Το πιο εύκολο και νόστιμο ΤΣΟΥΡΕΚΙ

Αυτό είναι το πιο εύκολο και νόστιμο τσουρέκι που έκανα ποτέ … Είναι όπως τα τσουρέκια στο φούρνο. Αυτό φτιαχνει ένα πολύ μεγάλο τσουρέκι (διαμέτρου 30 εκ) ή μπορείτε να φτιάξετε 2 μικρότερα, αλλά υποθέτω ότι και ο χρόνος ψησίματος θα είναι μικρότερος.

Υλικά

5 φλιτζάνια αλεύρι ψωμιού
2 κουταλιές της σούπας μαγιά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 1/2 φλιτζάνι ζεστό γάλα (40-45 βαθμοί *)
5 κουταλιές της σούπας μαλακό βούτυρο
1 κτυπημένο αυγό, θερμοκρασία δωματίου (συν ένα ακόμη αργότερα για το μείγμα απάλειψης των αυγών)
1 κουτ.σκονη μαλέπι
1 κουτ.σκονη μαστίχα
1 κουτ. πορτοκαλί ξύσμα – προαιρετικό

Εκτέλεση

Ζέστανα το γάλα μου στο φούρνο μικροκυμάτων και στη συνέχεια χρησιμοποίησα θερμόμετρο κουζίνας για να το δοκιμάσω. Το ζεστό γάλα ενεργοποιεί τη μαγιά αλλά οτιδήποτε πάνω από 120 βαθμούς θα σκοτώσει τη μαγιά και δεν θα φουσκώσει.
Χρησιμοποιώντας το μπολ του μίξερ, συνδυάστε 4 φλιτζάνια αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη, αλάτι, μαλέπι, μαστίχα, ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπήστε ελαφρά μαζί …. προσθέστε το ζεστό γάλα και το αυγό.
Συνδέστε το άγκιστρο ζύμης και ενεργοποιήστε στη χαμηλότερη ταχύτητα και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι, ξύνοντας τις πλευρές όταν είναι απαραίτητο. Προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι 1/2 φλιτζάνι κάθε φορά και συνεχίστε την ανάμιξη σε χαμηλά επίπεδα έως ότου η ζύμη ενωθεί.

Προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Η ζύμη θα δυσκολέψει το άγκιστρο ζύμης, ώστε να σταματήσετε το μίξερ, να ξύσετε τη ζύμη από το γάντζο και να συνεχίσετε την ανάμιξη.
Κάνετε αυτό 3-4 φορές μέχρι η ζύμη να είναι πραγματικά λεία.
Μεταφέρετε σε ένα ελαφρά λαδωμενο μπολ, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη ή καθαρή πετσέτα, βάλτε σε ένα ζεστό μέρος και αφήστε το να φουσκώσει για τουλάχιστον μία ώρα, ή έως ότου διπλασιαστεί σε μέγεθος. (η δική μου πήρε χθες 2 ώρες)
Αφαιρέστε το πλαστικό περιτύλιγμα ή την πετσέτα και ξεφουσκώστε τη ζύμη σπρώχνοντας απαλά τη μέση και γύρω από τις πλευρές μερικές φορές με τα δάχτυλά σας.

Διαμορφώστε το στο αγαπημένο σας σχήμα τσουρέκι. (Έχω χωρίσει τη ζύμη σε δύο μακριά σκέλη και τα έστρεψα μαζί και στη συνέχεια συνέδεσα τα άκρα για να σχηματίσω έναν κύκλο …. θα τα κάνω πιο φανταχτερά και θα προσθέσω διακοσμημένα αυγά για το Πάσχα ☺️) Τοποθετήστε σε χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί. Καλύψτε ξανά και αφήστε το να φουσκώσει για άλλη μία ώρα ή περισσότερο.
Χτυπάμε ένα αυγό και 2 κουταλιές της σούπας νερό και βουρτσίστε απαλά το τσουρέκι, προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει. Πασπαλίζουμε μερικά κομμένα αμύγδαλα (ή σουσάμι αν προτιμάς) και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά στους 160-170 βαθμούς. Χρησιμοποιήστε αλουμινόχαρτο εάν αρχίσει να ασπαζει απο πάνω πριν τελειώσει.
Συνδυάστε 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη με 1/4 φλιτζάνι ζεστό νερό και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί. Όταν το τσουρέκι ψηθεί και είναι ακόμη ζεστό, βουρτσίστε την κορυφή με αυτό το μείγμα ζάχαρης. Όταν είναι κρύο, μπορείτε να το τυλίξετε σφιχτά.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΣπανακόπιτα …αξίζει να δείτε την τεχνική στα φύλλα
Επόμενο άρθροΣπαγγέτι με γαρίδες