Στριφτάρια με τυρί και ζαμπόν

Υλικά

4 κούπες(του νες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις-500γρ.περιπου
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι αλάτι
μισό κουταλάκι ζάχαρη
1 κούπα χλιαρό γάλα που έχουμε δυαλυσει 2 κουταλιές γιαούρτι
μισή κούπα ηλιέλαιο-150 γρ.
1 αυγό
1 ασπράδι
100 γρ.Βούτυρο για ανάμεσα στα δύο φύλλα και από πανω

Γέμιση
400 γρ.φετα χοντροτριμένη
200 γρ.ζαμπόν ψιλοκομμένο
200 γρ.γραβιέρα τριμμένη
τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

Εκτέλεση

Ξεκινάμε σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι τη μαγιά το αλάτι ζάχαρη ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο μετά μία κούπα γάλα χλιαρό που θα έχετε βάλει μέσα δύο κουταλιές γιαούρτι, το αυγό ολόκληρο και το ασπράδι.
Ξεκινάμε και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, Εάν η ζύμη είναι αραιή θα συμπληρώσετε λίγο αλεύρι και αν είναι πηχτή τότε μπορεί να ρίξετε λίγο γάλα.
Ξεκινάμε και ζυμώνουμε με το χέρι έως ότου ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη όταν θα πατάτε με το δάχτυλο τη ζύμη αυτή θα ξανά ανεβαίνει.
Χωρίζουμε σε δύο μπάλες ίδιου βάρους και δεν χρειάζεται να φουσκώσει καθόλου.
Μετά παίρνουμε τον πρώτο μπαλάκι και ξεκινάμε και το ανοίγουμε με τον πλάστη για να κάνουμε το πρώτο φύλλο συνήθως το μέγεθος που το ανοίγουμε είναι στα 32cm. Το βάζω σε ένα ταψάκι αντίστοιχο το οποίο το έχω στρώσει με χαρτί κουζίνας και το πιέζω μέχρι τα άκρα με τα δάχτυλα.

Πάνω στο φύλλο ρίχνω το μαλακό βούτυρο σε κομματάκια και το αλείφω, μετά ρίχνω τριμμένο τυρί γραβιέρα στη συνέχεια ρίχνω τη φέτα και μετά το ψιλοκομμένο ζαμπόν. Στη συνέχεια ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και το στρώνουμε από πάνω στο πρώτο το απλώνετε να καλύψει τη γέμιση.
Ξαναβάζουμε βούτυρο από πάνω και κόβουμε λωρίδες περίπου 4-5 cm πλάτος.
Χωρίζουμε με το χέρι τις λωρίδες τι τραβάμε λίγο και ξεκινάμε και τη στρίβουμε με το χέρι μας δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα έως ότου πάρουμε μία στριφτή ζύμη σ όλο το μήκος της.
Μετά το αφήνουμε το ταψάκι σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά να διπλασιαστεί η ζύμη.
Αλείφουμε με το αυγό αραιωμένο με γάλα ρίχνω σουσάμι αν θέλω και ψήνουμε 30 λεπτά στους 180 βαθμούς πάνω κάτω

Καλή Απόλαυση

Η Συνταγή είναι της Γκόλφω και η φωτό της Άσπα Γκουσοπούλου

Προηγούμενο άρθροΨωμί με σόδα και τυρί…την συνταγή αυτή την έκανε η μάνα μου.
Επόμενο άρθροΡολό Κιμά με πατάτες τηγανητές και τυρί