Αυγά Θρακικά

Η συνταγή για “Αυγά Θρακικά” συνδυάζει την απλότητα στην προετοιμασία με πλούσια γεύση και υφή. Ακολουθώντας τα βήματα παρακάτω, μπορείτε εύκολα να φτιάξετε αυτό το θρεπτικό και γευστικό πιάτο για εσάς και τους αγαπημένους σας.

Υλικά:

Για τα αυγά:

  • 6 αυγά
  • 800 ml νερό
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τα λαχανικά:

  • 400 γραμμάρια μανιτάρια
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 5-6 κλωναράκια φρέσκο ​​κρεμμύδι

Για τη σάλτσα:

  • 1 αυγό
  • 100 ml φρέσκο ​​γάλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1-2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 200 γραμμάρια τυρί τριμμένο (γραβιέρα, κεφαλοτύρι, ή μείγμα τυριών)

Προαιρετικά:

  • Ψιλοκομμένος μαϊντανός για γαρνιτούρα

Εκτέλεση:

  1. Βράστε τα αυγά: Σε μια κατσαρόλα, τοποθετήστε τα αυγά, ρίξτε το νερό και το αλάτι. Βράστε για 8 λεπτά από την ώρα που θα κοχλάσει το νερό. Αφήστε τα αυγά να κρυώσουν, ξεφλουδίστε τα και κόψτε τα στη μέση.

  2. Προετοιμάστε τα λαχανικά: Πλύνετε τις πιπεριές, αφαιρέστε τους σπόρους και τα κοτσάνια, και κόψτε τες σε κύβους. Καθαρίστε και κόψτε τα μανιτάρια σε φέτες. Ψιλοκόψτε το φρέσκο ​​κρεμμύδι.

  3. Σοτάρετε τα λαχανικά: Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Προσθέστε τις πιπεριές και σοτάρετε για 2-3 λεπτά. Ρίξτε τα μανιτάρια και συνεχίστε το σοτάρισμα για 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το νερό.

  4. Φτιάξτε τη σάλτσα: Σε ένα μπολ, χτυπήστε το ωμό αυγό με το γάλα και το αλεύρι. Προσθέστε το αλάτι και χτυπήστε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

  5. Συναρμολόγηση: Ρίξτε τη σάλτσα πάνω από τα σοταρισμένα λαχανικά στο τηγάνι. Προσθέστε τα κομμένα στη μέση αυγά, το ψιλοκομμένο φρέσκο ​​κρεμμύδι, την πάπρικα, το θυμάρι, ρίγανη και αλάτι. Πασπαλίστε με το τριμμένο τυρί και σκεπάστε το τηγάνι με καπάκι.

  6. Ψήστε: Αφήστε το τηγάνι να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά, μέχρι να λιώσει τελείως το τυρί.

  7. Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

  8. Ραβανί

    Υλικά

    Για το σιρόπι
    1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
    2 φλιτζάνια νερό
    1 κουταλάκι του γλυκού χυμό πορτοκαλιού
    1 ξυλάκι κανέλας

    Για το κέικ:
    1/2 φλιτζάνι αλεύρι
    1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι
    1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
    8 μεγάλα αυγά χωρισμένα
    1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
    1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
    1 πορτοκάλι ξύσμα

    Προαιρετικές ιδέες επικάλυψης:
    ζάχαρη άχνη
    θρυμματισμένοι φρυγανισμένοι ξηροί καρποί (π.χ. φιστίκι ή αμύγδαλο)
    τριμμένη καρύδα

    Εκτέλεση

    Φτιάξτε το σιρόπι:
    Σε μια μικρή κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι. Το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη, δημιουργώντας ένα απλό σιρόπι. Αφήστε το να κρυώσει.
    Μόλις κρυώσει αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας.

    Φτιάξτε το κέικ:
    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αλείφουμε ένα ταψί 21×30 με βούτυρο.
    Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ. Αφήνω στην άκρη.
    Χωρίζουμε τα ασπράδια και τους κρόκους σε 2 ξεχωριστά μπολ. Ξεκινώντας με τα ασπράδια, χτυπήστε τα μέχρι να σχηματίσουν σφιχτές κορυφές. [Χρησιμοποιώ ένα μίξερ βάσης για να διευκολύνω αυτό
    το βήμα, αλλά ένα μίξερ χειρός θα κάνει τη δουλειά. Συνήθως διαρκεί περίπου 5 λεπτά.]
    Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε μαζί τους κρόκους των αυγών και τη ζάχαρη.
    Στη συνέχεια ανακατεύουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το εκχύλισμα βανίλιας.
    Προσθέστε σιγά σιγά το μείγμα με το σιμιγδάλι στο μείγμα των κρόκων του αυγού και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν.

    Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, ανακατεψτε απαλά τα χτυπημένα ασπράδια για να μην ξεφουσκώσετε τα ασπράδια.
    Μεταφέρετε το μείγμα στο ταψί και ψήνετε για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο να βγαίνει καθαρή.
    Αφήστε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια ανοίξτε μερικές τρύπες με ένα λεπτό σουβλάκι (προαιρετικά).

    Όσο είναι ακόμα ζεστό, χρησιμοποιήστε μια κουτάλα ή μια μεγάλη κουτάλα σερβιρίσματος για να περιχύσετε το σιρόπι πάνω από το κέικ, φροντίζοντας να το ρίξετε ομοιόμορφα. [Σημείωση: το κέικ πρέπει να είναι ζεστό και το σιρόπι να είναι δροσερό.]
    Αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε και το σερβίρετε. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε πρόσθετες επικαλύψεις, όπως τριμμένη καρύδα, ζάχαρη άχνη ή ξηρούς καρπούς, αν θέλετε.

Προηγούμενο άρθροΚιχί με τριμμένο κασέρι
Επόμενο άρθροΤηγανιτές φέτες κολοκυθιού με τυρί και σως γιαουρτιού