Κέικ Ανάμεικτο

Υλικά για μέγεθος φόρμας 22 CM:

5 αυγά
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 φλιτζάνι γιαούρτι
2 βανίλιες
2,5 φλιτζάνια αλεύρι
1 συσκευασία μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά της σούπας κακάο
1 μαύρη σοκολάτα για το λούστρο ή ζάχαρη άχνη για το ράντισμα
το φλιτζάνι που χρησιμοποίησα είναι 150 ml, αλλά αν θέλετε ένα μεγαλύτερο κέικ – πάρτε ένα
φλιτζάνι χωρητικότητας 250 ml

Εκτέλεση

Η πρώτη μου δουλειά είναι να ανοίξω το φούρνο στη μέγιστη θερμοκρασία – για μένα είναι 250 βαθμούς και να μετακινήσω την σχάρα στο χαμηλότερο επίπεδο, αλλά όχι στο κάτω μέρος του φούρνου.
Και επειδή η τεχνολογία είναι πολύ προηγμένη και οι περισσότεροι φούρνοι έχουν έναν ανεμιστήρα, πρέπει να τους ενεργοποιήσετε στους 160 βαθμούς με έναν ανεμιστήρα για προθέρμανση.

Σε ένα μπολ μιξερ βάσης ή με μιξερ χειρός χτυπάμε τα αυγά για 1 λεπτό.
Προσθέστε τη ζάχαρη και τη βανίλια, κτυπήστε για τουλάχιστον 5 λεπτά στο μέγιστο επίπεδο του μίξερ μέχρι να πάρετε μια αφράτη κρέμα.
Προσθέτω το λάδι και συνεχίζω να χτυπάω.
Προσθέστε το γιαούρτι και χτυπήστε για λίγο.
Αναμιγνύω το αλεύρι και το μπεικιν. Προσθέστε την αφράτη κρέμα και ανακατέψτε με μια σπάτουλα μέχρι να πάρετε μια απαλή και αφράτη κρέμα.
Λιπάνω τη φόρμα με λάδι, πασπαλίζω με αλεύρι και ανακινώ έτσι ώστε το αλεύρι να καλύπτει ολόκληρη τη φόρμα. Αυτό καθιστά ευκολότερο να βγαλετε το κέικ μετά το ψήσιμο.
Ρίχνω το μισό από το τελικό υγρό αλλά παχιά ζύμη στη μορφή.
Προσθέστε το κακάο στο άλλο μισό και ανακατέψτε.
Ρίχνουμε το καφέ μείγμα πάνω από το λευκό. Δεν ανακατεύω.

Τώρα έρχεται το σημαντικό μέρος – το ψήσιμο.
Έβαλα το κέικ σε ένα καλά θερμαινόμενο φούρνο στους 250 βαθμούς. Μόλις κλείσω το φούρνο, το μειώνω στους 180 βαθμούς. Και όταν ψήνετε με έναν ανεμιστήρα, αφήνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
Το κέικ ψήνεται για τουλάχιστον 1 ώρα. Έχω ήδη πολλή εμπειρία και δεν χρειάζεται να ανοίξω το φούρνο για να το παρακολουθήσω. Ψήστε στα σίγουρα σε 1 ώρα. Όταν το κέικ ψηθεί καλά, πρέπει να σπάσει στη μέση. Αυτό είναι πολύ καλό του. Αυτό το καθιστά ακόμη καλύτερα ψημένο. Υπάρχουν ακόμη και συνταγές για αυτόν τον τύπο κέικ, όπου κόβεται με ένα μαχαίρι για να σπάσει στη μέση. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητο εδώ.

Μετά από μια ώρα, δοκιμάστε να τρυπήσετε το κέικ στο υψηλότερο μέρος του, με οδοντογλυφίδα. Εάν δεν υπάρχει ζύμη στο ραβδί – είναι έτοιμο.
Βγάλτε το κέικ από το φούρνο, περιμένετε περίπου 5 λεπτά και ενώ είναι ακόμα ζεστό, βγάλτε το από το καλούπι. Ωστόσο, φροντίστε να ξεκολλήσετε το κέικ από τη φόρμα με το άκρο ενός μαχαιριού.
Στη συνέχεια, γυρίστε τη φόρμα σε ίσως χρειαστεί να το ανακινήσετε μία ή δύο φορές και βγαίνει.
Το κέικ δεν πρέπει να παραμείνει στη φόρμα. Έτσι ενυδατώνει καθώς κρυώνει και αλλάζει τη γεύση του.

Δεν πρέπει να το κόβετε σε κομμάτια ενώ είναι ακόμα ζεστό. Εάν το κάνετε αυτό – θα είναι υγρό ότανσερβίρετε. Πασπαλίζουμε το καλά δροσισμένο κέικ με ζάχαρη άχνη ή ρίξτε λιωμένη σοκολάτα.

Εάν ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα, το κέικ σας θα είναι πάντα τέλειο!

Προηγούμενο άρθροΣπαγγέτι με τηγανητά κολοκυθάκια
Επόμενο άρθροΣιμιγδαλένιος Χαλβάς