι να μουλιάσει στον νεροχύτη για λίγα λεπτά.
Στεγνώστε εντελώς τα ράφια και τα συρτάρια σας με μια καθαρή πετσέτα πιάτων πριν τα βάλετε ξανά στο ψυγείο σας.

5. Τι γίνεται αν υπάρχουν ράφια που δεν αφαιρούνται;

Δουλέψτε από πάνω προς τα κάτω για να καθαρίσετε το εσωτερικό του ψυγείου σας, συμπεριλαμβανομένων των μη αφαιρούμενων ραφιών.
Δουλεύοντας από πάνω προς τα κάτω, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως σκουπίσετε ψίχουλα ή βρώμικες απορροές σε περιοχές που έχουν ήδη καθαριστεί. Για κολλώδη, αποξηραμένα υπολείμματα, κρατήστε ένα πανί εμποτισμένο με ζεστό νερό και μαγειρική σόδα πάνω από το σημείο για ένα λεπτό περίπου για να τα μαλακωσετε — μετά από αυτό, θα πρέπει να σκουπιστεί αμέσως.
Χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα για να μπείτε σε ρωγμές και δυσπρόσιτα σημεία που δεν μπορείτε να καθαρίσετε με ένα πανί.

Συνέχεια στην επόμενη σελίδα

1
2
Προηγούμενο άρθροΑυγά με τηγανητές πατάτες…Πολύ απλό στην παρασκευή του και εξαιρετικά νόστιμο 😋
Επόμενο άρθροΜαυρομάτικα φασόλια με χόρτα (Νηστίσιμο)