Σιμιγδαλένιος Χαλβάς

Ο Χαλβάς ο νηστίσιμος είναι ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά που πάντα το φτιάχνω κατά τη Σαρακοστή. Σας δίνω τη βασική συνταγή που χρησιμοποιώ, την οποία μου έδωσε η αδελφή μου, η οποία τον φτιάχνει στο εστιατόριο τους. Μετά θα σας πως για τις αλλαγές που έκανα εγώ στη συνταγή.

Υλικά:

1 κούπα Παρθένο ελαιόλαδο
2 κούπες Σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα Ασπρισμένα αμύγδαλα, χοντροκομμένα (δεν έβαλα αυτή την φορά)

Για το Σiρόπι:
3 κούπες Ζάχαρη
4 κούπες Νερό
3 – 4 ολόκληρα Γαρύφαλλα
1 κομμάτι Κανέλα
1 φλούδα λεμονιού
Κανέλα για πασπάλισμα

Εκτέλεση

1. Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι. Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα λεμονιού, μερικά γαρύφαλλα και την κανέλα να βράσουν. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφαιρούμε τον αφρό που θα δημιουργηθεί.
2. Το αφήνουμε να βράσει 3 – 4 λεπτά και το αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφαιρούμε την κανέλα, τα γαρύφαλλα και τη φλούδα.


3. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα μέχρι να αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα.
4. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε και μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα το αποσύρουμε από τη φωτιά.


5. Ρίχνουμε αμέσως όλο το σιρόπι και ανακατεύουμε γρήγορα (εκτός φωτιάς) μέχρι να πήξει.


Προσοχή να είναι αρκετά μεγάλη η κατσαρόλα γιατί μπορεί να υπερχειλίσει. Το βάζουμε σε φορμάκια αμέσως.

Μόλις άρχισε η Σαρακοστή, ξεκίνησα να φτιάξω χαλβά αλλά όταν έβγαλα τα υλικά, είδα ότι δεν είχα αρκετή ζάχαρη και έτσι αποφάσισα να προσθέσω θυμαρίσιο μέλι. Αντί για γαρύφαλλα και φλούδα έβαλα 2 αστεροειδείς γλυκάνισους.

Προηγούμενο άρθροΚοτόπουλο αλα κρεμ με κουνουπίδι.
Επόμενο άρθροΚουλουράκια με χαρουπομελο νηστίσιμα