Εκμέκ με Τσουρέκι
Το Εκμέκ Τσουρέκι είναι ένα γλυκό που συνδυάζει την αφράτη υφή του τσουρεκιού με την πλούσια κρέμα ζαχαροπλαστικής, δημιουργώντας μια ακαταμάχητη γευστική εμπειρία.
- Εύκολο στην παρασκευή: Ακόμα και οι αρχάριοι μάγειρες μπορούν να φτιάξουν αυτό το γλυκό με ευκολία, καθώς η συνταγή είναι απλή και δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες.
- Γρήγορο: Η προετοιμασία του Εκμέκ Τσουρέκι είναι γρήγορη, ιδανικά για όσους δεν έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους.
- Προσαρμόσιμο: Μπορείτε να προσαρμόσετε τη συνταγή σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, προσθέτοντας για παράδειγμα διάφορα αρωματικά, όπως ξύσμα πορτοκαλιού ή κανέλα.
- Νόστιμο: Η γεύση του εκμέκ με τσουρέκι είναι ασύγκριτη. Η κρέμα είναι βελούδινη και ζουμερή, ενώ το τσουρέκι απορροφάει τα υγρά και γίνεται αφράτο και γευστικό.
- Ποικιλία: Μπορείτε να σερβίρετε το Εκμέκ Τσουρέκι με διάφορους τρόπους, όπως με σιρόπι σοκολάτας, σάλτσα φρούτων ή απλά με μια σκόνη ζάχαρη άχνη.
Συνοψίζοντας:
Το εκμέκ με τσουρέκι είναι ένα εύκολο, γρήγορο και νόστιμο γλυκό που μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Αν και είναι λίγο θερμιδογόνο, η γεύση του αξίζει τον κόπο!
Υλικά
10 χοντρές φέτες τσουρεκιού
για το σιρόπι
200 γραμμάρια ζάχαρη
200 γραμμάρια νερό ένα ξύλο κανέλας
φλούδα λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
για την κρέμα μαστίχας
1,5 λίτρο φρεσκο γάλα
2 βανίλιες
12g ζάχαρη
160 γραμμάρια άνθος αραβοσίτου
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κόπανισμένη
50g βούτυρο
για το γαρνύρισμα
600 γραμμάρια σαντιγί
15g φιστίκια αιγίνης
και κανέλα
Εκτέλεση
Θα κόψω το τσουρέκι σε χοντρές φέτες θα αφήσουμε τη γωνία έξω 8 με 10 φέτες ανάλογα πόσα χωράνε στο ταψί σας.
Ολη η βάση του ταψιου θα πρέπει να ναι καλυμμένη από φέτες από τσουρέκι θα ανάψω το φούρνο μου στον αέρα στους 200 βαθμούς
θα βάλω μέσα το τσουρέκι μου και θα ψήσω γύρω στο δεκάλεπτο μέχρι να ροδίσει και να μοσχοβολήσει ψημένο τσουρέκι
Για την κρέμα
Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το γάλα τη ζάχαρη τη βανίλια την μαστίχα, το άνθος αραβοσίτου και το κορν φλάουρ ανακατευω πολύ καλά τα υλικά να διαλυθεί τελείως στο conflow με το άνθος αραβοσίτου πριν αναψω την φωτιά.
