Μπάρμπεκιου και Μαρινάδες

Όταν μαγειρεύουμε στα κάρβουνα τα διαθέσιμα μέσα είναι το ήμισυ του παντός.
Το έτερον ήμισυ βρίσκεται στα χέρια μας… Το καλό αποτέλεσμα ενός μπάρμπεκιου μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο, αρκεί να υπάρχει διάθεση και φαντασία. Υπάρχουν πολλά μικρά “μυστικά” για ένα πετυχημένο μπάρμπεκιου, που καλύπτουν διάφορους τομείς της όλης διαδικασίας, εμείς όμως εδώ θα εστιάσουμε σ’ αυτό το “κοινό μυστικό” που κάνει τα ψητά μας πιο τρυφερά και ζουμερά, που αναδεικνύει τη γεύση τους και τους προσδίδει υπέροχο άρωμα: το μαρινάρισμα.

Οι μαρινάδες προσφέρουν την ιδανική λύση σε όσους θέλουν να δώσουν ξεχωριστή νοστιμιά στα ψητά και ταυτόχρονα να αποφύγουν τα πολλά καρυκεύματα και τις λιπαρές σάλτσες, που επιβαρύνουν τον οργανισμό. Μάλιστα, στα πλαίσια της υγιεινής διατροφής, όπου τα ψητά κρατούν μία περίοπτη θέση, το μαρινάρισμα αναδεικνύεται σε σημαντική μέθοδο καταπολέμησης διαφόρων βλαβερών, πολλές φορές καρκινογόνων, στοιχείων που αναπτύσσονται κατά το ψήσιμο.

Καθώς είθισται η μαρινάδα που περισσεύει να χρησιμοποιείται μετά το ψήσιμο ως συνοδευτική σάλτσα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι πως προηγουμένως θα πρέπει να την έχουμε βράσει για 10 με 15 περίπου λεπτά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο σκοτώνονται τα οιαδήποτε βλαβερά βακτήρια έχουν περάσει σε αυτήν από το ωμό κρέας, το οποίο με τη σειρά του “αποστειρώνεται” κατά το ψήσιμό του στην υψηλή θερμοκρασία του μπάρμπεκιου.

Στη συνέχεια, αφού παρουσιάσουμε δύο “πασπαρτού” μαρινάδες που χρησιμοποιούνται διεθνώς, θα επικεντρωθούμε σε κάποια από τα είδη που συνηθίζουμε να ψήνουμε στην Ελλάδα, προτείνοντάς σας από μία εξαιρετική μαρινάδα για το καθένα.

Μαρινάδες “πασπαρτού”:

1/2 φλυτζάνι του τσαγιού λευκό ξύδι,
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι,
2 κουταλάκια λευκή ζάχαρη,
1 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, μέχρι η ζάχαρη και το αλάτι να διαλυθούν.

Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε, μέχρι να δημιουργηθεί
ένα ομοιόμορφο μίγμα. Το μίγμα μπορούμε να το εμπλουτίσουμε και με άλλα υλικά, όπως
βασιλικό,
ρίγανη,
κόκκινο πιπέρι,
σκόνη μουστάρδας.

Ανακατεύουμε μαζί
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού λάδι,
1/4 φλυτζάνι χυμό λεμονιού,
1 κουταλιά της σούπας μαύρο πιπέρι,
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι,
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο,
1 κουταλάκι μαϊντανό και άλλο ένα βασιλικό.

Αφήνουμε το μίγμα να δέσει για περίπου μισή ώρα και στη συνέχεια τοποθετούμε μέσα το κρέας, το κοτόπουλο ή τα θαλασσινά. Τα αφήνουμε στη μαρινάδα για μία ώρα, ανακατεύοντάς τα τακτικά.

Για αρνίσια παϊδάκια:

Ανακατεύουμε καλά

3 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
1/4 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο,
2 λεπτοκομμένες σκελίδες σκόρδο,
1/2 κουταλάκι θυμάρι,
1/2 κουταλάκι ρίγανη
1/2 κουταλάκι φύλλο δάφνης.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και τοποθετούμε τα παϊδάκια στο μίγμα για 4-5 ώρες.

Για χοιρινά σουβλάκια (1/2 κιλό):

Δημιουργούμε μίγμα από
1/3 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο,
ξύσμα και χυμό ενός λεμονιού,
2-3 λιωμένες σκελίδες σκόρδου,
1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι, άλλο ένα βασιλικό και
5 κλωνάρια ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Αφήνουμε το κρέας στη μαρινάδα για τέσσερις περίπου ώρες.

Για μοσχαρίσιες μπριζόλες:

Η μαρινάδα στην οποία τοποθετούμε τις μπριζόλες για 5-6 ώρες περιέχει:

4 φλυτζάνια του τσαγιού ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα,
1/2 φλυτζάνι σάλτσα σόγιας,
2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια και πιπέρι.

Για στήθος κοτόπουλου:

Τα υλικά που ανακατεύουμε καλά είναι:
2 φλυτζάνια του τσαγιού στραγγιστό γιαούρτι,
1/3 φλυτζάνι ελαιόλαδο,
4 κουταλιές σούπας γλυκό κάρυ,
1 τριμμένο κρεμμύδι και αλάτι.

Αφήνουμε το κοτόπουλο να μαριναριστεί ολόκληρη τη νύχτα.

Για γαρίδες:

Ανακατεύουμε ταυτόχρονα

1/2 φλυτζάνι του τσαγιού λάδι,
3 κουταλάκια του γλυκού ξύδι,
από 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι,
ζάχαρη, μουστάρδα σε σκόνη
ψιλοκομμένο βασιλικό,
καθώς και 1/4 κουταλάκι ρίγανη,
2 λιωμένες σκελίδες σκόρδο και πιπέρι.

Τοποθετούμε στη συνέχεια τις γαρίδες σε ένα ταψί, τις περιχύνουμε με τη μαρινάδα και τις αφήνουμε στο ψυγείο για τέσσερις ώρες.

Για λαχανικά:

Χτυπάμε σε σέικερ ή βαζάκι με βιδωτό καπάκι
1/4 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο και άλλο τόσο χυμό λεμονιού,
1/4 φλυτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού σε λεπτές λωρίδες και
1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο.

Περιχύνουμε τα λαχανικά, τα οποία έχουμε τοποθετήσει σε ρηχή, μη μεταλλική, πιατέλα, τα σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα.

Προηγούμενο άρθροΣπιτικά τρουφάκια μερέντας: Μια αμαρτωλή απόλαυση
Επόμενο άρθροΠάστα σοκολάτας: Το μυστικό είναι μια γέμιση που είναι πολύ εύκολη να γίνει