Θέλετε κάτι γλυκό; Δοκιμάστε για αλλαγή τους χουρμάδες, οι οποίοι έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
Εκτός του ότι βοηθούν το φαγητό να περάσει εύκολα στο πεπτικό, οι χουρμάδες εξασφαλίζουν ταυτόχρονα την υγεία του εντέρου και την απομάκρυνση βλαβερών βακτηρίων. Κι όπως είναι γνωστό, αν το πεπτικό και το έντερο δουλεύουν σωστά, τότε μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Επιστημών Τροφών και Διατροφής του Ηνωμένου Βασιλείου, όσοι κατανάλωναν χουρμάδες, ενίσχυσαν την υγεία του εντέρου λόγω της αύξησης των καλών βακτηρίων και του περιορισμού των καρκινικών κυττάρων.

Σας χαρίζουν ενέργεια γρήγορα και με διάρκεια
Οι χουρμάδες περιέχουν φυσικά σάκχαρα, γλυκόζη, φρουκτόζη και σουκρόζη, που θα σας χαρίσουν άμεση ενέργεια την ώρα που τη χρειάζεστε. Σε αντίθεση με τις μπάρες ενέργειας και τα ενεργειακά ποτά, οι χουρμάδες περιέχουν φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που θα κρατήσουν τα επίπεδα ενέργειας ψηλά.

Η πεπτική σας υγεία θα βελτιωθεί
Αν θέλετε το πεπτικό σας να λειτουργεί σωστά κι εσείς να είστε… τακτικοί στην τουαλέτα, οι χουρμάδες είναι απαραίτητη προσθήκη στη διατροφή σας. Σε ποσότητα μόλις ενός φλιτζανιού θα λάβετε 12 γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή 48% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Οι σωστές ποσότητες και το σωστό είδος φυτικών ινών μπορούν να ωφελήσουν το πεπτικό σας, αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα και προωθώντας την κινητικότητα του εντέρου. Οι χουρμάδες σας παρέχουν σίγουρα το σωστό είδος φυτικών ινών και σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition, όσοι κατανάλωναν 7 χουρμάδες την ημέρα για 21 ημέρες παρουσίασαν βελτίωση στη συχνότητα, αλλά και στην κινητικότητα του εντέρου.

Θα γίνετε εξυπνότεροι
Οι χουρμάδες περιέχουν βιταμίνη Β6 που έχει φανεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, βοηθώντας τον οργανισμό να δημιουργήσει σεροτονίνη και νορεπινεφρίνη. Η σεροτονίνη με τη σειρά της ρυθμίζει τη διάθεση, ενώ η νορεπινεφρίνη βοηθά τον οργανισμό απέναντι στο στρες. Αντιθέτως, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β6 συνδέονται με κατάθλιψη. Όταν, λοιπόν, ο εγκέφαλός σας «καθαριστεί» από το στρες και βρίσκεστε σε καλή διάθεση, τότε είστε έτοιμοι να μάθετε και να συγκρατήσετε πληροφορίες.

Δρουν κατά των αιμορροΐδων
Οι αιμορροΐδες είναι φλέβες στον πρωκτό και το ορθό που έχουν πρηστεί λόγω φλεγμονής. Αυτό προκαλείται συχνά λόγω δυσκοιλιότητας που οδηγεί σε σφίξιμο την περιοχή στο τέλος του πεπτικού. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι πολύ επίπονη, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί ή ακόμη και να αντιστραφεί μέσα από αλλαγές στη διατροφή που μειώνουν τη δυσκοιλιότητα. Πολλοί γιατροί συστήνουν διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και σε αυτό μπορείτε να συμπεριλάβετε και τους χουρμάδες.

Βελτιώνουν το καρδιαγγειακό
Το κάλιο που περιέχει το μικρό αυτό «μαγικό» φρούτο έχει βρεθεί ότι μειώνει την κακή LDL χοληστερίνη που προκαλεί φράξιμο στις αρτηρίες και μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό ή έμφραγμα. Σύμφωνα με μελέτη σε μεγαλύτερες γυναίκες, η υψηλή πρόσληψη καλίου συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και θνητότητας, γι’ αυτό επενδύστε στους χουρμάδες!

*Το περιεχόμενο του παρόντος άρθρου, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε ιατρικής γνωμάτευσης και κάθε άλλης πληροφορίας που σχετίζεται με την υγεία, είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια συγκεκριμένη διάγνωση ή θεραπευτικό πλάνο για κανένα άτομο. Η χρήση αυτής της ιστοσελίδας και των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν, δεν δημιουργεί μια σχέση γιατρού-ασθενή. Πάντα να αναζητείτε την άμεση συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού σε σχέση με οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε με την υγεία σας.

Προηγούμενο άρθροTo Kέικ Mελιού του Ακη
Επόμενο άρθροΟι Κλασικές Γαρίδες Σαγανάκι