Εκμέκ ή Ναπολέων με φρυγανιές
Το εκμέκ ή Ναπολέων με φρυγανιές είναι ένα ελαφρύ και δροσερό επιδόρπιο που θα σας κερδίσει με την απλότητά του και την απίστευτη γεύση του. Η συνδυαστική χρήση των φρυγανιών με το κρέμα γάλακτος, το σιρόπι και τη σαντιγί δίνει ένα μοναδικό αποτέλεσμα που θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους! 🍮🥛
Υλικά
Για την κρέμα
1l γάλα
8 κουταλιές ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας Νεσεστε
2 Βανίλιες
1 πρέζα αλάτι
1 αυγά
2 κουταλιές βούτυρο !
Σιρόπι
1 1/2 ποτήρι νερό
1 1/2 ζάχαρη
1 φέτα λεμόνι
για επικάλλειψη
2 Κρέμες γάλακτος 400 μλ
Για το πασπάλισμα
Φιστίκι Αιγίνης
Εκτέλεση
Ετοιμάζω σιρόπι ενάμιση ποτήρι νερό και ενάμιση ζάχαρη με μία φέτα λεμόνι.Αφήνω να κρυώσει
Για την κρέμα θα χρειαστώ το γάλα, ζάχαρη 4 κουταλιές της σούπας Νεσεστε, Βανίλιες μία πρέζα αλάτι, τ’αυγά
Βάζω όλα σε μια κατσαρόλα κρύα και τα ανακατεύω και όταν πήξει βάζω και το βούτυρο !
Στρώνω πρώτα τις φρυγανιές το σιρόπιαζω βάζω την κρέμα πάλι φρυγανιά πάλι σιρόπι.Από πάνω χτυπάω τις κρέμες γάλακτος
Από πάνω το γαρνίρω όπως θέλετε καλή Απόλαυση !!
H Συνταγή είναι της κας Fotini Karagianni
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Τούρτα Εκμέκ κανταΐφι
Υλικά
300 γρ γραμμάρια κανταΐφι στο φούρνο
180 γρ Βούτυρο λιωμένο
Για το σιρόπι:
400 γρ. ζάχαρη
260 ml. νερό
1 κγ λεμονι
Φλούδα μισου πορτοκαλιού
1 βανίλια
1/2 κ.σ. μέλι
Για την κρέμα:
700 ml φρέσκο γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 σακ άμυλο βανίλιας (Γιωτης)
1 βανίλια
Εκτέλεση:
Για να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα και για να γίνει πιο αφράτο το κανταΐφι, βουτήξτε τα χέρια σας στο βούτυρο πριν αρχίσετε το ξάσιμο. Δεν θα κάνετε παραπάνω από πέντε λεπτά.
Βουτυρώστε μια στρογγυλή φόρμα εκατοστά και απλώστε ομοιόμορφα το κανταΐφι και περιχύστε το με το βούτυρο.
Ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για ¾ της ώρας περίπου ώσπου να ροδοκοκκινίσει.
Περιχύνεται με το σιρόπι, το οποίο παρασκευάζεται ρίχνοντας σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό λεμονιού, τη βανίλια, το μέλι και την πορτοκαλόφλουδα.
Το βάζουμε στη φωτιά το αφήνουμε να βράσει για πέντε λεπτά και το αποσύρουμε από την εστία.
Η κρέμα παρασκευάζεται ρίχνοντας φρέσκο γάλα σε μια κατσαρόλα, προσθέτοντας ζάχαρη και άμυλο διαλυμένο σε λίγο νερό. Βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε τη βανίλια και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Το σιροπιαστό κανταΐφ περιχύνεται με τη ζεστή κρέμα.
Αφήνεται να κρυώσει στο ψυγέιο για 1 ώρα και καλύπτουμε με τι σαντιγί που φτιάχνουμε χτυπώντας παγωμένη κρεμα γάλακτος.
Πασπαλίζουμε από πάνω αλεσμένα καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς.
Καλή όρεξη!
ΠΗΓΗ: kulinarensvqtsgeri