Ψωμάκια με ελιές και λαχανικά

Για όσους δεν τα γνωρίζουν, είναι μικρά σάντουιτς με απαλό εσωτερικό, δημοφιλή σε όλη την Ιταλια, η ζύμη είναι εμπλουτισμένη με λαχανικά καθώς και με μαύρες ελιές.

Υλικά

Ζύμη :
350γρ αλεύρι σιμιγδάλι
150γρ αλεύρι γ.ο.χ
70ml ελαιόλαδο
200ml Νερό
Αλάτι 10g
8g Μαγιά μπύρας
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

Γεμιση
180 γραμμάρια κρεμμύδια
4 αποφλοιωμένες ντομάτες
15 ντοματίνια
2 κουταλιές της σούπας Καπαρι (προαιρετικά)
100 γραμμάρια μαύρες ελιές.
Μισό ποτήρι νερό
Ρίγανη
λιγο το ελαιόλαδο

Διαδικασία :

Ετοιμάστε πρώτα τη γεμιση γιατί πρέπει να κρυώσει .
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λιγο λάδι, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, μισό ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να μαραθούν για λίγα λεπτά, προσθέτουμε τα ξεφλουδισμένα
ντοματίνια κομμένα στα 2, κάπαρη και ρίγανη, μαγειρεύουμε σε μέτρια-υψηλή φλόγα για περίπου 5-6 λεπτά να συρρικνωθουν

Σβήστε τη φωτιά, συνδυάστε τις ελιές, τοποθετήστε όλη την γεμιση σε ένα τρυπητο μεσα σε ένα μπολ για να μαζέψουν τα υγρά και να κρυώσουν.
(Το κρεμμύδι δεν πρέπει να είναι παραψημένο)

Ζύμη :
Σε ένα μιξερ βασης συνδυάζουμε τα αλεύρια με τη ζάχαρη, το λάδι, το υγρό που έβγαλαν τα λαχανικα, τη θρυμματισμένη μαγιά και αρχίζουμε να δουλεύουμε τη ζύμη προσθετοντας
σταδιακά το νερό, μετά προσθέτουμε το αλάτι, συνεχίζουμε να δουλεύουμε μέχρι να γίνει η ζύμη λεία αλλά μαλακή.
Ριξτε την γεμιση και ζυμώστε αυστηρά με το χέρι μέχρι να είναι όλα λεία, στην αρχή θα λυθούν όλα, σιγά σιγά θα μαζευτούν όμορφα.
Μπορεί να είναι πολύ κολλώδης ζύμη, αλλά είναι φυσιολογικό.

Την αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένη για 1 και μιση ώρα, στο φούρνο σβηστό με φως αναμμένο.
Μετά την ώρα, αλευρωστε την επιφάνεια εργασίας με άφθονο σιμιγδαλι και ρίξτε τη ζύμη, χωρίστε την σε 12 κομμάτια, θα είναι μαλακά και κολλώδη αλλά
βοηθώντας σας με το αλεύρι να σχηματίσετε τα ψωμακια και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί ψησίματος καλυμμένο με χαρτί ψησίματος, πασπαλίζουμε ξανά την
επιφάνεια. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα και αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλα 30 λεπτά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200° στατικό για 25-30 λεπτά.
Πρέπει να είναι ελαφρώς χρυσά

ΠΗΓΗKatja in cucina
Προηγούμενο άρθροΜηλόπιτα με κρέμα.
Επόμενο άρθροΤεμπέλικες Τυρόπιτες στο τηγάνι