Πολίτικο

Το γλυκό πολίτικο, με την πλούσια γεύση και την αξεπέραστη γοητεία, αποτελεί ένα διαχρονικό μνημείο της ελληνικής ζαχαροπλαστικής. Κάθε μπουκιά ξυπνά μνήμες και συναισθήματα, υμνώντας την τέχνη των ζαχαροπλαστών και την αυθεντικότητα της ελληνικής παράδοσης.

Η γλυκιά πανδαισία των υλικών:

  • Κρέμα: Απαλή, βελούδινη, με πλούσια γεύση από αμύγδαλα, φέρνει στο νου εικόνες από ζεστά σαλόνια και οικογενειακές συγκεντρώσεις.
  • Σιρόπι: Αρωματικό, μεθυστικό, με νότες από κανέλα, απογειώνει την γεύση και αφήνει μια γλυκιά επίγευση που μένει χαραγμένη.

Πέρα από ένα απλό γλυκό:

  • Σύμβολο παράδοσης: Το γλυκό πολίτικο κοσμεί τα ελληνικά τραπέζια εδώ και αιώνες, φέρνοντας μαζί του μνήμες από περασμένες εποχές και ιστορίες από γενιά σε γενιά.
  • Τέχνη ζαχαροπλαστικής: Η δημιουργία του γλυκού πολίτικο αποτελεί μια τέχνη που απαιτεί δεξιοτεχνία, υπομονή και αγάπη για τα αγνά υλικά.
  • Γεύση Ελλάδας: Κάθε μπουκιά γλυκό πολίτικο είναι μια γευστική εμπειρία που ξυπνά νοσταλγικές αναμνήσεις και ταξιδεύει τον ουρανίσκο σε ελληνικά τοπία.

Συμπέρασμα:

Το γλυκό πολίτικο δεν είναι απλά ένα γλυκό. Είναι μια αναφορά στην παράδοση, στην τέχνη και στην αυθεντικότητα. Είναι μια γευστική κληρονομιά που αξίζει να διατηρηθεί και να μοιραστεί με τις επόμενες γενιές.

Υλικά:

Για τη βάση:

250 γραμμάρια ζάχαρη
150 γραμμάρια σπορέλαιο
4 αυγά
15g ινδοκάρυδο
1 βανίλια
1,5 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
150 g βούτυρο, λιωμένο
250 γραμμάρια γιαούρτι
250 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό

Για το σιρόπι:

500 γραμμάρια ζάχαρη
500 ml νερό
1 στικ κανέλα

Για την κρέμα:

1450ml γάλα
250 γραμμάρια ζάχαρη
4 αυγά
72 γραμμάρια κορν φλάουρ
1 βανίλια

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ, ανακτευουμε το λιωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη και το γιαούρτι.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας καλά.
Σε άλλο μπολ, χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά και ρίχνουμε το ινδοκάρυδο, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια.
Ενώνουμε τα δύο μείγματα και ανακατεύουμε ομοιόμορφα.
Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι και ρίχνουμε το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30-35 λεπτά.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την κανελα για 5-10 λεπτά.
Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο, το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Φτιάχνουμε την κρέμα:
Βράζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα.
Σε άλλο μπολ, βάζω τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό γάλα στο μείγμα με το κορν φλάουρ, ανακατεύοντας συνεχώς.
Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά και τη βανίλια.
Βάζουμε το μείγμα ξανά στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να κανει μπουρμπουληθρες και να πήξει η κρέμα.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει ελαφρώς και την ρίχνουμε πάνω στο γλυκό.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για να πήξει η κρέμα.
Πασπαλίζουμε με κανέλα πριν από το σερβίρισμα.

Η Συνταγή είναι της κας Andriana Antoniou

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Σάμαλι Πολίτικο

Σάμαλι Πολίτικο

Υλικά

1½ κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
1½ κούπα ζάχαρη
1½ κούπα γιαούρτι στραγγιστό
1 κουτάκι γλυκού σόδα
½ κουταλάκι γλυκού μαστίχα Χίου κοπανισμένη
¼ κουταλάκι γλυκού βανίλια
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
20 ασπρισμένα αμύγδαλα

Για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
2½ κούπες νερό
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 βανίλια

Εκτέλεση

Σ’ ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα κουτάλι μέχρι να υγρανθεί καλά όλο το σιμιγδάλι. Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψάκι και στρώνουμε την επιφάνεια με μεταλλική σπάτουλα, βουτώντας την μέσα σε νερό.

Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί 2 ώρες ώσπου να φουσκώσει το σιμιγδάλι. Το χωρίζουμε με μαχαίρι σε κομμάτια και βάζουμε αμύγδαλα σε καθένα από αυτά. Ψήνουμε το γλυκό στους 180°C 35-40 λεπτά ή ώσπου να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Στο μεταξύ βάζουμε σε κατσαρόλα όλα μαζί τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε 5 λεπτά. Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι ρίχνοντάς το κουταλιά κουταλιά. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και βγάζουμε τα κομμάτια σε πιατέλα. Κρατάμε το γλυκό σκεπασμένο με μεμβράνη για να μην στεγνώσει.

Προηγούμενο άρθροΚέικ σοκολάτας που λιώνει στο στόμα
Επόμενο άρθροΣιροπιαστό Κέικ γιαουρτιού: Το μυστικό για το τέλειο σιρόπιασμα