Χοιρινό Μπούτι σε λαδόκολα

  • Το ψήσιμο στους 250°C για 20-30 λεπτά και στους 120°C για 3 ώρες είναι μια καλή βάση, αλλά ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε τον χρόνο ανάλογα με το μέγεθος του μπούτιού σας. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο ψησίματος για να ελέγξετε την εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος. Η ιδανική θερμοκρασία για το χοιρινό είναι 71°C.
  • Για τραγανή πέτσα, αφήστε το κρέας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το ψήσετε. Σκουπίστε καλά την πέτσα με χαρτί κουζίνας για να αφαιρέσετε την υγρασία. Χαράξτε αν θέλετε την πέτσα με ένα κοφτερό μαχαίρι, δημιουργώντας μικρά τετράγωνα. Μία τεχνική λεει να αλείψτε την πέτσα με ελαιόλαδο και πασπαλίστε με χοντρό αλάτι και αν απορροφήσει τα υγρα και να γινει τραγανη.

Υλικά

Μπούτι χοιρινό 2,9 κιλά, με το δέρμα
αλάτι πιπέρι, πάπρικα, σκόνη σκόρδο, ρας ελ χανούντ, σκόνη μουστάρδα
1 κλαδάκι δενδρολίβανο
2 σκελίδες σκόρδο
ελαιόλαδο
λαδόκολλες, αλουμινόχαρτο

Εκτέλεση

Από το βράδυ αλείφουμε το μπούτι με όλα τα μπαχαρικά, και το βάζουμε στο ψυγείο.
Την άλλη ημέρα αφήνουμε το κρέας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Στρώνουμε τις λαδόκολλές και τοποθετούμε το δενδρολίβανο, τις σκελίδες σκόρδου και επάνω τοποθετούμε το κρέας, με το δέρμα στην επάνω πλευρά.

Τυλίγουμε καλά με τις λαδόκολλες και κατόπιν σφικτά με αλουμινόχαρτο.
Σε ταψί τοποθετούμε σχάρα και πάνω της το κρέας. (Βάζουμε το κρέας σε σχάρα γιατί έχουμε πολύωρο ψήσιμο και η πλευρά που ακουμπά στο ταψί θα καεί πιο γρήγορα.)
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς για 30 λεπτά. Μετά συνεχίζουμε στους 120 βαθμούς για 3 ώρες.
Ξεσκεπάζουμε το κρέας, το αλείφουμε με τα υγρά που έχει η λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά στους 250 βαθμούς, μέχρι να φουσκώσει το δέρμα και να γίνει τραγανό.

Το δενδρολίβανο το βάζουμε όχι μόνο για γεύση, αλλά άν έχει οσμή το χοιρινό την εξαλείφει.
Το ρας ελ χανουντ είναι μείγμα μπαχαρικών της ανατολής, είναι καυτερό, μυρωδικό και σημαίνει το καλύτερο του μαγαζιού.

Η Συνταγή είναι του κου Τασος Ζευγ

Συνολικά, αυτή η συνταγή είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα νόστιμο και χορταστικό γεύμα. Με μερικές μικρές προσαρμογές, μπορείτε να την κάνετε ακόμα καλύτερη!

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Χοιρινό κατσαρόλας με πιπεριές και μανιτάρια

Χοιρινό λεμονάτο με πιπεριές και μανιτάρια

Υλικά

700 γραμμάρια μπούτι χοιρινό η μπριζολάκια
500 γραμμάρια μανιτάρια κομμένα σε φέτες
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 λεμόνι (χυμός και ξύσμα)
Ελαιόλαδο
Μουστάρδα
Ρίγανη
Πιπέρι
Αλάτι
1/2 ποτήρι λευκό κρασί
1/2 λίτρο νερό ζεστό

Εκτέλεση

Βάζουμε ελαιόλαδο στον πάτο της κατσαρόλας και σοτάρουμε το κρέας.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα..
Αλατοπιπερώνουμε, ριχνουμε δυο κουταλιές της σούπας μουτάρδα, τη ρίγανη και ανακατεύουμε καλά.
Σβήνουμε με τον χυμό λεμόνι και το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το ζεστό νερό.
Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει περίπου μιάμιση ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με τη σάλτσα του.


Το σερβίρετε με πατάτες τηγανητές, ρύζι, αλλά χάρη στη σάλτσα του αγαπάει και τα μακαρόνια, χωρίς να φοβηθείτε ότι γευστικά έχει λεμονάτο «φινίρισμα».

Καλή σας όρεξη!

Προηγούμενο άρθροΚέικ με άρωμα λεμόνι
Επόμενο άρθροΠαγωτό καραμέλα – εύκολο και νόστιμο