Μπριός με κρέμα ζαχαροπλαστικής και σοκολάτα
Αυτό το γλυκό συνδυάζει αφράτα μπριός, βελούδινη κρέμα ζαχαροπλαστικής και πλούσια σοκολάτα, δημιουργώντας μια ακαταμάχητη απόλαυση για μικρούς και μεγάλους.
Πλεονεκτήματα:
- Γεύση: Η αρμονία των τριών γεύσεων είναι εξαιρετική. Η σοκολάτα προσθέτει μια πλούσια και γλυκιά νότα, η κρέμα ζαχαροπλαστικής είναι βελούδινη και δροσιστική, ενώ τα μπριός είναι αφράτα και αγκαλιάζουν τα υπόλοιπα υλικά.
- Υφή: Η αντίθεση υφών, με τα αφράτα μπριός, την κρεμώδη κρέμα και τα τραγανά κομμάτια σοκολάτας, προσφέρει μια ενδιαφέρουσα εμπειρία σε κάθε μπουκιά.
- Εμφάνιση: Το μπριός με κρέμα και σοκολάτα είναι ένα εντυπωσιακό γλυκό, ιδανικό για γιορτές και ειδικές περιστάσεις.
- Ευκολία: Η συνταγή είναι σχετικά εύκολη και δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες ζαχαροπλαστικής.
Συνολικά:
Το μπριός με κρέμα ζαχαροπλαστικής και σοκολάτα είναι ένα λαχταριστό γλυκό που αξίζει να δοκιμάσετε. Η γεύση, η υφή και η εμφάνισή του το καθιστούν ιδανικό για κάθε περίσταση.
Προτάσεις:
- Μπορείτε να προσθέσετε διάφορες γεύσεις στην κρέμα ζαχαροπλαστικής, όπως βανίλια, ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, ή ακόμα και ρούμι.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκή, γάλακτος ή μαύρη σοκολάτα, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
- Μπορείτε να γαρνίρετε το μπριός με φρέσκα φρούτα, σαντιγί ή τριμμένη σοκολάτα.
Υλικά
Μπριός
250 γρ. αλεύρι
50 γρ. αυγό 1 αυγό
87 ml γάλα ζεστό
37 g ζάχαρη
4 g αλάτι
3 g ξηρή στιγμιαία μαγιά
62 g ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Κρέμα ζαχαροπλαστικής
167 ml γάλα
33 g ζάχαρη
1 κρόκο αυγού
10 g κορν φλαουρ
1 σταγόνα εκχύλισμα βανίλιας
10 γρ. ανάλατο βούτυρο
Σιρόπι ρούμι
100 γρ. νερό
100 g ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας ρούμι
⅓ φλιτζάνι σταγόγες μαυρη σοκολάτα – 60 γρ.
Εκτέλεση
Κρέμα ζαχαροπλαστικής
Σε ένα μπολ βάζουμε το αυγό, τη μισή ποσότητα ζάχαρης, το εκχύλισμα βανίλιας, το κορν φλάουρ και χτυπάμε με το σύρμα χειρός, μέχρι να αφρατέψει λίγο το μείγμα.
Προσθέτουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την υπόλοιπη ποσότητα ζάχαρης και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρει βράση. Μόλις βράσει, παίρνουμε με μια βαθιά κουτάλα, λίγο από το γάλα και ρίχνουμε σε δόσεις στο μείγμα με το αυγό, ανακατεύοντας με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να πάρει θερμοκρασία το αυγό.
Αφού πάρει θερμοκρασία το αυγό, αδειάζουμε το μείγμα με το αυγό μέσα στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε την κρέμα ανακατεύοντας με ένα σύρμα χειρός συνεχώς, μέχρι να πήξει.
Μόλις πήξει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε εκ νέου και αδειάζουμε την κρέμα σε ένα βαθύ μπολ.
