Γαλακτομπούρεκο (για ταψί κουζίνας)

Φανταστείτε ένα τραγανό φύλλο κρούστας γεμάτο με βελούδινη κρέμα σιμιγδαλιού, ψημένο μέχρι να ροδίσει και να μοσχομυρίσει. Αυτό είναι το γαλακτομπούρεκο, ένα κλασικό ελληνικό γλυκό που συνδυάζει απλά υλικά σε μια αξεπέραστη γευστική εμπειρία.

Υλικά:

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 1 βιτάμ λιωμένο
  • Για την κρέμα:
    • 6 φλ. γάλα
    • 1 φλ. ζάχαρη
    • 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
    • 3 κρόκους αυγών
    • 2 βανίλιες
  • Για το σιρόπι:
    • 3 φλ. ζάχαρη
    • 1 φλ. νερό
    • Χυμός 1/2 λεμονιού
    • 2 βανίλιες

Εκτέλεση:

  1. Φτιάχνουμε την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα. Σε ένα μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με τους κρόκους και το σιμιγδάλι. Ρίχνουμε λίγο από το ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε καλά και μετά ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα. Προσθέτουμε τις βανίλιες και ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

 

  1. Στήνουμε το γαλακτομπούρεκο: Βουτυρώνουμε ένα ταψί. Λαδώνουμε ένα φύλλο κρούστας και το στρώνουμε στο ταψί. Βουτυρώνουμε 4-5 φύλλα κρούστας και τα στρώνουμε το ένα πάνω στο άλλο στο ταψί, αφήνοντας τα ακρατους τους να κρέμονται έξω από το ταψί.
  2. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντας τα ένα προς ένα. Γυρνάμε προς τα μέσα τα ακρα των φύλλων που κρέμονται από το ταψί.
  3. Χτυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι την επιφάνεια του γαλακτομπούρεκου και χαράζουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
  4. Φτιάχνουμε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού και τις βανίλιες. Βράζουμε για 5-10 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180°C στον αέρα για 30′, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
  6. Περιχύνουμε το ζεστό σιρόπι στο κρύο γαλακτομπούρεκο.
  7. Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

H συνταγή είναι της κας Ιουλία Αβραάμ

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Γαλακτομπούρεκο με σφολιάτα

Υλικά

Για το Σιρόπι
250 γραμμάρια ζάχαρης
280 ml νερό
μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα,
ο χυμός μισού λεμονιού.

Κρέμα
700 ml/2,5 φλιτζάνια γάλα
100 g ζάχαρης (λίγο λιγότερο από μισό ποτήρι νερό)
60 g κορν φλαουρ (1 ποτήρι γεμάτο)
60 g σιμιγδάλι
4 αυγά,
50 g βούτυρο ,
Ξύσμα μισό λεμόνι,
χυμός μισού λεμονιού,
εκχύλισμα βανίλιας ή 1 συσκευασία βανίλιας,
2 συσκευασίες ζύμης σφολιάτας (η ποσότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος του
ταψιού σας

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια ρίχνουμε το νερό και την ζάχαρη , κανέλα, χυμό λεμονιού και το αφήνουμε 10 λεπτά απο την στιγμή που θα πάρει βραση να δέσει το σιρόπι και το αφήνουε στην άκρη.

Για την κρέμα

Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το το γάλα, ζάχαρη, κορν φλαουρ, σιμιγδάλι κα ανακατεύουμε.
Μετά από λίγο προσθέτουμε και την βανίλια και ξεκινάμε να ανακατεύουμε δυνατά μέχρι να πήξει η κρέμα .
Μόλις πήξει η κρέμα σβήνω την φωτιά και προσθέτω το βούτυρο και ανακατεύω να λιώσει

Σε ένα μπολάκι χτυπάω τα αυγά και τα προσθέτω μέσα στην κρέμα και ανακατεύω με το συρμα δυνατά να πάρω μία παχύρευστη κρέμα.


Στην συνέχεια προσθέτω στην κρέμα ξύσμα λεμονιού, χυμό λεμονιού και ανακατεύω την κρέμα

Βουτυρώνω ένα πυρέξ και στις πλευρές. Στρώνω την μια σφολιάτα στην βάση και αδειάζω όλη την κρέμα και την απλώνω.
Από πάνω στρώνω το δεύτερο φύλλο και το ταιριάζω να κλείσει γύρω γύρω.

 
Χαράζω μαλακά το πάνω φύλλο μπακλαβοειδώς και αλείφω με κρόκο αυγού

 
Ψήνουμε 160 αέρα για μια ώρα και ίσως λίγο ακόμα ανάλογα το φούρνο να ροδίσει καλά.
Βγάζουμε και ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά να πιει το σιρόπι του και μετά κόβουμε.

Προηγούμενο άρθροΜακαρόνια φούρνου με τυρι κρέμα και γιαούρτι: Φτιάξτε τα σε 30 λεπτά
Επόμενο άρθροΥγρή αρμονία: Βανίλια αγκαλιά με πορτοκάλι και σοκολάτα