Τριγωνάρια Σφολιάτας με τυρί

(θα γράψω τις ποσότητες για περίπου 12 κομμάτια)

Υλικά

500 γρ αλεύρι λευκό
2 γραμμάρια ξερή μαγιά
1 κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 αυγό + 1 ασπράδι
200 ml γάλα (+ 50 ml)
6 κουταλιές της σούπας λάδι

Γέμιση

250 γραμμάρια τυρί ανθότυρο
250 γρ φέτα τριμμένη
1 κουταλιά ζάχαρη
1 αυγό

Για επάλλειψη
4 κουταλιές της σούπας λάδι
60 γρ βούτυρο
1 κρόκο
μια κουταλιά της σούπας κρύο νερό

Παρασκευή

Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, μια κουταλιά της σούπας αλεύρι και 6 κουταλιές της σούπας ελαφρώς χλιαρό γάλα.
Αφήστε για 10 λεπτά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι που προηγουμένος το ανακατεύουμε με το αλάτι.

Βάζουμε το χτυπημένο αυγό και το 1 ασπράδι.
Ξεκινήστε το ζύμωμα, προσθέτοντας σταδιακά ελαφρώς χλιαρό γάλα. Το μείγμα πρέπει να είναι μαλακό, ελαφρώς κολλώδες.
Ανάλογα με την απορροφητική ικανότητα του αλευριού, αποφασίζετε πόσο γάλα θα βάλετε.

Προσθέτουμε, 4 κουταλιές της σούπας λάδι και ζυμώνουμε. Καθώς ζυμώνετε, η ζύμη γίνεται κολλώδης και ελαστική.
Το χωρίζουμε σε 12 περίπου ίσα κομμάτια. Παίρνουμε κάθε κομμάτι, το κάνουμε μπάλα και το περνάμε από το λάδι (τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας)
Τοποθετούμε τις μπάλες σε ένα πιάτο, τις σκεπάζουμε με μεμβράνη και τις αφήνουμε να ζεσταθούν για μια ώρα.


Εν τω μεταξύ ζεσταίνουμε το λάδι για να αλείψουμε και το ανακατεύουμε με το βούτυρο. Αφήνουμε να κρυώσει.
Ανακατεύουμε το ανθότυρο με την φέτα, το αυγό και τη ζάχαρη και ζυμώνουμε με το χέρι. Δοκιμάστε να δείτε αν χρειάζεστε περισσότερο αλάτι. Αφού φουσκώσει η ζύμη, παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί και βάζουμε χαρτί ψησίματος.

 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.
Παίρνουμε μια μπάλα ζύμης και στον πάγκο αλείφουμε ελαφρά με λάδι, απλώνουμε με τον πλάστη ένα λεπτό φύλλο.
Αφού απλώσετε, αφήστε το πλάστη στην άκρη και ταυτόχρονα τοποθετήστε τα δάχτυλα και των δύο χεριών στα πλαϊνά του φύλλου και τραβήξτε απαλά το φύλλο μέχρι να γίνει σχεδόν διαφανές.

Ξέρω ότι σου φαίνεται περίεργη η περιγραφή :)) αλλά οι εικόνες θα σε βοηθήσουν.
Ακούγεται δύσκολο αλλά δεν είναι αλήθεια! Είναι πολύ όμορφο, είναι σαν παιχνίδι, μια θεραπεία, η ζύμη είναι ελαστική και ευχάριστη και μετά τα πρώτα 2-3 πρώτα φύλλα το «πιάνεις» όπως ακριβώς πρέπει να γίνει.
Όταν έχετε ένα πολύ λεπτό φύλλο, χρησιμοποιήστε ένα πινέλο και λαδώστε(βούτυρο + λάδι) από πάνω και στη συνέχεια διπλώστε το στη μέση.
Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση στη βάση του παραλληλογράμμου.
Αρχίζεις να διπλώνεις.

«Φέρνετε μια από τις γωνίες της ζύμης πάνω από τη γέμιση, σε σχήμα τριγώνου, σκεπάζοντάς την. Διπλώνουμε από το πλάι με τη γέμιση προς το ελεύθερο άκρο,

ακολουθώντας πάντα μια από τις πλευρές του σχηματιζόμενου τριγώνου, ώστε στο τέλος τα τρίγωνα να έχουν ένα συγκεκριμένο, τριγωνικό σχήμα.»

Τοποθετούμε το τρίγωνο που σχηματίσαμε στο ταψί.
Χτυπάμε τον υπόλοιπο κρόκο από τη ζύμη με ένα πιρούνι, μαζί με μια κουταλιά της σούπας κρύο νερό. Αλείφουμε τα τρίγωνα και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.

Βάλτε το ταψί στο μεσαίο σκαλοπάτι και ψήστε τα τρίγωνα μέχρι να ροδίσουν όμορφα – 25-30 λεπτά. Τα τελευταία 5-6 λεπτά που ανοίγω τον αέρα, τους δίνει μια υπέροχη, ομοιόμορφη εμφάνιση.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΑφράτα κουλουράκια Πορτοκαλιού
Επόμενο άρθροΣυκωτάκια της γης…Ενας απιθανος μεζες