Έπειτα, καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, η οποία εφάπτεται με την κρέμα και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
για τα μπριος
Στον κάδο του μίξερ ζυγίζουμε το αλεύρι, την ξηρή μαγιά στιγμής, τη ζάχαρη και το αλάτι – τα κρατάμε χωριστά το ένα από το άλλο.
Ρίχνουμε τα αυγά και το γάλα και ανακατεύουμε με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για ένα λεπτό περίπου, προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια και δυναμώνουμε τη ταχύτητα σε μέτρια. Ανακατεύουμε για περίπου 12 λεπτά μέχρι να γίνει ελαστική η ζύμη.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες. Μόλις φουσκώσει η ζύμη, πιεζετε να φυγει ο αερας και πλάθετε σε μπάλα. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για 30 λεπτά, ή το βράδυ!
Συναρμολόγηση
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο 15 λεπτά πριν ξεκινήσουμε.
Στο μεταξύ, ετοιμάστε το ταψί σας στρωμένο με λαδόκολλα. Ανοιξτε τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο και κόψτε τις άκρες με ένα μαχαίρι – η δική μου ήταν 30 x 25 εκ.
Απλώστε την κρέμα ζαχαροπλαστικής με μια σπάτουλα, αφήνοντας περίπου 2 εκ ελεύθερο στη μία πλευρά – στο τέλος όταν πρόκειται να τυλίγετε το μπριό αλλειφετε με λίγο νερό.
Πασπαλίζουμε με τα κομματάκια σοκολάτας.
Τυλίξτε τη ζύμη, κόψτε σε έξι ίσα κομμάτια – ύψους 4-5 εκ – και βάλτε το στο ταψί σας.
Αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 2 ώρες – Το βάζω τον φούρνο μου μ ενα πιάτο με ζεστό νερό ή ανοιτχό το φως
Όταν φουσκώσει, προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. αλλοιφουμε με αυγό τα μπριος τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι όσο ψήνεται το μπριός, βράζουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το ρούμι. Γλασσάρετε τα μπριός μόλις βγουν από τον φούρνο.
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Γεμιστά Ψωμάκια Μπριος
Υλικά
Ζύμη:
600 γρ αλεύρι
200 ml γάλα ζεστό
20γρ φρέσκια μαγιά
75γρ ζάχαρη
1 αυγό + ένας κρόκος
1 φακελάκι ζάχαρη βανίλιας
40 γρ λάδι
30 γραμμάρια μαλακό βούτυρο
μια πρέζα αλάτι.
Γέμιση: προαιρετικό (μαρμελάδα, κρέμα γάλακτος
Σοκολάτα)
Ζάχαρη Αχνη
Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε το ζεστό γάλα με μαγιά, προσθέτουμε ζάχαρη και ζάχαρη βανίλιας, στη συνέχεια ρίξτε το μείγμα πάνω από αλεύρι. Βάζουμε επίσης το αυγό + τον κρόκο, λάδι, μαλακό βούτυρο και ανακατεύουμε λίγο.
Τώρα προσθέστε τη σκόνη αλατιού. Ζυμωνουμε πολύ καλά (περίπου 15 λεπτά). Αφληνουμε να φουσκώσειγια 1 ώρα.
Μετά από αυτό το διάστημα χωρίζουμε τη ζύμη σε 16 μπλαες. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά να φουσκώσουν.
Απλώνουμε κάθε μπάλα ζύμη σε μέγεθος πιατάκι. Βάζουμε μια κουταλιά της σούπας από τη γέμιση και στη συνέχεια κλεινουμε τις άκρες και τα κολλάμε πολύ καλά .
Τα τοποθετούμε στον ταψί (στον οποίο βάζουμε χαρτί ψησίματος) με την ραφή κλεισίματος προς τα κατω
και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλα 10 λεπτά. Μετά τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό ανακατεμένο με λίγο γάλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για περίπου 20 λεπτά.
Βγάζουμε και πασπαλίζουμε με αχνη ζάχαρη και σερβίρουμε
Καλη Απόλαυση