Φασολάκια λαδερά

Τα φασολάκια λαδερά είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που προέρχεται από την ελληνική κουζίνα. Παρασκευάζονται με φρέσκα φασολάκια, λάδι, κρεμμύδια, ντομάτα και αρωματικά. Το αποτέλεσμα είναι ένα υγιεινό και γευστικό φαγητό, με την πλούσια γεύση του λαδιού και της σάλτσας να αναδεικνύει τη γεύση των φασολιών. Τα φασολάκια λαδερά είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή για όλους τους λάτρεις της μεσογειακής κουζίνας.

Υλικά

1 κ. φασολάκια (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
3 καρότα (κομμένα σε ροδέλες)
2 μεγάλες πατάτες (κομμένες σε μεγάλους κύβους)
½ φλ. χυμό ντομάτας
200 γραμμ. σπιτική σάλτσα ντομάτας (ή τριμμένη φρέσκια ντομάτα)
1 κύβο λαχανικών
αλάτι, πιπέρι
100 ml. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Αν τα φασολάκια μας είναι φρέσκα πρώτα κόβουμε τις άκρες τους, αφαιρούμε την κλωστή που έχουν στην άκρη (αν χρειάζεται) και τα πλένουμε με μπόλικο νερό.
Αν τα φασολάκια μας είναι κατεψυγμένα τα βγάζουμε από την κατάψυξη την ώρα του μαγειρέματος.
Βάζουμε στην κατσαρόλα μας το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε για 2-3’ το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε και βάζουμε τα καρότα και τις πατάτες.
Σοτάρουμε για 1’, ρίχνουμε τα φασολάκια και ανακατεύουμε προσεχτικά.
Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τη σάλτσα ντομάτας, το αλάτι, το πιπέρι, τον κύβο λαχανικών και νερό.
Σε απλή κατσαρόλα μαγειρεύουμε τα φασολάκια με νερό, που σχεδόν θα τα σκεπάσει για 35’- 40’ μέχρι να βράσουν όλα τα λαχανικά μας

Αν μαγειρεύουμε με χύτρα, βράζουμε το φαγητό με 1 ποτήρι νερό, για 10’ υπό πίεση.
Μόλις περάσουν 10’ αποσύρουμε τη χύτρα από το μάτι της κουζίνας και προσεχτικά αφαιρούμε τον ατμό για να διακόψουμε
το μαγείρεμα.
Σερβίρουμε τα φασολάκια με μαλακό ψωμάκι για να βουτάμε στη σάλτσα.

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Φασολάκια στην κατσαρόλα με ρύζι μπασμάτι

Συστατικά

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 φλιτζάνι ντομάτα κομμένη σε κύβους
2 μεσαία κολοκυθάκια, κομμένα σε φέτες (εάν θέλετε)
5 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες
500 γρ φασολάκια καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι πελτέ ντομάτας
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
1 κόκκινη πιπερια κομμένη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών ή νερό

για το ρύζι μπασμάτι
λάδι καρύδας
250 γρ. ρύζι μπασμάτι
500 ml νερό
αλάτι

Οδηγίες

Ετοιμάζουμε το ρύζι μπασμάτι. Ζεσταίνουμε 1 κ.σ. λάδι καρύδας σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το μπασμάτι για 2-3 λεπτά, προσέχοντας να μην το κάψουμε.
Προσθέτουμε όλο το νερό και λίγο αλάτι κατά προτίμηση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και καλύπτουμε με καπάκι.
Ανοίγουμε το καπάκι κάθε τόσο για λίγο για να μην αφρίσει το νερό και ξανακλείνουμε.
Όταν απορροφήσει όλο το νερό το ρύζι κλείνουμε τη φωτιά, αφήνουμε για 2-3 λεπτά το ρύζι με κλειστό καπάκι κι έπειτα το «αφρατεύουμε» με πιρούνι
ή κουτάλα. Ξανακλείνουμε το καπάκι για να μείνει ζεστό το ρύζι μέχρι το σερβίρισμα.

Για τα φασολάκια

Ψιλοκόψτε και ετοιμάστε όλα τα υλικά
Φροντίστε να πλύνετε καλά τα πράσινα φασόλια και να αφαιρέσετε τα κοτσάνια και από τις δύο πλευρές και να τα κόψετε στη μέση.
Πλένουμε και αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξει. Ψιλοκόψτε και ετοιμάστε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά και ετοιμάστε τα μπαχαρικά και τα πρόσθετά σας.
Βάλτε την χυτρα σας σας να σοτάρετε. Προσθέτουμε το λάδι και το ζεσταίνουμε. Προσθέστε πρώτα το κρεμμύδι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει τρυφερό και διάφανο.

Προσθέστε την κομμένη ντομάτα και ανακατέψτε επίσης μέχρι να αρχίσουν να σπάνε τα κομμάτια. Προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε για δευτερόλεπτα μέχρι να αρχίσετε να μυρίζετε το σκόρδο. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και ανακατεύουμε για 3 λεπτά. Τώρα προσθέτουμε τα πράσινα φασόλια
και τα ανακατεύουμε και αρχίζουμε να προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (τον πελτέ και τον πουρέ ντομάτας, τα μπαχαρικά και το ζωμό).
Ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να ενωθούν.

Κλείστε την κατσαρόλα και ρυθμίστε την να ψηθεί σε υψηλή πίεση για 10 λεπτά.
Αφού περάσουν τα 10 λεπτά, απελευθερώστε γρήγορα την πίεση και ανοίξτε το καπάκι. Δοκιμάστε το αλάτι σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
Αν βρείτε ότι η σάλτσα είναι πολύ ή αραιή μπορείτε να ξαναρυθμίσετε την κατσαρόλα να σοταριστεί και να σιγοβράσει για λίγα λεπτά
μέχρι να γίνει η σάλτσα της αρεσκείας σας.
Σερβίρετε με ρύζι και απολαμβάνετε!

Προηγούμενο άρθροΤάρτα Μαρμελάδας με αλεύρι φαγόπυρου
Επόμενο άρθροΚεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας και ρύζι μπασμάτι