Οταν νιώσω ότι δεν έχω καμία αντίσταση στη βάση της κατσαρόλας ανάβω τη φωτιά μου και αφήνω το μείγμα μου να βράσει να δέσει και να πήξει ελαφρά το μόνο που θέλω να θυμάστε όση ώρα η κατσαρόλα είναι πάνω στη φωτιά θέλω να κάνετε ανακατεματά κυρίως εκεί που ενώνει στη βάση της κατσαρόλας γιατί εκεί κάθεται το κορν φλαουρ και να ανακατεύεται πότε πότε για να μη πιάσει κάτω
Μολι ψηθεί το τσουρεκι σιροπιάζω με σιροπι που έκανα με νερό ζάχαρη χυμό λεμονιού και φλούδα λεμονιού και να ξύλο κανέλας και παίρνω σιρόπι και σιροπιαζω σιγά-σιγά το ψημένο τσουρέκι
Η κρέμα μου τώρα όπου να ναι πρέπει να είναι έτοιμη θα τα κάνουμε μαζί ταυτόχρονα δίνω ένα πολύ καλό ανακάτεμα όταν πηξει και κανει φουσκάλες ρίχνω και το βούτυρο και ανα κατευω ελαφρα να λιωσει για να μοσχοβολήσει η κρέμα μου και να γυαλίσει
Συναρμολόγηση
Πασπαλίζω με φυστικι αιγινης το τσουρεκι αδειάζω την κρέμα μου στο τσουρέκι ισιώνουμε την κρέμα αφήνουμε να κρυωσει την βάζουμε και λιγο στο ψυγείο και μετα βάζουμε απο πάνω την παγωμένη σαντιγί την απλώνουμε ωραία με το κουτάλι
Πασπαλίζω με τριμμενο φυστικι και λίγη κανελα και κόβουμε ένα ωραίο κομμάτι
https://exchange.glomex.com/video/v-cgaq6s31q2qp?integrationId=4059a117lratine6
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Δείτε Επίσης: Εκμέκ Κανταΐφι Τούρτα | Εκμέκ Κανταΐφι…έτσι θα σας ξετρελάνει
Εκμέκ Κανταΐφι
Υλικά
1 πακέτο φιλό για κανταίφι
150 g βούτυρο, λιωμένο
1/2 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα ελαφρώς
Σιρόπι
2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
2 φλιτζάνια νερό
1 ξυλάκι κανέλας
½ χυμό λεμονιού
Κρέμα
2 λίτρα γάλα
2 κουταλιές της σούπας κρέμα βανίλιας άνθος αραβοσίτου
1 πακέτο ζάχαρη βανίλιας
8 κουταλιές κορνφλαουρ
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
Επικάλυψη
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
600ml κρέμα γάλακτος, κρύα σε απλή ψύξη
3/4 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
Εκτέλεση:
Σιρόπι
Για το σιρόπι, συνδυάστε τη ζάχαρη, την κανέλα και το νερό σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας για να διαλυθεί. Μόλις το σιρόπι φτάσει στο σημείο βρασμού, βράστε για 6 λεπτά. Προσθέστε το χυμό λεμονιού.
Βράζουμε για άλλα 2 λεπτά. Αφαιρέστε από τη φωτιά, βγάλτε το ξυλάκι κανέλας και αφήστε το στην άκρη.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Διαχωρίστε τις ίνες του κανταϊφιού με τα χέρια σας, φροντίζοντας να μην υπάρχουν κόμποι και να είναι αφράτο.
Λιπάνετε ένα ταψί με λίγο βούτυρο και απλώστε ομοιόμορφα τη ζύμη. Ρίξτε κουταλιές βούτυρο από πάνω. Ψήνουμε για 10 λεπτά, γυρίζουμε λίγο, ανακατεύοντας για να το επικαλύψεις με το βούτυρο και ψήνουμε ξανά για 10-15 λεπτά έως ότου πάρει χρώμα ελαφρώς.
Όταν είναι έτοιμο, αφαιρέστε από το φούρνο, πασπαλίστε με τα καρύδια από πάνω και ρίξτε αμέσως το κρύο σιρόπι από πάνω του με μια κουτάλα.
Αφήστε για 30 λεπτά στην άκρη για να αφήσετε το κανταΐφι να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
Κρέμα
Προσθέστε λίγο γάλα στη σκόνη κρέμας και το κορν φλαουρ για να σχηματίσετε μια πάστα. Ζεσταίνετε το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια σε μια κατσαρόλα και προσθέστε την πάστα.
Αφήστε να βράσει και με τα σιγοβράζουμε σε χαμηλή έως μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
Ρίχνουμε την κρέμα πάνω από το ψημένο κανταΐφι και απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια με σπάτουλα.
Καλύψτε με πλαστικό περιτύλιγμα και βάλτε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει.
Σαντιγί
Σε ένα μίξερ, προσθέστε την παγωμένη κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη.
Χτυπήστε με υψηλή ταχύτητα για λίγα λεπτά, έως ότου δημιουργήσετε μια σαντιγί που δεν πέφτει από το κουτάλι.
Συναρμολογήστε το Γλυκό.
Αφαιρέστε το κανταΐφι από το ψυγείο και απλώστε την σαντιγί σε όλη την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
Περάστε με τα δόντια ενός πιρουνιού όλη την επιφάνεια για να δημιουργήσετε γραμμές στην σαντιγί.
Πασπαλίζουμε με θρυμματισμένο καρύδι και κανέλα και σερβίρουμε.
Δείτε Επίσης: Εκμέκ Κανταΐφι Τούρτα | Εκμέκ Κανταΐφι…έτσι θα σας ξετρελάνει