Γαύρος αντζούγιες!!!

Γαύρος: Το ταπεινό αυτό ψαράκι, με το γαλάζιο ιριδίζον δέρμα και τα ζωηρά μάτια, αποτελεί βασικό κομμάτι της ελληνικής κουζίνας. Ψαρεύεται σε αφθονία στα ελληνικά πέλαγη, προσφέροντας μια θρεπτική και οικονομική επιλογή για το τραπέζι μας.

Αντζούγιες: Ο γαύρος, όταν ωριμάζει και υφίσταται μια διαδικασία παστώματος, μετατρέπεται στις ξακουστές αντζούγιες. Η αλμυρή, πικάντικη γεύση τους, μαζί με την ιδιαίτερη υφή τους, τις καθιστά ένα γευστικό αστέρι σε πλήθος πιάτων.

Ποικιλία γεύσεων: Ο γαύρος μπορεί να καταναλωθεί φρέσκος, ψητός, τηγανιτός, μαρινάτος ή ακόμα και ωμός, σε σούσι. Οι αντζούγιες, από την άλλη, τρώγονται σκέτες, σε σαλάτες, σε πίτες, σε σάλτσες, ακόμα και ως γαρνιτούρα.

Θρεπτικά οφέλη: Εκτός από νόστιμος, ο γαύρος είναι και πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη B12, ασβέστιο και φώσφορο. Η κατανάλωσή του συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των οστών.

Υλικα:

1,5 κιλό γαύρος,
150 γμ αλάτι χοντρο,
1 μπουκάλι ξυδι.

Εκτελεση:

Αφαιρώ κεφαλια, εντόσθια και τα πλένω πολύ καλα.
Τα βάζω σε σουρωτηρι και απο κατω ενα μπολ. Τα βάζω στο ψυγείο για 1 βραδυ να στραγγίσουν.
Την επόμενη μέρα τα βάζω σε χαρτι κουζίνας να στραγγίσουν τελειος.
Τα βαζω σε μπολ σε σειρές τα σκεπαζω με αλάτι και ξυδι και στο ψυγείο για 3 ημερες.
Τα στραγγίζω χωρίς να τα ξεπλενω. Τα φιλεταρω, τα βάζω σε σειρες και σκεπάζω με ηλιελαιο.
Διατηρούνται στο ψυγείο για 1 χρόνο.
Σερβίρουμε με ψιλοκομμενο
Μαϊντανό, σκορδο, πιπεριά και λίγο
Ελαιολαδο.

Μικρά ψαράκια, μεγάλες ιστορίες: Ο γαύρος έχει μακρά ιστορία στην Ελλάδα, με αναφορές σε αρχαία ελληνικά κείμενα. Αποτελεί σημαντικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής και συνδέεται με την ελληνική παράδοση και κουλτούρα.

Γαύρος αντζούγιες: Μια μικρή λιχουδιά με μεγάλη γευστική αξία. Εξερευνήστε τις πολλαπλές δυνατότητες αυτού του ταπεινού ψαριού και απολαύστε τα οφέλη του, τόσο γευστικά όσο και θρεπτικά.

H συνταγή είναι από την Φλωρα Χριστου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Γαύρος σάντουιτς παναρισμένος με κακάο.

Γαύρος σάντουιτς παναρισμένος με κακάο.

Τα σάντουιτς με γαύρο σε πανάρισμα κακάο είναι ένα πολύ απλό πιάτο στην προετοιμασία αλλά και ξεχωριστό. Μπορούν να παρουσιαστεί ως ορεκτικό ή ακόμα και ως κυρίως πιάτο και είναι ένα τέλειο πιάτο για τις γιορτές, ειδικά αν θέλετε να δοκιμάσετε να ετοιμάσετε τον γαύρο με διαφορετικό τρόπο από ότι συνηθίζουμε να τον μαγειρεύουμε κανονικά.
Η πίκρα του κακάο ταιριάζει τέλεια με τη γεύση του γαύρου και με τη γέμιση της μοτσαρέλας που κάνει αυτό το πιάτο μια πραγματική απόλαυση.

Συστατικά:

500 γρ γαύρο
150 γρ μοτσαρέλα
150 γρ ψωμί κομμένο σε φέτες
60 γρ άμυλο πατάτας
1 τσίλι
1 αυγό
60 γρ ελαιόλαδο
5 γραμμάρια σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
1 κλωνάρι θυμάρι

Εκτέλεση

Ψιλοτρίβουμε τη φρυγανιά και τη βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το κακάο και λίγο θυμάρι και ανακατεύουμε.
Καθαρίζουμε τις αντζούγιες αφαιρώντας το κεφάλι, τις ανοίγουμε σαν βιβλίο και αφαιρούμε το κεντρικό κόκκαλο, τις ξεπλένουμε, τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί και τις πασπαλίζουμε και από τις δύο πλευρές με άμυλο πατάτας.
Τα τοποθετούμε σταδιακά σε ένα ταψί που βλέπετε το δέρμα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 5 λεπτά.
Τα βάζουμε δύο δύο να σχηματίσουν ένα σάντουιτς με λίγη μοτσαρέλα σε φέτες και λίγο τσίλι ψιλοκομμένο ενδιάμεσα.
Περνάμε τα σάντουιτς στο χτυπημένο αυγό και μετά στο πανάρισμα με κακάο πιέζοντας λίγο να κολλήσει το πανάρισμα και μετά τα τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν, πρέπει να είναι τραγανά εξωτερικά και μαλακά εσωτερικά,

Στραγγίζουμε και σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροΣουτζουκάκια Σμυρναίικα: Η παράδοση στο πιάτο σας
Επόμενο άρθροΧρυσαφένια τυρένια στικς σε ζυμη τηγανίτας: Ο τέλειος μεζές!